Budapesta sustine autonomia etnicilor maghiari din Ucraina

, , ,
 

Etnici maghiari din regiunea ucraineana Transcarpatia vor autonomie

Etnicii maghiari din Ucraina încearcă să obţină o autonomie teritorială în regiunea ucraineană Transcarpatia, iar Budapesta îi sustine, a declarat ambasadorul Ungariei la Kiev, Mihály Bayer, într-un interviu pentru publicatia ucraineană Weekly. Diplomatul a confirmat că ideea constituirii unei astfel de autonomii, în raionul Pritiseansk (unde locuiesc peste 150 de mii de etnici maghiari), a fost discutată la o reuniune a comisiei interguvernamentale ucraineano-ungare pentru drepturile minorităţilor, precizând că  iniţiativa aparţine unuia dintre partidele maghiare din regiunea ucraineană Transcarpatia, şi nu Guvernului de la Budapesta. „ Această intentie aparţine unuia dintre cele două partide ale maghiarilor din regiunea Transcarpatia. Am asigurat doar sprijinul pentru aceste iniţiative, nu este vorba de nicio formă de separatism”, a subliniat ambasadorul ungur.
Mihály Bayer a respins însă declaratiile unor politicieni ucraineni potrivit cărora teritoriul viitoarei autonomii ar putea fi alipit Ungariei. „Am semnat Actul de la Helsinki, angajându-ne să respectăm frontierele Europei. Ungaria a fost prima ţară care, la 6 decembrie 1991, a semnat cu Ucraina un Tratat bilateral de bază, în care se arată că nu avem pretenţii teritoriale fată de Ucraina. Toate discuţiile referitoare la un oarecare „separatism maghiar” sunt nefondate”, a mai declarat  diplomatul.

Problema pasapoartelor maghiare

În cadrul aceluiasi interviu, ambasadorul Mihály Bayer a declarat că cetătenii ucraineni, de etnie maghiara, obtin pasapoarte maghiare profitând de imperfectiunea legislatiei ucrainene cu privire la cetătenie. Diplomatul a amintit că în 2010 Ungaria a modificat legea cetăteniei, astfel încât ungurii din toată lumea au dreptul să obtină cetătenia maghiară printr-o procedură simplificată. „Noi primim solicitări si de la cetăteni ucraineni. Nu avem o statistică, întrucât este vorba despre protectia datelor cu caracter personal si guvernul nostru nu este în drept să le facă publice. Dar vreau să mentionez că în rândul ucrainenilor nu poate fi vorba despre un proces masiv de obtinere a cetăteniei maghiare”, a subliniat Bayer.
Ambasadorul maghiar mai este de părere că emigratia cetătenilor ucraineni este o problema internă a Ucrainei. „Nu doar maghiarii emigrează din Transcarpatia, dar si reprezentantii altor regiuni. Deci nu este o problemă în relatiile între Ucraina si Ungaria. Cauzele sunt diferite – căutarea unui loc de muncă, studiile. Multi unguri preferă să rămână în Ungaria după studii. Politica noastră însă constă în încurajarea etnicilor maghiari să nu părăsească locurile natale, pentru ca să poată păstra acolo limba, identitatea si cultura noastră”, a precizat diplomatul.
Reamintim ca in prezent, statul ucrainean nu recunoaste dubla cetătenie. Totodată nu există mecanisme legale de a-i trage la răspundere pe cetatenii Ucrainei, care detin si cetatenia altui stat.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *