Black Sea Oil & Gas SA (BSOG) împreună cu partenerii săi în Proiectul de Dezvoltare Gaze Naturale Midia (MGD), Petro Ventures Resources şi Gas Plus Dacia, anunță începerea procesului de autorizare a unui coridor energetic din sectorul românesc al Mării Negre de-a lungul infrastructurii Proiectului MGD, relatează mass-media de la București.
Cu o capacitate proiectată de 3GW și o lungime de 126 km, acest prim pas priveşte autorizarea primului coridor energetic din sectorul românesc al Mării Negre cu scopul de a conecta viitoarele parcuri eoliene din largul mării la sistemul energetic național (SEN) operat de Transelectrica. Finalizarea procedurilor de reglementare este estimată pentru jumătatea anului 2024.
Realizarea coridorului energetic al MGD deblochează o cerință esenţială pentru dezvoltarea energiei eoliene din zona marină a României, care va susține creşterea securităţii energetice și va stimula capacitatea de producție din surse regenerabile, contribuind astfel la atingerea noilor obiective climatice ale UE şi în materie de energie regenerabilă.
Parc eolian
Premierul României, Marcel Ciolacu, a declarat anterior la Berlin, unde se află în vizită de lucru, că se vrea dezvoltarea unui parc eolian în Marea Neagră, urmând să fie pusă la punct legislaţia necesară.
„Marile companii germane doresc să ajungem la o energie verde până în 2050, este un plan al Comisiei Europene şi al Uniunii Europene. Este normal că am avut astfel de discuţii în ceea ce priveşte oportunităţile pe care le conferă România. Ştiţi foarte bine că dorim foarte mult să dezvoltăm un parc eolian în Marea Neagră. Mai avem de pus la punct legislaţia în ceea ce priveşte offshorul eolian şi sunt ferm convins că, în următoarea sesiune parlamentară, această legislaţie va merge către promulgare”, a afirmat Ciolacu, întrebat dacă la întâlnirea cu reprezentanţii mediul de afaceri german a avut discuţii şi despre energia regenerabilă, relatează mass-media.
Întrebat dacă în România vor fi şi capacităţi de stocare a acestei energii, președintele PSD a spus: „Urmează… Sunt foarte multe detalii tehnice şi cred că nu interesează pe nimeni. România are nevoie de capacităţi de stocare pentru că deja am început să producem când este vânt şi soare foarte multă energie verde”.
0 Comentarii