Bruxelles, capitala mondiala a spionajului

de | sept. 17, 2012 | Federatia Rusa, Intelligence, Știri, UE, Uncategorized @ro | 0 comentarii

Daca in timpul razboiului rece Viena era considerata o adevarata capitala a spionajului mondial, acum intreaga atentie a acestui tip de activitatate s-a mutat treptat la Bruxelles, acolo unde functioneaza majoritatea institutiilor UE și ale NATO. Acest lucru a fost confirmat chiar de catre seful serviciului securitatii de stat din Belgia (VSSE), Alain Winants, intr-un […]

Daca in timpul razboiului rece Viena era considerata o adevarata capitala a spionajului mondial, acum intreaga atentie a acestui tip de activitatate s-a mutat treptat la Bruxelles, acolo unde functioneaza majoritatea institutiilor UE și ale NATO. Acest lucru a fost confirmat chiar de catre seful serviciului securitatii de stat din Belgia (VSSE), Alain Winants, intr-un interviu acordat luni pentru portalul EUObserver. ‘Vorbim nu de zeci, ci de sute, de cateva sute’ de agenti si ofiteri de informatii straini aflati la Bruxelles, afirma Winants in primul sau interviu acordat media internationale. ‘in Belgia, spionajul, spionajul rus si din alte tari, cum ar fi China, dar si altele, este la acelasi nivel ca in vremea razboiului rece. Suntem o tara cu o concentratie uriasa de diplomati, oameni de afaceri, institutii internationale – NATO, institutiile europene. Pentru un spion, e o veritabila pepiniera. Nu trebuie ratat’, spune Winants. Si Iranul are agenti la Bruxelles, dar si tari prietene ale Uniunii Europene, cum sunt Israelul ori SUA, adauga responsabilul belgian.
Iar daca in cercurile de informatii circula gluma ca spionii iranieni isi spioneaza cel mai constiincios propriii ambasadori, agentii chinezi si rusi cauta informatii cu valoare comerciala si politica, dar si secrete militare ‘clasice’ ale UE. ‘Unul din aspectele de care sunt interesate serviciile de informatii ale altor tari il reprezinta politica energetica a institutiilor europene’, precizeaza seful VSSE. Winants mai spune ca serviciul sau este ‘relativ mic raportat la gama larga de amenintari cu care ne confruntam’, ca nici serviciile de securitate ale UE si NATO nu dispun de suficient personal si ca Serviciul european de actiune externa (SEAE) este o tinta importanta pentru spioni. Creat de circa un an si jumatate, SEAE are delegatii pe plan international care lucreaza adesea in locuri cu servicii de informatii interne agresive, cum ar fi la Beijing, Damasc, Kiev, Moscova sau Tel Aviv, si care sunt considerate un punct vulnerabil al serviciului diplomatic european. La Bruxelles circula zvonuri despre membri ai Consiliului UE, ai Comisiei Europene ori ai IntCen – departament al SEAE pentru care analisti din serviciile de informatii ale tarilor UE scriu rapoarte despre terorism si situatii de criza – care au fost supusi unor proceduri disciplinare interne pentru scurgeri de informatii. Alain Winants a dat insa asigurari ca singurul caz notabil de acest gen de cand se afla in fruntea VSSE, din 2006, este cel al lui Herman Simm. Simm, un oficial din Ministerul eston al Apararii responsabil cu schimbul de informatii clasificate cu UE si NATO, a fost arestat in 2009 pentru spionaj in favoarea Rusiei. Unul din contactele sale de la Bruxelles, potrivit unui inalt responsabil al UE, era un diplomat rus, Vasili Cizov, chiar fiul ambasadorului rus pe langa UE Vladimir Cizov.

Share our work

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *