Bulgaria, reduta balcanica a mafiei ruse

, , , , ,
 

Bulgaria, controlata de mafia rusa

Bulgaria, stat balcanic controlat de mafia rusa

Aderarea Bulgariei la spatiul Schengen nu este legata automat de problema romilor,ci de realitati mult mai ingrijoratoare, cum ar fi infiltrarea mafiei ruse si capacitatea – sau chiar vointa – autoritatilor de la Sofia de a opri acest fenomen, relateaza cotidianul francez „Le Monde”. Exact in momentul in care, aflat, luni, la Bruxelles, ministrul bulgar de interne, Tvetan Tvetanov, spunea ca mediul comunitatii rome este un “incubator care genereaza criminalitate”, afirmatie taxata de Comisia Europeana, mai multi jurnalisti de investigatie au dezvaluit prezenta pe teritoriul bulgar a unui anume Konstantin Tiganov, considerat de multi specialisti rusi, dar si americani ca fiind “nasul” uneia dintre cele mai puternice organizatii criminale ex-sovietice, Uralmas, din Ekaterinburg.
Acesta a trait in Bulgaria pâna in martie 2008, fara a fi deranjat de nicio autoritate, aflându-se in fruntea unei impresionante galaxii de intreprinderi, chiar daca oficial era cautat de Moscova, sustine blogul Le Monde consacrat Balcanilor. Rusul a primit chiar cetatenie bulgara in 2001. “Singur, acest om ilustreaza problemele de securitate ale Bulgariei – care pot fi transportate in spatiul Schengen, atunci când aceasta tara va adera”, afirma Atanas Ciobanov, autorul primelor articole despre ambitiile imobiliare ale lui tiganov pe litoralul bulgar.

Amenintare pentru securitatea nationala

In martie 2010, contraspionajul bulgar a ajuns la concluzia ca Tiganov constituie o “amenintare pentru securitatea nationala” a tarii. De la acea data, rusul asteapta, impreuna cu unul dintre asociatii sai, expulzarea catre tara de origine. El se afla intr-un centru de detentie administrativa din apropiere de Sofia. Surpriza insa, Moscova afirma in prezent ca nu il cunoaste pe acest individ, scrie Le Monde.
Bucurestiul si Sofia sunt nerabdatoare sa se alature zonei de libera circulatie Schengen si asta cât mai repede, daca e posibil chiar in martie 2011 – pentru cele doua tari, care beneficiaza de o monitorizare speciala din partea Bruxelles-ului dupa aderarea lor la UE in 2007, este vorba despre o chestiune de principiu, chiar de onoare, sa indeplineasca criteriile cerute de Europa. Dar este oare realista perspectiva aderarii lor? se intreaba autorul articolului de pe blogul Le Monde.
In cazul Bucurestiului, scrie Le Monde, recenta demisie a ministrului de interne, Vasile Blaga, a aruncat indoiala asupra capacitatii tarii de a se alatura zonei Schengen in termenul fixat. România se afla deja sub focul criticilor Parisului, prin vocea lui Pierre Lellouche – si mai recent a lui Frédéric Lefèvbre – care au amenintat ca Franta se va opune candidaturii României din cauza proastei integrari a tiganilor.

Mafia bulgara, pe locul doi in “topul” crimei organizate din Serbia

Mafiile italiana, bulgara, albaneza, rusa si chineza, ca si bande din fosta Iugoslavie si sud-americane, au ramificatii puternice in cele mai mari orase din Serbia, potrivit cotidianului sarb Press. Ziarul scrie despre mafia bulgara din aceasta tara si spune ca este pe locul doi in crima organizata din Serbia, inurma grupurilor italiene. Potrivit articolului, mafia bulgara se ocupa mai ales de falsificarea de documente, frauda cu carduri, trafic de persoane.
“Press” citeaza surse care spun ca bulgarii au devenit experti in falsificarea pasapoartelor si vizelor Schengen. “Orice infractor se orienteaza catre grupurile bulgare, daca vrea sa aiba documente false de calitate. Bulgarii lucreaza si cu carti de credit false si in ultimii ani politia sarba a arestat membri ai lumii interlope care foloseau carduri false pentru a scoate bani. In plus, bulgarii se ocupa cu traficul de fiinte umane prin teritoriul sarb – din Orientul Mijlociu catre UE – si, in plus, sunt principalii organizatori ai prostitutiei. Controleaza multe bordeluri din Europa si baza lor este la Viena. Din Viena, prostituatele sunt duse in alte tari”, potrivit cotidianului.
Sursa citata a mai adaugat faptul ca mafia italiana se ocupa cu traficul de droguri si tigari prin Muntenegru, albanezii se ocupa cu traficul de droguri, arme si persoane, chinezii controleaza toate afacerile chineze din Belgrad, in timp ce mafia rusa este implicata in domeniul imobiliar si spalarea de bani.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *