Bulgaria nu intră în războiului din Ucraina

de | aug. 3, 2022 | BULGARIA | 0 comentarii

Președintele Rumen Radev a cerut guvernului interimar de la Sofia să nu permită atragerea Bulgariei în războiul din Ucraina, relatează mass-media regională, citată de KARADENIZ PRESS. Guvern provizoriu Un guvern provizoriu condus de premierul interimar Galab Donev a fost instalat în Bulgaria, cu mandatul de a conduce ţara până la alegerile parlamentare anticipate din 2 octombrie. Acestea sunt convocate […]
Ucraina, confruntată cu o insurgență prelungită în Donbass

Președintele Rumen Radev a cerut guvernului interimar de la Sofia să nu permită atragerea Bulgariei în războiul din Ucraina, relatează mass-media regională, citată de KARADENIZ PRESS.

Guvern provizoriu

Un guvern provizoriu condus de premierul interimar Galab Donev a fost instalat în Bulgaria, cu mandatul de a conduce ţara până la alegerile parlamentare anticipate din 2 octombrie. Acestea sunt convocate după demiterea prin moţiune de cenzură a guvernului condus de liberalul prooccidental Kiril Petkov.

Preşedintele Rumen Radev a cerut guvernului interimar să fie axat pe prioritatea aprovizionării cu alimente şi electricitate, să combată creşterea inflaţiei şi corupţia.

Neutralitate și dependență

El s-a referit şi la războiul din Ucraina, ce a provocat pe scena politică bulgară controverse care au contribuit la căderea fostului guvern. ”Prima prioritate a dumneavoastră trebuie să fie aceea ca ţara să nu se vadă atrasă în conflict”, a subliniat Rumen Radev, considerat unul dintre politicienii bulgari prietenoşi faţă de Rusia.
Bulgaria este foarte dependentă de resursele energetice ruseşti, iar Rusia i-a sistat livrările de gaze după ce fostul premier proamerican Kiril Petkov a respins cererea Moscovei privind plata gazului natural în ruble.
Relaţiile tradiţional bune dintre Sofia şi Moscova s-au deteriorat şi mai mult după decizia lui Petkov de a expulza 70 de diplomaţi ruşi.

Rusia, pe val electoral

Premierul interimar Galab Donev, care a fost de mai multe ori ministru însărcinat cu politica socială, este considerat un apropiat al preşedintelui Radev, la fel şi noul ministru al apărării, Dimitar Stoianov.
Comentatorii estimează că la alegerile anticipate din 2 octombrie – al patrulea scrutin parlamentar în mai puţin de doi ani – partidele naţionaliste şi cele proruse din fostul stat comunist ar putea câştiga teren.

Share our work

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *