Bucurestii si Washingtonul incadreaza juridic scutul antiracheta

de | iul. 27, 2010 | România, Știri, Uncategorized @ro | 0 comentarii

Romania si SUA au purtat intre 26-27 iulie negocieri privind cadrul juridic care urmeaza sa reglementeze amplasarea pe teritoriul tarii noastre a unor componente ale sistemului american de aparare antiracheta s-au incheiat, anunta Ministerul Afacerilor Externe intr-un comunicat, preluat de KARADENIZ PRESS

tauscher aurescu
Subsecretarul de stat american, Ellen Tauscher si omologul sau roman, Bogdan Aurescu

Romania si SUA au purtat intre 26-27 iulie negocieri privind cadrul juridic care urmeaza sa reglementeze amplasarea pe teritoriul tarii noastre a unor componente ale sistemului american de aparare antiracheta s-au incheiat, anunta Ministerul Afacerilor Externe intr-un comunicat, preluat de KARADENIZ PRESS. Cele doua delegatii au precizat ca in cadrul discutiilor s-au intregistrat progrese semnificative.

Cu prilejul celei de-a doua runde de negocieri pe tema participarii Romaniei la sistemul de aparare antiracheta, care a avut loc la Bucuresti, in perioada 26-27 iulie, au fost continuate negocierile privind cadrul juridic care va reglementa amplasarea pe teritoriul Romaniei a unor componente ale sistemului american de aparare antiracheta in Europa, fiind inregistrate progrese semnificative, anunta MAE. Delegatia romana a fost condusa de Bogdan Aurescu, secretar de stat pentru afaceri strategice in MAE, iar cea a SUA de Frank Rose, adjunctul asistentului secretarului de stat pentru controlul armamentelor. Programul negocierilor a inclus si intrevederi intre sefii celor doua delegatii, pentru discutarea relatiilor bilaterale, a aspectelor de securitate de interes reciproc, precum si a evolutiilor specifice pe plan international si in cadrul NATO. Urmatoarea runda este programata pentru toamna lui 2010.

Diplomatia romana aminteste ca, la 4 februarie 2010, Consiliul Suprem de Aparare a tarii a aprobat acceptarea invitatiei partii americane, transmisa de presedintele SUA, Barack Obama, privind participarea Romaniei la dezvoltarea abordarii adaptive in etape a sistemului de aparare antiracheta din Europa. Procesul de negociere a fost precedat de doua runde de consultari, la 4 februarie si 11 mai, si a inceput oficial la 17 iunie, odata cu vizita la Bucuresti a unei delegatii conduse de Ellen Tauscher, subsecretarul de stat pentru controlul armamentelor si securitate internationala. Noua abordare garanteaza acoperirea integrala a teritoriului Romaniei impotriva posibilelor amenintari reprezentate de rachetele cu raza scurta sau medie de actiune, precizeaza MAE.

Subsecretarul de stat american Ellen Tauscher, prezenta cu cateva luni in urma, la Bucuresti, la deschiderea negocierilor, a fost intrebata unde vor fi amplasate elementele scutului din Romania. Ea a refuzat sa comenteze.
“Este un proces care abia a inceput. Urmeaza sa discutam impreuna acest calendar de negociere care are mai multe componente – atat cele juridice, cat si cele tehnice. Prin urmare, nu avem un termen limita fixat pentru finalizarea acestui proces, doar ca dorim sa progresam cat mai rapid”, a precizat Aurescu. Rachetele terestre de interceptare SM-3 vor fi operationale incepand din anul 2015, potrivit planurilor Statelor Unite.

Share our work

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *