Bulgaria: Acuzatii de islamism – 13 persoane retinute la domiciliu

, ,
 

Treisprezece persoane au fost acuzate luni de propagarea ideilor islamiste în sudul Bulgariei, o regiune cu o puternică minoritate musulmană, a anunţat Parchetul.
Acuzaţii fac parte dintr-o filială a organizaţiei Al-Waqf al-islami cu sediul în Arabia Saudită şi neînregistrată în Bulgaria, care funcţionează în regiunile Smolian (sud), Blagoevgrad (sud-est) şi Pazardjik (centru-sud). Eu şi-au promovat în perioada martie 2008-octombrie 2010 ideologia “radicală” bazată pe “elemente ale salafismului”. Acuzaţii, 12 bărbaţi şi o femeie, sunt reţinuţi la domiciliu.
Trei bărbaţi, între care liderul filialei bulgare, Said Mehmed Mutlu, riscă până la 12 ani de închisoare, iar ceilalţi membri până la zece ani, transmite Mediafax. Cei trei responsabili sunt acuzaţi în special de “propagarea urii religioase, negând tot ce nu este conform ideologiei salafismului”. Islamiştii acuzaţi îşi exprimau ideile în cursul rugăciunilor din moschei, al conferinţelor şi întâlnirilor în cafenele. Actul de acuzare îi consideră responsabili de “diseminarea unei ideologii antidemocratice prin propagarea ideologiei ramurii salafiste a islamului, care urmăreşte impunerea unui stat de tip califat”.
Aproximativ 13 la sută din populaţia bulgară de 7,4 milioane de locuitori este de religie musulmană. Este vorba despre minoritatea turcă, estimată la 10 la sută din populaţie, bulgari convertiţi la islam în timpul dominaţiei otomane (secolele XIV-XIX) şi o parte din populaţia romă. Potrivit unei telegrame difuzate de WikiLeaks şi publicată în iulie 2011, musulmanii bulgari sunt permeabil la extremism din cauza sărăciei în care trăiesc. “Extremismul islamist din Bulgaria constituie o preocupare reală”, scria în octombrie 2005 ambasadorul Statelor Unite, John Beyrle. “Şomajul în creştere, slăbiciunea instituţiilor care promovează un islam moderat şi o discriminare de lungă durată îi fac pe musulmanii bulgari vulnerabili la extremism”, precizează documentul.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *