Bulgaria nu mai pune sarma ghimpata la frontiera cu Turcia

, , ,
 

Guvernul bulgar a renunţat miercuri la proiectul său de a reinstala, după modelul erei comuniste, garduri de sârmă ghimpată la frontiera bulgaro-turcă.
Guvernul şi-a motivat decizia prin „considerente financiare”, valoarea proiectului ridicându-se la 28 de milioane de leva, adică de patru ori mai mult decât fusese prevăzut iniţial, conform unui comunicat guvernamental. Instalarea gardurilor de sârmă ghimpată pe terenuri private şi de-a lungul a nouă habitate ce găzduiesc păsări rare ar fi ridicat de asemenea probleme.
Guvernul bulgar a decis în urmă cu un an să instaleze sârmă ghimpată pentru a opri mişcarea fără restricţii a animalelor şi a limita propagarea febrei aftoase în Bulgaria, ceea ce a provocat o dezaprobare vie din partea Turciei. În ianuarie 2011, un prim caz de febră aftoasă, primul din ultimii 12 ani, a fost diagnosticat în Bulgaria la un mistreţ. Din ianuarie până în aprilie, boala s-a răspândit în sud-estul ţării, în apropiere de frontiera turcă şi peste 1.500 de animale domestice au fost sacrificate în nouă sate de-a lungul frontierei. Ministrul agriculturii, Miroslav Naidenov, a făcut atunci apel la Turcia să „ia măsuri împotriva celor circa o mie de focare de febră aftoasă de pe teritoriul său”.
Frontiera bulgaro-turcă se întinde pe 209,5 kilometri. Sârma ghimpată, ce marca în perioada comunistă frontiera dintre ţările NATO şi cele membre ale Pactului de la Varşovia, a fost retrasă după căderea comunismului, mai puţin într-o porţiune de 28,5 kilometri, situată în zone greu accesibile.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *