Bulgaria. Etnicii turci dau statul in judecata pentru genocid

, , ,
 

Etnici turci, victime ale represiunilor în perioada comunistă, au depus o plângere la Tribunalul Penal Internaţional de la Haga prin care acuză Bulgaria de genocid.
Potrivit celor 11 organizaţii neguvernamentale ale bulgarilor de etnie turcă stabiliţi în Turcia, începând din anii 50 ai secolului XX, şi în special în anii 70 şi 80, Bulgaria a dus o campanie sistematică de genocid împotriva celor 1,5 milioane de cetăţeni bulgari de etnie turcă sau adepţi ai islamului, scrie presa de la Sofia. Autorii plângerii susţin că această politică continuă şi acum. Într-o scrisoare deschisă adresată preşedintelui, premierului, procurorului general şi şeful parlamentului, ei afirmă că procesul penal împotriva unui grup mic de persoane acuzate pentru aşa- numitul „proces de renaştere” din anii 80 ai secolului trecut, în cadrul căruia sute de mii de musulmani bulgari au fost forţaţi să emigreze în Turcia, continuă de mai bine de 20 de ani. În opinia organizaţiilor de emigranţi, asta înseamnă că aceste persoane au fost de fapt achitate.
La începutul anului 2012, parlamentul bulgar a adoptat o declaraţie care condamnă campania din a doua jumătate a anilor 1980 destinată asimilării forţate a etnicilor turci din ţară. Lansat de regimul totalitar al lui Todor Jivkov în 1984, aşa-numitul „proces de renaştere” a culminat în 1989, când peste 360 000 de cetăţeni bulgari de origine turcă au fost forţaţi să-şi părăsească locuinţele şi să caute adăpost în Turcia vecină. În cadrul campaniei, autorităţile comuniste ale ţării au încercat iniţial să îi forţeze pe etnicii bulgari musulmani, şi apoi pe etnicii turci, să-şi schimbe numele turco-arabe cu nume „tradiţionale” bulgare. Au existat cazuri de bătăi, ucideri şi reţinere ilegală în închisoare a persoanelor care au refuzat să facă aceasta.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *