Bucuresti si Chisinau, pregatiri accelerate pentru sedinta comuna de guvern

, , ,
 

Renita-DiaconescuBucureştiul şi Chişinăul accelerează pregătirile pentru organizarea şedinţei comne de guvern ce va avea loc în luna martie. După recenta convorbire telefonică dintre premierii Mihai Răzvan Ungureanu şi Vlad Filat, ministrul de Externe, Cristian Diaconescu, s-a întâlnit joi cu ambasadorul Iurie Reniţă.
Cu acest prilej, cei doi oficiali au trecut în revistă priorităţile agendei bilaterale, inclusiv în urma vizitei întreprinse de ministrul român la 31 ianuarie 2012, la Chişinău, o atenţie specială fiind acordată organizării şedinţei comune de guvern România – Republica Moldova. Ministrul afacerilor externe a subliniat că Summitul interguvernamental reprezintă un proiect important pentru agenda bilaterală, care oferă oportunitatea stabilirii calendarului de cooperare pentru anul 2012 şi a semnării Planului de Acţiune pentru implementarea Declaraţiei privind instituirea unui parteneriat strategic între România şi Republica Moldova pentru integrarea europeană a Republicii Moldova, semnată la nivel de preşedinte, în aprilie 2010. Documentul asigură cadrul cooperării bilaterale în toate domeniile şi susţine consolidarea parcursului european al Republicii Moldova.
Cristian Diaconescu a reiterat sprijinul ferm şi consecvent al României pentru parcursul european al Republicii Moldova şi a transmis felicitări pentru rezultatele pozitive înregistrate de Republica Moldova în relaţia cu Uniunea Europeană. Totodată, şeful diplomaţiei române a accentuat importanţa continuării, în acelaşi ritm susţinut, a procesului de democratizare şi a reformelor interne, condiţii obligatorii pentru aprofundarea dialogului dintre Chişinău şi Bruxelles. În finalul întrevederii, s-a agreat necesitatea continuării eforturilor de consolidare a parteneriatului privilegiat dintre România şi Republica Moldova în vederea atingerii potenţialului maxim de cooperare bilaterală, în beneficiul cetăţenilor de pe ambele maluri ale Prutului.

Convorbire între premieri

Şedinţa comună a guvernelor României şi Republicii Moldova se va desfăşura la începutul lunii martie la Iaşi, a declarat miercuri, în cadrul şedinţei executivului de la Chişinău, prim-ministrul Vlad Filat. El a precizat că a convenit aceasta marţi, în cadrul unei discuţii telefonice cu premierul român Mihai Răzvan Ungureanu.
Filat a cerut ca membrii celor două guverne să elaboreze propuneri care să fie discutate în cadrul şedinţei. ‘Şedinţa comună trebuie să fie foarte rezultativă, cu proiecte concrete’, a declarat Filat. Mihai-Răzvan Ungureanu şi Vlad Filat au discutat şi despre condiţiile meteo nefavorabile din ultimele două zile, menţionând acţiunile întreprinse pentru reluarea activităţii punctelor vamale de la frontiera dintre România şi Republica Moldova, care şi-au sistat temporar activitatea din aceasta cauză.
Şedinţa comună a guvernelor de la Bucureşti şi Chişinău va oferi posibilitatea de a discuta pe larg subiectele de interes reciproc şi de a trasa noi proiecte pentru următorii ani, au apreciat marţi premierii Mihai-Răzvan Ungureanu şi Vlad Filat, în cadrul convorbirii telefonice menţionate. Anterior, autorităţile de la Chişinău şi Bucureşti au convenit organizarea unei şedinţe comune în luna iunie 2011 la Galaţi, ulterior însă aceasta a fost amânată de câteva ori.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *