Bugetul armatei romane, redus drastic de criza

de | sept. 21, 2010 | Asia Centrală, Info Militar, România, Știri, Uncategorized @ro | 0 comentarii

Estimările referitoare la cheltuielile totale la nivelul Ministerului Apărării indică o reducere graduală în următorii trei ani, acestea putând ajunge, de la 1,29% din PIB în 2010, la 0,73% în 2013, relateaza Mediafax, citata de agentia de presa KARADENIZ PRESS

Armata romana infrunta criza

Armata romana infrunta criza

Estimările referitoare la cheltuielile totale la nivelul Ministerului Apărării indică o reducere graduală în următorii trei ani, acestea putând ajunge, de la 1,29% din PIB în 2010, la 0,73% în 2013, relateaza Mediafax, citata de agentia de presa KARADENIZ PRESS. Cheltuielile totale la nivelul Ministerului Apărării sunt estimate în 2010 la 6.595 milioane de lei, reprezentând 1,29% din PIB.
Estimările cu privire la cheltuielile totale pentru următorii trei ani indică o scădere graduală. Acestea ar putea ajunge la 4.381 de milioane de lei în 2011 (0,80% din PIB), la 4.668 de milioane de lei în 2012 (0,78% din PIB) şi la 4.840 de milioane de lei în 2013 (0,73% din PIB), potrivit strategiei fiscale pentru perioada 2011 – 2013, document aprobat ieri de Guvernul de la Bucuresti.
În ceea ce priveşte cheltuielile de personal, acestea sunt estimate în 2010 la 2.877 milioane de lei (0,56% din PIB). În 2011 cheltuielile de personal ar urma să fie 2.978 milioane de lei (0,55% din PIB), în 2012 – 3.068 milioane de lei (0,51% din PIB), iar în 2013 – 3.181 de milioane de lei (0,48% din PIB). În ceea ce priveşte cheltuielile de investiţii, se estimează că în 2010 acestea vor fi la nivelul MApN de 663 de milioane de lei (0,13% din PIB). Acestea ar putea scădea la 500 de milioane de lei (0,09%) în 2011. Pentru anul 2012, este indicată valoarea de 672 de milioane de lei (0,11%), iar în 2013 aceste cheltuieli sunt estimate să ajungă la 718 de milioane de lei (0,11% din PIB).

F16, un vis indepartat

Întrebat de jurnalişti dacă Executivul dispune de fonduri pentru achiziţionarea avioanelor F-16, în condiţiile în care termenul pentru achitarea primei tranşe de bani a expirat în această săptămână, Boc a răspuns scurt „Nu”, fără a răspunde la alte întrebări pe această temă.
Reamintim ca recent Consiliul Suprem de Apărare a Ţării (CSAT) a aprobat propunerea MApN de achiziţionare a 24 de avioane F-16 în uz. Achiziţionarea avioanelor F16 aprobată de CSAT cotă aproximativ 1,3 miliarde dolari, primele aparate, cu o resursă de zbor estimată la încă 10-15 ani, urmând să ajungă în România în 2013. Ministerul Apărării a mai precizat că cele 24 de avioane aprobate de CSAT sunt variantă Block 25, revitalizate şi complet echipate, iar pachetul cuprinde asistenţă tehnică pentru o perioadă de 3-5 ani şi pachet de suport logistic, simulatoare de zbor, pregătirea personalului navigant şi tehnic, transportul, adaptarea infrastructurii de la sol, muniţia, armamentul, costuri administrative.

Armata romana sfideaza criza

Recenta remaniere guvernamentala de la Bucuresti a readus in discutie efectele dure ale crizelor politice si economice succesive care au afectat Romania, crize care au avut un impact negativ asupra principalelor institutii de securitate ale statului roman, inclusiv fortele militare romanesti. In pofida termenului limita de 1 septembrie 2010, inaintat de presedintele roman Traian Basescu si premierul Emil Boc, majoritatea ministerelor si altor autoritati centrale si locale nu au implementat masurile privind restructurarea personalului si reducerea cheltuielilor publice.
„Ce înseamnă 1 septembrie în relaţia cu Guvernul? Eu nici nu pot demite Guvenul, nici nu pot revoca miniştri fără iniţiativa premierului. Dar sper că la 1 septembrie, împreună cu prim-ministrul vom constata care-s miniştrii care nu şi-au restructurat ministerele, agenţiile din subordine, până la toate unităţile, inclusiv regiile şi vom trage concluzia că acel ministru n-a înţeles că în România trebuie să economisim banii bugetului de stat, să rămânem cu personal atât cât ne trebuie”, declara anterior presedintele roman Traian Băsescu, intr-un interviu pentru TVR, care a mai subliniat ca nu va prelungi dupa 1 septembrie termenul de gratie in relatia sa cu Guvernul de la Bucuresti.

Reduceri drastice

Printre institutiile cele mai afectate de procesele de restructurare succesive din ultimele doua decenii, se numara si Ministerul Apararii Nationale de la Bucuresti, conform declaratiilor actualului ministru, Gabrie Oprea, incepand cu anul 1990, efectivele armatei romane reducandu-se cu peste 70%. Ministrul Apararii Nationale, Gabriel Oprea, citat de mass-media de la Bucuresti, a declarat recent ca personalul armatei romane s-a redus din 1990 de patru ori. ”Incepand cu anul 1990, armata Romaniei s-a aflat intr-un proces continuu de restructurare, efectivele reducandu-se cu aproximativ 70%, de la 320.000 la aproximativ 80.000. Aceasta reducere de aproape patru ori a personalului a facut ca MApN sa fie singura institutie publica din Romania care a realizat o restructurare atat de semnificativa. In acest an, functionam cu un buget de avarie si este normal sa fim solidari cu poporul roman. Nu ne plangem, ci ne indeplinim misiunile, suntem apreciati de partenerii nostri, iar militarii romani sunt cei mai buni ambasadori ai Romaniei in lume. Armata are angajamente internationale care trebuie respectate si trebuie sa asigure securitatea nationala a Romaniei. (…) Trebuie sa ne adunam in jurul valorilor pe care le avem – armata, biserica – si sa depasim momentele grele prin care trece Romania. Nu putem trece prin aceste momente prin demagogie. Avem nevoie de solutii clare si de dragoste de tara”, a subliniat Oprea.
Intrebat despre pensiile militare, ministrul Apararii a precizat ca mandatul sau a fost indeplinit in privinta pensiilor militare, si anume ca pensiile mai mici de 3.000 de lei sa nu scada odata cu aplicarea noului sistem de calcul al pensiilor.
”In acest context de criza, prin pastrarea la acelasi nivel a 91% din pensiile MApN si a 88% din intreg sistemul de aparare, ordine publica si siguranta nationala, consideram ca ne-am indeplinit obiectivul si, asa cum am promis, pensiile militare sub 3.000 de lei nu vor scadea”, a mai precizat ministrul Gabriel Oprea.

Proces amplu

Conform datelor transmise in exclusivitate agentiei de stiri KARADENIZ PRESS de catre serviciul de presa al Ministerului Apararii, „anul 1990 a reprezentat pentru Armata României punctul iniţial al unui amplu proces de reformare internă şi de transformare, atât din punct de vedere structural, cât şi conceptual, concomitent cu schimbările produse la nivel naţional. Acest proces se circumscrie politicii naţionale de securitate, care a fost puternic polarizată în direcţia integrării în NATO. Perioada 1990 – 2000 a fost marcată de insistente demersuri de aderare la NATO, care au reprezentat tot atâtea argumente de consecvenţă în orientarea politică şi militară a statului român. Obiectivele prioritare ale reformei armatei au fost stabilite prin Planul Naţional de Aderare a României la NATO (ciclurile II – V MAP), Calendarul pentru definitivarea reformei, precum şi alte documente naţionale.
Anii 2001 – 2004 au însemnat pentru Armata României o accelerare a reformei militare, concentrată pe următoarele domenii: restructurarea şi operaţionalizarea forţelor; pregătirea personalului şi a unităţilor pentru sporirea gradului de interoperabilitate cu structurile NATO; participarea la activităţi PfP, operaţiuni în sprijinul păcii şi în cadrul formaţiunilor multinaţionale; îmbunătăţirea managementului şi a structurii personalului din armată: învăţământul militar; planificarea apărării; managementul spaţiului aerian; logistică şi infrastructură” se mai arata in comunicatul Ministerului Apararii.

Obiective majore

În acest context, unul din obiectivele majore ale reformei organismului militar, în domeniul managementului resurselor umane, l-a constituit reducerea efectivelor generale ale armatei, având ca scop realizarea echilibrului între resursele financiare alocate şi cheltuielile de personal, respectând următoarele priorităţi:
♦     scăderea numărului de ofiţeri şi, în mod deosebit, a ofiţerilor cu grade superioare şi a celor cu grade de general;
♦     creşterea numărului de subofiţeri şi soldaţi/gradaţi profesionişti;
♦     reducerea continuă a numărului de militari încorporaţi pentru satisfacerea serviciului militar obligatoriu până la „momentul terminus” -1 ianuarie 2007, când acesta a fost suspendat pe timp de pace;
♦     reducerea numărului de civili şi reorganizarea internă a acestui corp profesional, prin creşterea numărului civililor cu studii superioare încadraţi în posturi de decizie politico-militară, lideri de structuri expert sau experţi şi scăderea numărului celor cu studii medii şi gimnaziale, implicaţi în activităţi de întreţinere şi servicii.
Astfel, din 1990 şi până în prezent, efectivele Armata României s-au redus cu aproximativ 70%, de la 320.000 la 87.000. Această reducere de aproape 4 ori a personalului este singulară în întregul sistem public şi a fost mai accentuată în perioada 1997 – 2003. In primii 12 ani (perioada 1990 – 2002) efectivele de personal militar şi civil ale Armatei României au scăzut de la 320.000 la aproximativ 160.000, adică la jumătate.

Reduceri de efectiv

Măsurile adoptate în domeniul planificării şi controlului fluxurilor de intrare/ieşire a personalului, corelate cu priorităţile menţionate mai sus, au condus la continuarea procesului de reducere a efectivelor, astfel că la începutul anului 2004 alte aproximativ 29.100 de persoane au ieşit din sistem, ajungându-se în perioada de aderare la o cifră de aproximativ 127.000 de persoane, (ofiţeri, subofiţeri, maiştri militari, militari angajaţi pe bază de contract, militari cu termen redus, militari în termen şi salariaţi civili).
După momentul de referinţă al intrării în NATO, reforma domeniului de resurse umane a fost intensificată şi accelerată, prin modificarea şi completarea cadrului legislativ-normativ, care a permis o mai bună adaptare a sistemului de management la cerinţele unei armate moderne, membră NATO.
Anul 2005 este marcat, din punct de vedere al modernizării managementului resurselor umane prin apariţia Concepţiei privind modernizarea managementului resurselor umane în Armata României, document ce decurge din Strategia de Transformare a Armatei României, care abordează unitar problematica resurselor umane, proiectând politicile şi direcţiile de acţiune în următorii ani.
Concomitent cu modernizarea sistemului de management resurse umane, a continuat procesul de reducere şi restructurare a efectivelor armatei, în anii 2005 şi 2006, după cum urmează:
–  2005 – 14.700 persoane;
–  2006 – 7.000 persoane.

Final de proces

Pe parcursul anului 2008 au fost implementate unele măsuri iniţiate în anul precedent la nivelul Ministerului Apărării Naţionale şi aprobate de C.S.A.Ţ. privind finalizarea procesului de redimensionare a structurilor armatei, reuşindu-se astfel reducerea efectivelor cu 2.250 de funcţii. Ultima reducere semnificativă de posturi s-a realizat în anul 2009, la nivelul structurilor centrale ale Ministerului Apărării Naţionale, când numărul acestora a fost diminuat cu 21%. Aceste reduceri succesive au determinat ca în anul 2010, efectivele să atingă un număr de aproximativ 87.000.
Actuala structură de personal a Ministerului Apărării Naţionale asigură îndeplinirea misiunilor pe teritoriul naţional şi respectarea angajamentelor asumate faţă de organismele internaţionale.

Mentorii “dardamandari” romani din Afganistan

In pofida presiunilor economice, Romania isi respecta angajamentele luate de aliati, inclusiv in Afganistan, unde armata romana are desfasurate cateva echipe OMLT. Putini stiu insa ca OMLT este acronimul “Operational Mentoring Liaison Teams”, mai exact, “Echipa Operationala de Consiliere si Legatura”. Pe scurt, “mentorii”.
Cu se ocupa “mentorii” romani? In primul rand, cu consilierea ANA, un alt acronim: Afghan National Army (Armata Nationala Afgana). Asta presupune instruirea personalului pe domenii specifice de activitate: executarea de operatiuni de asistenta umanitara si cu tenta medicala, in cooperare cu ANA; evaluarea si evidenta nivelului de instruire si capacitatii de reactie, intocmirea si transmiterea rapoartelor; realizarea legaturii intre ANA si celelalte forte ale Coalitiei; executarea de patrule impreuna cu militarii ANA pentru supervizarea actiunilor acestora si castigarea increderii; consilierea militarilor ANA pe linie de operatii de protectie a bazei.
In presa din Romania au aparut materiale legate de echipele OMLT, fara a se cunoaste, insa, foarte multe detalii despre modul in care militarii romani colaboreaza cu cei afgani. Iar putina lumina poate face Observatorul Militar cu un interviu (n.red. – realizat de capitanul Sorin Lungu) cu lt.col. Walli Mohammad Ahmadzai, comandantul Batalionului 2 Infanterie ANA, care lucreaza “de ceva timp cu echipele OMLT romanesti”. Walli Ahmadzai are 27 de ani de experienta in confruntarile cu armata sovietica, cu talibanii si insurgentii actuali si este absolvent al Academiei Militare din Rusia.

Un colonel afgan se destainuieste

“Am avut placerea sa lucram cu aceste doua echipe din cadrul armatei romane si suntem foarte bucurosi de aceasta colaborare. Militarii OMLT au desfasurat o activitate extraordinara in cadrul batalionului afgan. Atat echipa precedenta, cat si aceasta au executat misiuni complexe cu militarii afgani in toata aria de responsabilitate, inclusiv in districtele Mizan, Arghandab si Tarnak wa Jaldak, pe rute greu accesibile si in zone periculoase. Atunci cand am fost atacati de insurgenti, militarii romani au actionat cu curaj, luptand impreuna cu militarii afgani. In semn de respect pentru modul cum au luptat cu inamicul, noi le-am spus „darmandari” (oameni curajosi). Relatiile interumane au fost, de asemenea, extraordinare. Activitatile in comun, pe timp de zi si pe timp de noapte, in conditii meteo vitrege, precum si situatiile dificile aparute au cladit relatii de prietenie deosebite intre militarii afgani si cei romani. Relatiile profesionale intre cele doua structuri au fost excelente, in special gratie capitanului Valentin Butea, loctiitorul comandantului”, a declarat locotenent colonelul Walli Mohammad Ahmadzai.
“Din vara anului 2009, unitatea pe care o comand a fost consiliata de doua echipe OMLT. Conceptul de echipa de consiliere si legatura este o idee foarte buna, aceasta echipa ajutand comanda batalionului si a subunitatilor sale sa invete si sa aplice proceduri NATO de planificare, organizare si executare a procesului de instructie si, mai ales, a actiunilor militare. Implicarea acestor ‘mentori’ este utila in cadrul compartimentelor batalionului si in cazul comandantilor de subunitati. Cu ajutorul militarilor OMLT, nivelul instructiei a crescut, prin executarea modulelor de instructie tactica, instructia tragerii, C-IED, combat life saver, topografie militara. Pe timpul planificarii si executarii actiunilor militare, am cooperat pentru a stabili cursul optim de actiune necesar indeplinirii misiunii”, a continuat ofiterul afgan.
“Suntem recunoscatori militarilor OMLT pentru modul in care au luptat alaturi de noi si apreciem efortul depus de acestia pentru ridicarea nivelului de instruire al Batalionului 2 Infanterie ANA. De asemenea, militarii afgani si populatia locala va multumesc pentru activitatea desfasurata in provincia Zabul. Militarilor OMLT care urmeaza sa soseasca le transmitem un camaraderesc „bun venit” in Afganistan si speram sa continuam relatiile cordiale stabilite cu militarii romani din precedentele echipe OMLT, astfel incat sa fim o forta impotriva inamicului”, a mai spus Ahmadzai.

Domnia razboiului

Cu toate acestea, comandantul Batalionului 2 Infanterie ANA are o rugaminte catre Romania: “echipele OMLT, ca parte a Fortelor de Coalitie, au nevoie de mai mult sprijin logistic. Avand in vedere ca Batalionul 2 Infanterie ANA are subunitati in cinci FOB-uri (Forward Operating Base- Baza Inaintata de Operatii) si cinci puncte de control pe Autostrada A 1 (n.red. – cosmarul patrulelor de militari ai Coalitiei, din cauza IED/DEI -dispozitive explozive improvizate), echipele de mentori care vor fi dislocate in aceste locuri vor trebui sa fie inzestrate corespunzator din punct de vedere logistic. Deoarece majoritatea misiunilor presupune intalnirea cu populatia locala, aceste echipe trebuie sa aiba posibilitatea de a oferi sprijin medical localnicilor pentru a le castiga increderea in fortele de securitate afgane si, mai ales, in cele de coalitie”.
“In prezent, razboiul inca domneste in Afganistan. Este o situatie instabila, dar, cu ajutorul Fortelor de Coalitie, incercam sa restabilim pacea in tara. Armata afgana, politia afgana, politia de frontiera si Serviciul de Informatii trebuie sa actioneze unitar pentru stabilirea unui curs optim de actiune care sa blocheze intrarea insurgentilor in Afganistan, sa le interzica libertatea de miscare si sa stopeze actiunile acestora. Din pacate, trebuie sa luptam impotriva unui inamic ce evita confruntarea directa, tactica favorita a acestuia ramanand atacurile cu dispozitive explozive improvizate. In provincia Zabul, vor avea loc, in perioada urmatoare, alegeri parlamentare, iar insurgentii vor incerca sa impiedice desfasurarea acestora prin intimidarea populatiei locale in exprimarea votului. Va trebui ca fortele de securitate afgane si cele de coalitie sa-si uneasca eforturile pentru a asigura desfasurarea democratica a acestor alegeri”, a incheiat lt.col. Walli Mohammad Ahmadzai.

1.800 de militari romani in Afganistan

Romania a contribuit la procesul de stabilizare a Afganistanului inca din 2002, cand tara noastra s-a alaturat coalitiei conduse de SUA, avand ca scop reinstaurarea libertatii in Afganistan si inlaturarea terorismului din aceasta tara. Dupa preluarea de catre NATO a operatiei ISAF in 2003, Romania si-a sporit gradual contributia la efortul Aliantei, in paralel cu continuarea participarii la operatia “Enduring Freedom”, condusa de SUA. Cei aproximativ 1.800 de militari romani contribuie la realizarea obiectivelor NATO in Afganistan de sprijinire a extinderii si exercitarii autoritatii guvernului afgan pe tot teritoriul tarii si de furnizare a climatului de securitate necesar pentru activitatile de stabilizare si reconstructie.
Prezenta ANA se face simtita acum in aproape fiecare provincie actionand in cooperare cu fortele NATO/ISAF/PRT in misiuni specifice de patrulare dar si cu fortele locale de politie pentru sprijinul actiunilor acestora din urma. Fiecare batalion ANA beneficiaza de o echipa de mentori pentru instruire. Iar plata salariilor se face prin aportul financiar, in cea mai mare parte, al SUA. Nivelul de pregatire si echipare nu permite inca unitatilor ANA sa execute misiuni majore fara asistenta fortelor de coalitie, mai ales la nivel mai mare de batalion.
Responsabilitatea majora instruirii armatei afgane revine echipelor de insotire, Embaded Training Teams (ETT), echipelor operationale de consiliere si legatura, Operational Mentoring Liaison Teams (OMLT) si echipelor de sprijin logistic, Logistic Support Teams (LST).

Noua echipa OMLT

O echipa formata din 40 de militari romani s-a deplasat in teatrul de operatii din Afganistan pentru a participa la instruirea militarilor Armatei Nationale Afgane (ANA) si ii vor consilia pe acestia in linia planificarii operationale si a intrebuintarii fortelor in diferite tipuri de actiuni militare, urmarind obtinerea unui nivel de operationalizare care sa permita ANA executarea misiunilor independent, fara asistenta militarilor din Forta Internationala de Asistenta de Securitate (ISAF), informeaza un comunicat de presa al Ministerului Apararii, preluat de KARADENIZ PRESS. Ceremonia militara de plecare in teatrul de operatii din Afganistan a unei Echipe Operationale de Consiliere si Legatura (OMLT), tip batalion, a avut loc vineri, 30 iulie, la sediul Comandamentului Brigazii 1 Mecanizata “Vasile Lupu”, in prezenta ministrul Apararii, Gabriel Oprea care le-a urat succes militarilor in misiunea incredintata si le-a cerut sa abordeze fiecare misiune cu seriozitate, cu deplina responsabilitate si cu profesionalism, si sa actioneze in baza mandatului primit. “Echipa OMLT tip batalion se afla la a treia rotatie, fapt care demonstreaza profesionalismul si determinarea personalului diviziei si brigazii din care faceti parte, dar este, mai ales, o dovada ca Armata Romaniei isi respecta angajamentele asumate in cadrul NATO, cu rezultate remarcabile”, a declarat ministrul Oprea. De asemenea, ministrul Apararii Nationale le-a transmis militarilor echipei OMLT ca, la finalul celor sase luni de consiliere si instruire, misiunea acestora va contribui la ridicarea nivelului de pregatire a militarilor Armatei Nationale Afgane, astfel incat misiunile incredintate fortelor romanesti, afgane si aliate sa fie indeplinite in conditii foarte bune. Ministrul i-a asigurat ca acasa familiile militarilor vor beneficia de tot sprijinul colegilor din brigada, iar in teatrul de operatii le vor fi asigurate conditiile corespunzatoare ducerii la bun sfarsit a mandatului incredintat.

Afganistan, reduta romaneasca

Recent, in baza romaneasca din provincia Zabul (Afganistan) a avut loc ceremonia militara prilejuita de transferul de autoritate pentru partea de nord-est a zonei de responsabilitate a structurilor romanesti prezente in Afganistan, intre Batalionul 33 Manevra „Posada” si Batalionul 812 Manevra „Soimii Carpatilor”, relateaza mass-media de la Bucuresti, citand un comunicat de presa al Ministerului Apararii de la Bucuresti. Batalionul 812 Manevra „Soimii Carpatilor” s-a alaturat astfel Batalionului 811 Manevra „Dragonii Transilvani” aflat in Afganistan de aproximativ doua luni. Ambele batalioane fac parte din Brigada 81 Mecanizata „General Grigore Balan” din Bistrita, care este si principalul generator al componentei de comanda, control si stat major Combined Team Zabul.
Reamintim ca Brigada 81 Mecanizata din Bistrita este prima mare unitate din Armata Romaniei care are dislocate in teatrul de operatii, in acelasi timp, doua batalioane de manevra si o componenta de comanda si stat major de nivel brigada. Militarii brigazii au la activ numeroase misiuni externe, fiind prezenti in teatrele de operatii din afara tarii din anul 1996. Ei au participat la misiunile asumate de Armata Romaniei in Angola, Kosovo, Irak si Afganistan.

Contributie substantiala

“Romania si-a sporit substantial contributia militara in Afganistan, care va ajunge la sfarsitul anului 2010 la 1.800 de militari. De asemenea, avem oameni si in misiunea EUPOL Afganistan, condusa de Uniunea Europeana si intentionam ca si pe acest palier prezenta noastra sa sporeasca”, a declarat recent ministrul Afacerilor Externe, Teodor Baconschi, in timpul unei intrevederi cu noul comandant ISAF, generalul David Petraeus. Baconschi a reiterat, totodata, angajamentul ferm al Romaniei, afirmand ca “nu este vorba doar de vorbe, ci de fapte”.
Potrivit Ministerului Afacerilor Externe de la Bucurest, ministrul roman a avut recent o intrevedere bilaterala cu generalul David Petraeus, in contextul participarii la Conferinta de la Kabul privind Afganistanul. Ministrul roman de Externe l-a felicitat pe noul comandant al ISAF pentru preluarea functiei si l-a asigurat de intregul sprijin al Romaniei pentru succesul misiunii NATO in Afganistan. Conform sursei citate, cei doi oficiali au avut un substantial schimb de idei asupra situatiei actuale din Afganistan, cu un accent special asupra celei de securitate si pregatirii conditiilor pentru asigurarea tranzitiei tuturor responsabilitatilor catre autoritatile afgane, in functie de conditiile concrete inregistrate in teren.

Blindate SUA

“Statele Unite ale Americii ofera spre utilizare 60 de vehicule blindate rezistente la mine si protejate impotriva ambuscadelor trupelor terestre romane desfasurate in Afganistan. Primele 40 de vehicule vor sosi in Afganistan in scurt timp, celelalte 20 urmand a ajunge in toamna. Dupa verificare, vehiculele vor fi predate trupelor romane, urmand a fi folosite de acestea pentru antrenament si misiuni in teatrul de operatiuni, pe durata prezentei in Afganistan”, a anuntat serviciul de presa al Ambasadei SUA din Romania. „Asigurarea protectiei tuturor aliatilor nostri este una dintre prioritatile noastre. Romania este un aliat ferm al Statelor Unite, trupele terestre romane luptand alaturi de noi in provincia Zabul si in alte zone din Afganistan”, a declarat si Ambasadorul SUA, Mark Gitenstein. „Aceste vehicule blindate MRAP vor fi de mare ajutor soldatilor romani in misiunile lor de patrulare, protejandu-i de bombele improvizate plasate pe drumuri” a mai adaugat ambasadorul american.
„Fiecare dintre tarile care sustin misiunea NATO in Afganistan are responsabilitatea de a oferi trupelor sale cel mai bun echipament si cele mai bune mijloace de protectie. Ca si in Irak, in Afganistan, Statele Unite ale Americii fac eforturi substantiale pentru a sprijini toate tarile partenere in operatiuni si pentru a suplini lipsa de echipament si de mijloace de protectie. SUA au furnizat deja acestora vehicule blindate Humvee, iar cele de tip MRAP vor asigura protectie sporita soldatilor”, se mai precizeaza intr-un comunicat al Ambasadei, care accentueaza ca Romania este un valoros partener si aliat in cadrul NATO, iar trupele sale isi indeplinesc misiunile din Afganistan in mod remarcabil.
Reamintim ca vehiculele blindate MRAP sunt variante ale vehiculului MaxxPro, menite sa reduca numarul de raniti si sa asigure supravietuirea soldatilor in urma exploziilor minelor, a dispozitivelor explozibile improvizate si a atacurilor cu armament de calibru mic. Caroseria in forma de V protejeaza echipajul de impactul exploziei.

Fuga strategica

Fortele militare olandeze au inceput sa se retraga luna trecuta din sudul Afganistanului, predand controlul asupra provinciei Uruzgan trupelor internationale, dupa patru ani de misiune in aceasta tara, a anuntat comandamentul NATO la Kabul, citat de mass-media internationala. “Fortele olandeze s-au remarcat in Uruzgan si aducem omagiile noastre sacrificiului lor, precum si celui al fortelor afgane”, a declarat comandantul Joel Harper, purtator de cuvant al Fortelor Internationale de Asistenta pentru Securitate. Dupa retragerea contingentului olandez, NATO “isi va mentine capacitatile actuale, in special in ceea ce priveste unitatile de lupta, formarea si reconstructia”, a subliniat Harper. Incepand de la 1 august 2006, Olanda desfasurase in Afganistan, in cadrul fortelor Isaf, 1.950 de soldati, in special in provincia Uruzgan, unde talibanii continua sa fie extrem de prezenti, transmite Agerpres. Dupa ce NATO solicitase prelungirea pentru inca un an, pana in august 2011, a misiunii fortelor olandeze, divergentele pe marginea acestei probleme au provocat, la 20 februarie, caderea guvernului si suspendarea misiunii militare olandeze in Afganistan.

Retragere in 2014

Coalitia militara din Afganistan va conveni, in lunile urmatoare, finalizarea procedurilor de transfer catre fortele armate afgane a controlului asupra teritoriului national afgan in 2014, se arata intr-un document secret al Aliantei, citat recent de mass-media britanica. Potrivit documentului, presedintele afgan, Hamid Karzai, va anunta un calendar pentru o “tranzitie etapizata si bazata pe conditii”, ce va incepe in acest an. Documentul a fost transmis diplomatilor statelor NATO. Potrivit textului, comunitatea internationala va continua “sa furnizeze sprijinul necesar pentru a spori securitatea in acest timp si va continua sa sprijine instruirea, echiparea si furnizarea finantarii interimare a ANSF la toate nivelurile pentru preluarea misiunii de garantare a securitatii tarii lor”.
O sursa din cadrul armatei britanice a confirmat recent ca documentul este “un plan semnificativ care descrie etapele premergatoare retragerii”. La randul sau, ministerul britanic de Externe a confirmat ca este la curent cu acest document, dar a refuzat sa comenteze.

Conferinta decisiva

Fortele internationale in Afganistan vor ramane in aceasta tara la incheierea perioadei de tranzitie, pentru a nu i se mai permite niciodata miscarii talibane sa inlature de la putere un guvern, in Afganistan, dupa transferarea prerogativelor armatei si politiei afgane, a anuntat recent la Kabul secretarul general al NATO Anders Fogh Rasmussen, citat de agentiile internationale de presa. “Tranzitia va fi efectuata treptat, pe baza unui examen serios asupra situatiei politice si de securitate durabila, astfel incat aceasta sa fie ireversibila”, a declarat Anders Fogh Rasmussen, adresandu-se reprezentantilor din peste 70 de tari donatoare si organizatii internationale, reuniti recent in cadrul Conferintei privind Afganistanul, care si-a desfasurat lucrarile, in capitala afgana Kabul. In consecinta, “fortele internationale nu vor pleca, ci vor dobandi un rol de sprijin” pentru viitoarele forte ale armatei si politiei afgane, a continuat secretarul general al NATO.
Analistii politici se asteapta ca aceasta conferinta sa marcheze o noua etapa in lentul proces de maturizare a guvernului afgan, in perspectiva retragerii fortelor internationale desfasurate in Afganistan in 2014. Conform unui document pregatitor, comunitatea internationala sprijina calendarul privind definitivarea formarii armatei si a politiei afgane pana la sfarsitul lui 2014. Transferul prerogativelor fortelor de ordine afgane se va baza pe “conditiile existente, nu pe calendare”, a insistat oficialul international. La randul sau, presedintele afgan Hamid Karzai si-a reafirmat angajamentul privind formarea fortelor armate si de politie in Afganistan, pana in 2014, cerandu-le partenerilor internationali sa investeasca in programe afgane prioritare, nu in proiecte cu “impact rapid”, noteaza AP.

Participare georgiana

La randul sau, presedintele georgian Mikhail Saakasvili, a declarat recent, in fata ofiterilor superiori ai armatei georgiene, ca participarea trupelor georgiene in operatiunile NATO din Afghanistan este importanta din punct de vedere geopolitic, deasemenea fiind si o “scoala militara foarte buna”. “Avem nevoie de experienta, precum avem nevoie de aparare totala,” a adaugat acesta. Saakashvili a mai precizat ca, in pofida reducerii drastice a bugetului destinat armatei, din cauza crizei economice, “banii vor fi investiti in educatie, antrenament si cresterea profesionalismului”.
Declaratiile lui Saakashvili vin pe fondul intensificarii tensiunilor ruso-georgiene, liderul de la Tbilici precizand ca se asteapta la un atac “din partea dusmanilor din partea teritoriilor curatate etnic,” (Abkhazia si Osetia de Sud, recunoscute de Rusia ca state independente in 2008). Saakashvili acuza periodic Rusia ca doreste “rasturnarea democratiei georgiene” si, in consecinta, a cerut comandantilor sai sa pregateasca un plan pentru “apararea generala”. El a dat ordin armatei sa “arda fiecare metru patrat din teritoriul georgian” de sub armata inamica daca acestia se decid sa invadeze tara. Pentru aceasta, Georgia isi va dezvolta nu numai fortele armate, ci si un sistem civil de aparare, a spus acesta. Apararea tarii este o “obligatie pentru fiecare cetatean” si “fiecare sat ar trebui sa fie capabil sa se apere”.
Rusia nu numai ca a renuntat la “planul sau de a controla Georgia, dar inca lucreaza intens la asta,” ar fi spus Saakashvili, la o intalnire cu comandanti armatei si oficiali din cadrul Ministerului Apararii de la Tbilisi.

Soldati de criza

Trupele franceze nu se vor retrage din Afganistan, desi costul anual al intretinerii acestora este de aproximativ 500 de milioane de euro, deoarece scopul misiunii NATO din regiune este de a preveni “colapsul” acesteia. Declaratia a fost facuta recent, de mistrul francez al Apararii, Herve Morin, citat de mass-media internationala. El a subliniat faptul ca Ministrul francez al Apararii va face economii de cel putin 3 miliarde de euro pana in anul 2013, pentru a contribui la redresarea sistemului finantelor publice, dar ca aceste nu vizeaza si trupele din Afganistan. “Franta trebuie sa ramana acolo pentru ca nu exista alta solutie (…) Daca nu am fi acolo, Afganistanul s-ar prabusi”, a adaugat Morin.
In prezent, Franta are desfasurati in Afganistan 3.500 de soldati, aproximativ 2 % din totalul trupelor NATO, dar avand in vedere ca majoritatea statelor europene, afectate de actuala criza financiara, incerca sa gaseasca o modalitate de a-si retrage trupele din regiune, sprijinul francez este unul important. La sfarsitul saptamanii trecute, Olanda a inceput sa-si retraga trupele din zona. Recent, premierul britanic David Cameron a declarat ca guvernul sau ar putea sa-si retraga trupele incepand chiar cu acest an. Statele Unite au anuntat ca intentioneaza sa inceapa retragerea trupelor la jumatatea anului 2011.

Share our work

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *