Bulgaria cere Turciei suma de 20 de miliarde pentru a fi de acord cu aderarea Ankarei la UE

de | ian. 4, 2010 | Balcani, Știri, Turcia, UE, Uncategorized @ro | 0 comentarii

Sofia a decis sa ceara Ankarei 20 de miliarde de dolari pentru a-si da acordul ca Turcia sa, in viitor, la structurile Uniunii Europene. Aceasta suma ar trebui sa se constituie ca despagubire pentru bulgarii deportati de Turcia la inceput secolului XX. Aceasta conditie se doreste a fi una dintre principalele cerinte pe care Sofia […]

eu_turkey_flag-thumb-475x245-1426Sofia a decis sa ceara Ankarei 20 de miliarde de dolari pentru a-si da acordul ca Turcia sa, in viitor, la structurile Uniunii Europene. Aceasta suma ar trebui sa se constituie ca despagubire pentru bulgarii deportati de Turcia la inceput secolului XX. Aceasta conditie se doreste a fi una dintre principalele cerinte pe care Sofia le impune pentru a acceptarea Turciei in UE, a declarat Bojidar Dimitrov, ministru fara portofoliu, responsabil pentru bulgarii din pretutindeni. Frictiunile dintre cele doua state pe aceasta tema dateaza inca din 1925, cand Bulgaria si Turcia au semnat un tratat pentru despagubirea acestor oameni, dar acesta nu a fost niciodata pus in practica. In anul 1985, Ministerul bulgar de Externe a evaluat proprietatile imobiliare ale bulgarilor deportati din Turcia la 10 miliarde de dolari. Dimitrov crede insa ca, daca se adauga si despagubirile pentru beneficiile pierdute in acesti 100 de ani, suma se va dubla. Dimitrov a adaugat ca succesorii bulgarilor deportati ar putea sa se intereseze despre proprietatea familiilor lor in arhivele de stat bulgaresti sau cele turcesti care sunt pastrate intr-o stare buna. Sunt doua posibilitati: fiecare mostenitor sa-si caute drepturile singur, sau statul bulgar s-o faca pentru toti, a explicat ministrul Dimitrov. Cererile Sofiei sunt acoperite si de catre Parlamentul European care a cerut Ankarei sa puna in aplicare prevederile tratatului.  „Turcia este in stare sa plateasca aceasta suma”, a afirmat ministrul bulgar. „Este a 16-a economie in lume. In plus, Turcia va avea mult de castigat dupa aderarea sa la UE pentru ca nu va mai fi nevoita sa plateasca multe accize si taxe vamale”, a subliniat Bojidar Dimitrov. Turcia si Fondul Monetar  International au ajuns in luna mai a anului trecut la o intelegere de principiu privind conditiile unui nou imprumut in valoare de 45 de miliarde de dolari, bani care ar trebui sa ajute la redresarea economiei Turciei in actulul context al crizei globale.

Sofia, sub obladuirea Moscovei

Celebrul cotidian francez Le Figaro opineaza despre Bulgaria ca poate scapa de influenta Rusiei, nici dupa ce a devenit tara membra a UE din 2007. „Modul sau de a fi, de a trai si de a face comert aduce aminte de Rusia (…) In ambasadele europene la Sofia exista un cor de diplomati cu acelasi discurs: Mafiotii, nu exista Justitie! Nu vrem un model rusesc in Uniunea Europeana”, scrie publicatia citata intr-un material ce vizeaza statele nou intrate in UE. Le Figaro plaseaza Romania intre statele care, incepand cu 2004, odata cu aderea Lituaniei, Estoniei sau Slovenia, au intors spatele Rusiei. Bulgaria este categorisita ca o tara din Estul indepartat care nu poate fi comparata cu Ungaria sau Romania.

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Concurs eseuri