Bulgaria a marcat 72 de ani de la primirea Cadrilaterului

, , ,
 

Oraşul bulgăresc Dobrici a marcat marţi 72 de ani de la semnarea Tratatului de la Craiova prin care Cadrilaterul a fost cedată Bulgariei de către România.
La evenimentele festive organizate în Dobrici au participat preşedintelui parlamentului bulgar Ţeţka Ţaceva, ministrul economiei, energiei şi turismului Delian Dobrev, delegaţii din Macedonia, Rusia, Turcia, Ucraina, Ungaria şi Germania. Programul a prevăzut şi depunerea de coroane de flori la monumentele din oraş, o slujbă religioasă şi concerte.
Tratatul de la Craiova a fost semnat la 7 septembrie 1940 între România şi Bulgaria, la presiunea Axei, în special a Germaniei, şi prevede cedarea părţii sudice a Dobrogei, precum şi realizarea unor schimburi de populaţie. Acest teritoriu a fost cedat de către Bulgaria României, în urma Păcii de la Bucureşti din anul 1913.
În conformitate cu art.3 din tratat, părţile contractante au căzut de acord a proceda, în termen de trei luni, la un schimb obligatoriu între supuşii români de origine etnică bulgară din jud. Tulcea şi Constanţa şi supuşii români de origine etnică română din jud. Durostor şi Caliacra. 80.000 de români (mocani mărgineni, aromâni şi meglenoromâni), majoritatea aşezaţi de la sfârşitul celui de-al doilea război balcanic din 1913, în urma căruia teritoriul a fost anexat de România, au fost obligaţi să îşi abandoneze locuinţele din sudul Dobrogei şi să se aşeze în nord, în timp ce 65.000 de bulgari din nordul regiunii au fost obligaţi să aşeze în Cadrilater. În final, din întreaga Bulgarie s-au stabilit atunci în România circa 110.000 români, iar din România au plecat 77.000 bulgari.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *