Bucurestii cer Chisinaului refacerea AIE si un guvern de orientare clara pro-europeana

, , , ,
 

Iohannis Republica moldovaPresedintele Klaus Iohannis a avut, miercuri, o discutie cu ambasadorul Republicii Moldova la Bucuresti, Iurie Renita, cu care a discutat despre necesitatea depasirii crizei politice interne de la Chisinau si formarea unui guvern de orientare pro-europeana clara si refacerea fostei Aliante de Integrare Europeana (AIE). Liderul de la Cotroceni i-a transmis diplomatului de peste Prut ca numai un guvern ce reflecta votul cetatenilor Republicii Moldova poate continua drumul pro-european inceput cu circa sase ani in urma dupa evenimentele de la 7 aprilie 2009. Alianta PLDM-PD are in prezent 42 de voturi si mai are nevoie de 9 voturi pentru formarea unui guvern la Chisinau. Partidul Liberal, a treia formatiune din fosta Alianta pentru Integrare Europeana cumuleaza in aceasta legislatura 13 mandate, fapt ce ar conduce la un total de 55 de mandate (dintr-un total de 101), suficiente pentru formarea unei coalitii de guvernare de orientare europeana. In acest moment, PLDM si PD poarta discutii cu PCRM-ul condus de Vladimir Voronin (21 de mandate) pentru un sprijin din umbra a unui nou guvern, insa comunistii pun conditia ca nu Iurie Leanca sa fie cel desemnat din nou premier si cer un personaj tehnocrat, fara coloratura politica.

La randul lor, liberalii si-au exprimat disponibilitatea de a vota un nou guvern Leanca, dar nu vor sa renunta la conditiile puse in domeniul justitiei de a alege un Procuror general dintr-o tara a UE, pe modelul care se dezvolta acum in Ucraina, o tara la fel de macinata cu probleme legate de coruptie endemica. „Domnul Presedinte Iohannis a mentionat ca rezultatul alegerilor parlamentare din Republica Moldova a reconfirmat sprijinul popular pentru optiunea politica proeuropeana, iar asteptarile partenerilor europeni se indrepta ferm catre respectarea misiunii date prin alegeri de cetatenii moldoveni. De asemenea, Presedintele României, domnul Klaus Iohannis, a mentionat ca Acordul de Asociere si de Liber Schimb semnat cu Uniunea Europeana confera prilejul accelerarii reformelor structurale profunde, care au nevoie de un sprijin politic consistent si ca orientarea proeuropeana a Republicii Moldova nu poate fi conditionata de lupte politice interne”, se precizeaza intr-un comunicat al Administratiei Prezidentiale.

Concesii pentru continuarea parcursului european

Liderul PL, Mihai Ghimpu, s-a aratat dispus la concesii la ultimele discutii avute cu PLDM si PD si a afirmat ca asteapta o oferta de guvernare concreta din partea acestora. „Noi nu avem conditii. Avem votul cetatenilor. Avem mandate. Ar trebui sa ne revina patru ministere, cele care au fost stabilite prin consens la Aeroport (in discutiile comune cu oficiali europeni – n.red.). Noi nu tinem la Ministerul Transportului. Am zis: Poftim, luati Transportul si ne dati Ministerul Finantelor sau Ministerul Economiei. Dar in privinta procurorului general nu cedam. Noi asteptam sa mai vorbim cu PLDM si PD. Sa ne faca un pachet si noi o sa discutam”, a precizat Ghimpu, citat de portalul Unimedia.info. PLDM, PD si PL ar cumula astfel 55 de mandate (din 101) si ar putea reconstitui vechea formula de guvernare denumita generic AIE. PLDM si PD ar putea guvernare si ele cu un guvern minoritar sprijinit de PCRM (21 de mandate), dar alianta este una conjuncturala si cei mai multi analisti de peste Prut estimeaza ca aceasta nu va rezista mai mult de primavara acestui an, cand sunt programate alegeri locale in Republica Moldova.

5 raspunsuri
 1. Victor
  Victor says:

  In asa caz Iohanis sa-l sune pe Ghimpu si sa-l trezeasca din somnul cel de moarte. Sa-i spuna clar: or te lasi de interese de partid si le accepti pe cele de stat ori pleci in opozitie pe patru ani.

  Răspunde
 2. Igor
  Igor says:

  Pina la urma cred ca ii este in cot atit lui Iohannis cit si europenilor daca este Ghimpu in guvern ori nu, pina la urma astia vor ca Ghimpu sa sustina cursul UE al tarii si o poate face din parlament votindul pe Leanca.

  Răspunde
 3. Damian
  Damian says:

  Iohanis ar fi trebuit lui Ghimpu sa se adreseze, ca acesta sa se lase de mofturi sa sa sustina marti guvernul lui Leanca , care caz contrar si mai mult o sa ne apropie de anticipate …
  Dar nu vreau sa cred ca asta vrea Europa sau Romania sau nici macar Ghimpu

  Răspunde
 4. Sorin
  Sorin says:

  Cred ca noua veche coalitie care acum s-a format este destul d europeana daca are sustinere PES si PPE, inltii oficiali europeni au dat lumina verde si ar fi cazul ca politicienii sa faca deja politica dar nu sa ii caute in coarne lui Ghimpu.

  Răspunde
 5. Vasile
  Vasile says:

  Alianta pro Europeana exista, o fi ea minoritara dar cred ca mai stabila decit deloc, caci cu Ghimpu s epare ca e imposibl sa ajungi la compromisuri.

  Răspunde

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *