Bulgaria pasaportizeaza in masa Republica Moldova

, , , , , , ,
 

bulg pass

Bulgaria se plange de faptul ca cetatenii Republicii Moldova aplica pentru dobandirea cetateniei bulgare in scopul de a obtine pasaport bulgaresc care le-ar permite sa scape de obligativitatea vizei, a afirmat intr-un interviu pentru Focus News, ambasadorul Bulgariei la Chisinau, Gheorghi Panaiotov. Etnicii bulgari din R. Moldova care solicita pasaport bulgar nu se gandesc neaparat la emigrarea in Occident, sustine ambasadorul, care recunoaste insa ca exista un interes crescut fata de recentele schimbari aduse Legii cetateniei bulgare. “Oamenii vor sa obtina cetatenia mai repede. Pentru ei, obtinerea cetateniei bulgare este in primul rand legata de depasirea dificultatilor referitoare la procedurile de acordare a vizei. Detinerea unui pasaport bulgar face ca procedurile sa se desfasoare mai usor”, a precizat ambasadorul Bulgariei la Chisinau. “Exista un interes foarte mare fata de cetatenia bulgara si ar trebui sa-l incurajam”, a adaugat ambasadorul.

El a mai adaugat ca Bulgaria se asteapta la o crestere a numarului de vize eliberate in R. Moldova. “Vizele reprezinta o problema foarte mare, deoarece afecteaza relatiile dintre Republica Moldova si Bulgaria. Acestea reprezinta, desigur, o parte a acordului Bulgariei cu UE, dar, de fapt, cei mai afectati sunt etnicii bulgari din R. Moldova care aplica pentru viza”, a mentionat ambasadorul Bulgariei la Chisinau. Exista o crestere a numarului de vize acordate anul acesta, a adaugat el. anul trecut au fost acordate 32.000 de vize, iar anul acesta ar putea ajunge la 35.000.
Agentia Focus News noteaza ca, in comparatie, Romania a crescut puternic acordarea de cetatenii pentru basarabenii din Republica Moldova. Ministrul Bojidar Dimitrov, care gestioneaza relatiile cu bulgarii din strainatate, a declarat ca la ultima reuniune a comitetului insarcinat cu acordarea cetateniei, care a avut loc la 30 iulie, 391 de persoane au primit cetatenia bulgara, cei mai multi solicitanti – 231 – fiind din Macedonia, iar restul din Serbia, Republica Moldova, Albania, Israel, Rusia. De la inceputul acestui an, acest Consiliu a aprobat 53 de protocoale si 11.623 de persoane au devenit cetateni bulgari. 9.000 dintre ei vin din Macedonia si circa 1.500 din Moldova. Daca este mentinut actualul ritm, intre 18.000-21.000 de persoane vor obtine cetatenie bulgara pana la sfarsitul anului, si-au propus autoritatile.

Mafia pasapoartelor

La inceputul acestui an, Dimitrov afirma ca din 2002, 114.508 de cereri de obtinere a cetateniei bulgare au fost depuse de persoanele de origine bulgara care traiesc in Ucraina, Republica Moldova, Macedonia, Albania, Kosovo, Romania, Turcia si Grecia, dar doar 58.000 au fost examinate (48.000 aprobate, 10.000 respinse). Reamintim ca anterior Agentia de Stat pentru Bulgarii de Peste Hotare a inaintat guvernului de la Sofia o serie de amendamente menite sa simplifice procesul de acordare a cetateniei Republicii Bulgaria etnicilor bulgari din alte state. Cele mai semnificative modificari implica eliminarea asa-numitor “intermediari” in procesul de solicitare a cetateniei precum si stabilirea unor termene stricte pentru a se raspunde la cereri, in timp ce toate certificatele de origine bulgara vor fi emise de Agentia de Stat pentru Bulgarii de Peste Hotare si nu de Agentia de Stat pentru Securitate Nationala (DANS) si Ministerul bulgar de Interne. Conform lui Bojidar Dimitrov, care a fost demascat ca agent al serviciilor de informatii comuniste bulgare, majoritatea celor 2,5 milioane de persoane avand origine etnica bulgara care traiesc in Macedonia, Albania, Kosovo, Romania, Ucraina, Republica Moldova, Rusia si alte foste republici sovietice, Turcia si Grecia doresc sa obtina pasapoarte bulgare, in timp ce 70% dintre ei vor sa se mute definitiv in Bulgaria, sa cumpere acolo o casa si sa caute un loc de munca. otodata, surse oficiale din cadrul organizatiilor etnicilor bulgari din Ucraina, citate de agentia de presa KARADENIZ PRESS, au condamnat noile amendamente la Legea Cetateniei bulgare, precizand ca prin adoptarea lor „vechea mafie” va fi inlocuita cu o „mafie mai noua”. Sursele citate au reiterat solicitarea lor privind implicarea comunitatilor etnice bulgare in acest proces, cerand introducerea unor prevederi legislative care sa legifereze rolul lor. Oficialii Agentiei de Stat pentru Bulgarii de Peste Hotare au refuzat sa comenteze acuzatiile aduse de vicepresedintele Anghel Marin, fost ofiter de informatii si lider informal al Partidului Socialist Bulgar, si considerat unul din potentialii candidati la urmatoarele alegeri prezidentiale din Bulgaria. Peste 9.400 de straini, dintre care 2.600 moldoveni si 4.000 macedoneni, au primit cetatenie bulgara pe parcursul anului 2009, relateaza mass-media bulgara, citata de agentia de presa KARADENIZ PRESS.

Cetatenii pe banda rulanta

Reamintim ca Bulgaria a acordat basarabenilor mult mai multe cetatenii decat a acordat Romania in perioada 2002-2007. Conform vicepresedintelui Bulgariei, Anghel Marin, in perioada 2002-2007, circa 11.000 de moldoveni de etnie bulgara au primit cetatenie bulgara. Etnicii bulgari din Republica Moldova reprezinta aproximativ 2% din populatia Republicii Moldova sau circa 70.000 de persoane. Comparativ cu Romania, doar 2500 de basarabeni au primit cetatenia romana in aceeasi perioada. Reamintim ca numarul solicitantilor de cetatenie bulgara din Moldova a crescut drastic dupa ce Bulgaria a devenit candidat in membri ai UE, alaturi de Romania. Surse din Ministerul Justitiei de la Sofia au declarat pentru presa ca numarul solicitarilor “a explodat” din anul 2004, cantitatea de dosare depuse dublandu-se intr-un singur an. Desi in sudul Republcii Moldova exista o comunitate bulgara, mass-media a semnalat tot mai multe cazuri cand cetateni de alte etnii din fosta republica sovietica solicita cetatenia Ministerului de Externe de la Sofia, chiar daca conditia de baza e ca unul dintre parintii solicitantilor de cetatenie sa fi fost bulgar.

3 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *