Bulgaria: Forum politic dedicat Balcanilor

, ,
 

Sofia va găzdui vineri şi sâmbătă Forumul pentru Balcani, un eveniment politic la nivel înalt dedicat perspectivelor zonei în contextul european şi euroatlantic.
Printre participanţii la forumul organizat de Ministerul bulgar al Afacerilor Externe se numără ministrul suedez de externe Carl Bildt, şeful diplomaţiei croate, Vesna Pusi, vicepremierul pentru afaceri europene al Macedoniei, Teuta Arifi, viceprim ministru şi ministru de externe al Slovaciei, Miroslav Laj ák, fostul comisar european şi fostul ministru de externe al Italiei, Franco Frattini, preşedintele al The German Marshall Fund – SUA, Craig Kennedy, şefa de departament la fundaţia Robert Bosch – Germania, Sandra Breka, preşedintele bulgar Rosen Plevneliev, premierul Boiko Borisov, ministrul de externe Nikolai Mladenov. România va fi reprezentată de Andrei Ţărnea de la Institutul Aspen şi de Sorin Ioniţă de la Expert Forum (EFOR).
Pentru mai mult de un deceniu, politicile internaţionale vis-a-vis de ţările din Balcanii de Vest au fost structurate în jurul axelor fundamentale de menţinere a stabilităţii şi securităţii, precum şi de respectare a standardelor de aderare la UE. În momentul în care Europa s-a confruntat însă cu necesitatea unei transformări interne instituţionale şi economice, discuţiile publice din Balcanii de Vest s-au concentrat pe subiecte diferite de agenda europeană, din motive legate de procesele politice, dificultăţile economice, schimbările demografice şi mass-media.
În acest context, redefinirea agendelor politice în ţările din Balcanii de Vest şi identificarea unor elite alternative care să revitalizeze agenda proeropeană în regiune sunt de o importanţă enormă. Ca stat membru al UE şi NATO, Bulgaria are o responsabilitate specială pentru stabilitatea şi integrarea regiunii, afirmă organizatorii. Purtătorul de cuvânt al Ministerului bulgar de Externe, Vesela Cerneva, a declarat miercuri ziariştilor că ambiţia organizatorilor este ca forumul să devină o tradiţie anuală.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *