Bucurestii ar putea prelua pana la sase miliarde de metri cubi de gaz din Nabucco

de | feb. 9, 2010 | Caucaz, Federatia Rusa, Marea Neagra, România, Știri, UE, Uncategorized @ro | 0 comentarii

harta celor doua proiecte energetice concurente – Nabucco si South Stream Romania ar putea prelua din viitorul gazoduct Nabucco intre 3,5 si 6 miliarde de metri cubi, potrivit Strategiei de interconectare revizuita de Transgaz. Deoarece actionarilor consortiului Nabucco le revine jumatate din capacitatea conductei, compania Romgaz ar avea dreptul de a rezerva o capacitate de […]

Nabucco vs South Stream

harta celor doua proiecte energetice concurente – Nabucco si South Stream

Romania ar putea prelua din viitorul gazoduct Nabucco intre 3,5 si 6 miliarde de metri cubi, potrivit Strategiei de interconectare revizuita de Transgaz. Deoarece actionarilor consortiului Nabucco le revine jumatate din capacitatea conductei, compania Romgaz ar avea dreptul de a rezerva o capacitate de circa doua miliarde metri cubi de gaze, restul capacitatii putand fi rezervata de traderi. Producatorul de gaze Romgaz va participa, din partea Romaniei, la licitatia de rezervare a capacitatii de transport al gazelor prin conducta Nabucco, intrucat Transgaz, partenerul consortiului care va realiza gazoductul, nu poate derula activitati de comercializare a gazelor. Investitiile totale estimate in Romania pentru realizarea conductei se ridica la circa 800 milioane euro. Conducta este programata sa devina oprationala in 2015, conform strategiei Transgaz. La inceputul lunii februarie 2010, proiectul de lege prin care se ratifica acordul privind Nabucco a primit votul deputatilor din Comisia de industrii, urmand sa intre in plen.

Romania, parte semnatara

Romania a semnat anul trecut acord interstatal de asociere la Nabucco, prin intermediul premierului Emil Boc. El a semnat alaturi de omologii sai din Turcia, Bulgaria, Ungaria si Germania, tarile care vor construi conducta ce se vrea o alternativa la importurile de gaz rusesti. Gazoductul Nabucco va tranzita Romania pe o portiune de 460 de kilometri, din totalul celor 3.300, iar tara noastra, prin Transgaz, va asigura cota de finantare de aproximativ 417 milioane de euro, parte a companiei la proiect. Valoarea totala a conductei se ridica la 7,9 miliarde de euro, finantarea fiind asigurata in proportie de 70 la suta prin credite contractate de Compania Nabucco International, iar 30 la suta din fonduri proprii.

Vizita Gazprom

Saptamana viitoare, Ministerul Economiei de la Bucuresti asteapta vizita vicepresedintelui companiei Gazprom, Aleksandr Medvedev, a anuntat luni ministrul de resort, Adriean Videanu. „Pe 17 februarie vine vicepresedintele Gazprom, si totodata presedintele Gazprom Export, Medvedev la Bucuresti. Va avea loc o intalnire bilaterala. Am propus realizarea unui proiect, o societate mixta intre Romgaz si Gazprom, sa valorificam capacitati de inmagazinare in Romania”, a declarat Videanu. El a mentionat ca a propus companiei rusesti o investitie comuna in producerea de energie de inalta eficienta. Vizita oficialilor Gazprom era programata initial sa aiba loc la sfarsitul lunii ianuarie.

Companie mixta

Romgaz si Gazprom au semnat, in iunie 2009, un memorandum de infiintare a unei firme mixte pentru constructia de depozite de gaze in Romania si investitii in productia energiei electrice. Producatorul de gaze naturale Romgaz este controlat de Ministerul Economiei. Compania a bugetat pentru acest an investitii de 1,2 miliarde de lei, mai mari cu 41% fata de valoarea din 2009, de 850 de milioane de lei. Romania este autosuficienta in proportie de 65-70% in materie de gaze naturale, restul fiind importat din Rusia.

Share our work

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *