Bruce Jackson, analist american: “Viitorul european al Republicii Moldova sta in mainile tinerilor”

, , , , , , ,
 

bruce jackson transitional democraciesStatele riverane Marii Negre se gandesc numai la propriile interese politice si aleg sa nu nu promoveze o politica de grup cand vine vorba de o abordare unitara a problemelor din acest spatiu, a declarat Bruce Jackson, seful Proiectului pentru Democratii de tranzitie, citat de postul de radio de peste Prut, Europa Libera. El a mai adaugat ca, din pacate, Republica Moldova a ratat sansa sa in anii ’90 de a se alatura statelor baltice care apoi au intrat in NATO si UE iar sansele pentru a le ajunge din urma din destul de mici. “Am lucrat mult asupra acestei intrebari, am avut tot felul de incercari de grupari regionale, cum sAnt BSEC (Organizatia Cooperarii Economice la Marea Neagra), GUUAM. Au mai fost citeva discutii bilaterale, ca aceea dintre Georgia si Ucraina. Toate au avut un summit important, dupa care au esuat, nu s-au mai reunit niciodata. Sunt sceptic acum cu privire la coperarea regionala, pentru ca, in opinia mea, daca vorbesti cu Georgia, ei se vad pe ei insisi fundamental diferiti de problemele din partea asta a Marii Negre, daca vorbesti cu ucrainenii, ei se vad pe sine ca un fel de clasa superioara, nu sAnt deloc jucatori in echipa. Sunt tot felul de contradictii. Sunt aproape sigur ca nu poti pune Rusia in acelasi loc cu Misha Saakashvili, sau pe domnul Basescu cu ucrainenii. E foarte greu sa vezi un dialog util. In Turcia, cred ca domnii Erdogan si Davatoglu se vad pe sine cel putin co-presedinti ai Marii Negre, dar politica lor externa e indreptata destul de mult catre Orientul Mijlociu sau pe relatia cu Europa, asa ca nu putem vorbi de o participare activa a Turciei, care controleaza intrarea in Marea Neagra”, a incercat sa ilustreze Jackson un tablou la Marea Neagra. Jackson a avut un rol foarte important in securizarea ratificarii de catre Senatul american a aderarii Poloniei, Cehiei si Ungariei la NATO si in organizarea extinderii ce a adus in Alianta, dar si in UE, statele baltice, Slovacia, Slovenia, Romania si Bulgaria.

Voronin, lipsit de diplomatie

Bruce Jackson a a mai spus ca guvernele comuniste ce au condus R.Moldova, mai ales Vladimir Voronin, “au respins multe deschideri” catre Vest si “au gestionat prost relatiile cu Rusia, Ucraina si Romania”. Cu privire la ambitiile Chisinaului de aderare la UE, exprimate de guvernul ce a venit la putere in 2009, el a spus ca este putin probabil sa aiba loc o noua extindere UE in viitorul apropiat, dar a adaugat ca, atunci cand Uniunea va decide sa se extinda dincolo de vestul Balcanilor, R. Moldova si Ucraina probabil vor fi urmatoarele candidate. Spre deosebire de Serbia, Macedonia sau Bosnia-Hertegovina, R. Moldova nu este considerata potential candidat, dar este parte a Partneriatului Estic, ce ofera celor sase vecini UE din program legaturi stranse, in schimbul reformelor democratice.

Europa in mainile tinerilor

Intrebat de jurnalistul Vasile Botnaru daca este nevoie de o vointa a tuturor generatiilor din Republica Moldova pentru a merge in directia Europei, Jackson a spus ca da, dar mai important este ceea ce vrea tanara generatie pentru in mainile ei sta schimbarea. “De fapt asa s-a incheiat campania slovaca. Nu ne-am certat niciodata pe planul de actiune pentru intrarea in NATO, sau pe bugetele apararii. Ce s-a intAmplat a fost ca scolarii din Slovacia au facut acele vaporase de hartie, au facut cam 10 milioane de astfel de vaporase, la o populatie de cAteva milioane. Si cand baiatul tau de cinci ani vine de la gradinita cu vaporase pe care scrie Europa, iti spui: “copilul stie”. “Si atunci sa ma intorc la Meciar? Inapoi la comunism?”. Am cAstigat cu ajutorul copiilor, pentru ca ei au spus ca vor in Europa, si asa am castigat alegerile, a fost grozav si cred ca asa se va intampla si aici”, a concluzionat Jackson.

Solutie pentru RM – Parteneriatul Estic

Expertul american este de parere ca in actualul climat politico-economic de la Chisinau, cea mai solutie pentru Republica Moldova ar fi accesarea fondurilor europene puse la dispozitia Chisinaului prin instrumentul numit Parteneriatul Estic din care fac parte sase state ex-sovietice. “In opinia mea, motorul schimbarii in Rasarit este Parteneriatul Estic. Cred ca “Era Havel” si tranzitia politica s-au terminat – cu toti acei mari eroi, Papa si ceilalti. Era Aliantei Nord-Atlantice, ca motor al schimbarii, in care principiul de organizare era formarea de aliante militare pentru a avea securitate comuna, aceasta era s-a incheiat. Acum avem integrarea blanda, integrarea economica, de piata, deschiderea de piete libere, calatoria, mobilitatea, deschiderea politicilor agricole. Pe scurt, asta se poate spune asa: David Ricardo si liberalismul britanic au scris inaintea lui Thomas Jefferson: fa ca economia sa mearga, fa sa apara clasa de mijloc din sistemul de dependenta al comunismului, si dupa aceea schimbarea politica va veni rapid. Reversul medaliei, adica sa ai schimbare politica fara clasa mijlocie si fara economie care sa o sprijine, face lucrurile mai complicate. Daca faci o analiza deconstructivista, si te uiti de cAte ori a fost mentionat secretarul general al NATO in ziarele ucrainene, si de cate ori a fost mentionat Dominique Strauss-Kahn de la Fondul Monetar International, vei vedea ca 90 la suta din referiri sAnt la Strauss-Kahn, FMI, moneda, grAu etc. SAntem intr-o perioada economica, in care oamenii sAnt preocupati de bunastarea lor, de datoriile lor, de suveranitatea lor, de pensii, si cred ca guvernele si dialogul european trebuie sa raspunda la aceste intrebari. Pina la urma ne aflam intr-o mare recesiune, si cred ca a pretinde ca e o problema de securitate, o problema politica, nu va duce nicaieri” , a mai spus Jackson la Europa Libera.

Drumul spre UE incepe cu consens

Analistul de peste Ocean este de parere ca drumul Republicii Moldova spre UE va fi foarte dificil in contextul in care nu va exista consens politic pentru acest lucru, iar comunistii nu vor imbratisa ideea puterii institutiilor civile si mass-media. “ Moldova a avut in cea mai mare parte alegeri libere si corecte, aici exista un sistem politic. Dar aproape jumatate din populatia tarii are o rezerva mentala in privinta calitatii lor de europeni. Am vorbit cu dl Voronin si cu consilierul sau Mark Tcaciuk, ei au foarte mari indoieli ca vor sa fie o parte a Europei, cu sistemul ei economic si cu valorile ei si cu domnia legii care se baga peste tot, cu ong-uri si presa puternice, si unde poti fi concediat foarte usor de societatea civila si de catre electorat. Multe din aceste partide postcomuniste, sau comuniste inca, se simt foarte inconfortabil in legatura cu acest tip de democratii foarte active. Asta e una din probleme. Vorbeam mai devreme de Europa, daca jumatate din tara dumneavoastra nu e sigura, atunci jumatate din Europa nu e sigura. si vor fi limitati cu privire la cat de departe vor merge. Unul din criterii este ca toate partidele trebuie sa sustina destinatia europeana. Pentru ca, pe masura ce partidele intra si ies de la guvernare, pana la urma fiecare din aceste partide va conduce in urmatorii 50 de ani, si nu dorim sa se repete cazul lui Salazar, sau al coloneilor greci, care nu impartaseau nici una din valorile democratice, cum s-a intAmplat la inceptul perioadei postbelice, si a fost foarte periculos. Si e mult mai periculos astazi, in era economiei si a politicii globale. O alta problema in Moldova a fost incapacitatea coalitiei de centru de a se prezenta in deplinatatea ei – de prea multi ani i-au lipsit doua voturi. Avem practic o a treia incercare de a o lua ferm pe un drum european, si asta e o problema”, este de parere Bruce Jackson.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *