Bulgaria, din nou sub zodia serviciilor secrete rusesti

, , ,
 

rpetkov

fostul ministru bulgar de Interne Rumen Petkov (2006-2009)

Noi dezvaluiri ale WikiLeaks releva influenta Rusiei la sud de Dunare, in Bulgaria, acolo unde inalti oficiali de la Budapesta sunt acuzati de colaborare cu serviciile secrete rusesti. Acest lucru este relevat nu numai de dezvaluirile WikiLeaks dar si de scandalul intern privind diplomatii bulgari inca in functie care pe langa colaborarea cu organele de securitate comuniste interne, erau antrenati de fostul KGB. Potrivit celor mai noi dezvaluiri, fostul ministru bulgar de Interne Rumen Petkov, considerat una dintre cele mai influente personalitati din Guvernul socialistului Serghei Stanisev, are legaturi cu figuri controversate si serviciile de informatii rusesti, sustine o nota diplomatica dezvaluita de WikiLeaks, si preluata de Novinite.com. „Ministrul de Interne Rumen Petkov este una dintre cele mai influente personalitati din actualul Guvern si este cu siguranta cel care provoaca cele mai puternice sentimente in rândul bulgarilor”, afirma o telegrama din 2006. „Petkov intelege ca Bulgaria trebuie sa demonstreze progrese in privinta statului de drept pentru a intra in UE in 2007. Totusi, din cauza asocierilor din trecut cu figuri controversate este dificil pentru el sa ia masuri impotriva unor interese ale crimei organizate. Petkov a fost multa vreme asociat in mod public cu rusi care au direct sau indirect legatura cu serviciile de informatii rusesti”, afirma documentul diplomatic american.

Infractiuni de crima organizata

Hotarârea personala a lui Petkov de a combate crima organizata nu a cunoscut progrese semnificative in 2006, potrivit fostului ambasador american in Bulgaria, John Bayrle, care a redactat nota diplomatica. „Cele cinci mari grupari ale crimei organizate din Bulgaria (TIM, VIS, SIC, Nove Holding si Multigroup) sunt nume familiare si in general actioneaza fara sa fie pedepsite”, afirma acesta. Telegrama subliniaza apoi ca peste 30 de persoane au fost ucise inainte de 2006 in stil mafiot, niciunul dintre cazuri nefiind rezolvat pâna la momentul redactarii documentului. in ultimele luni, Petkov si actualul ambasador al Statelor Unite James Warlick s-au implicat intr-un razboi al cuvintelor dupa ce diplomatul american a afirmat ca viza socialistului a fost retrasa pe baza unei investigatii efectuate impotriva lui, dar a refuzat sa ofere detalii.

SUA nu ii placeau pe extremistii bulgari

Totodata, ambasada SUA de la Sofia considera formatiunea nationalista Ataka drept xenofoba si antisemita, criticându-l dur pe liderul acesteia, Volen Siderov, dezvaluie aceeasi sursa. Conform unui document trimis pe 12 iulie 2005 de fostul ambasador american James Pardew, formatiunea Ataka era considerata drept extremista, xenofoba si antisemita, existând preocupari in legatura cu accederea acesteia in Parlament. Potrivit unei alte telegrame, din 17 octombrie 2005, insarcinatul cu afaceri al ambasadei, Jeffrey D. Levine, declara ca nationalistii din aceasta formatiune erau la originea campaniei impotriva bazelor americane din Bulgaria. „Liderul partidului extremist Ataka, Volen Siderov, a profitat de ocazie pentru cresterea popularitatii, afirmând ca prezenta militara americana ar expune Bulgaria unor atacuri”, preciza Levine. Ataka era considerat deja un partid antiamerican in special din cauza bazelor dar si a razboiului din Irak.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *