Brexit, posibilă amânare. Guvernul Theresa May, amenințat de proteste masive

, , , ,
 
Brexit ameninta stabilitatea Marii Britanii

Brexit ameninta stabilitatea Marii Britanii

Data la care Marea Britanie părăseşte Uniunea Europeană ar putea fi amânată cu câteva săptămâni pentru a da timp Parlamentului să adopte legislaţia, a declarat pentru BBC Andrea Leadsom, preşedintele Camerei Comunelor, cel mai important oficial britanic care a lansat o astfel de idee până în acest moment, relatează Reuters, citată de KARADENIZ PRESS. “Putem să adoptăm legislaţia şi cred că, în ciuda tuturor dificultăţilor, avem o relaţie foarte puternică cu prietenii şi vecinii noştri din UE şi sunt absolut sigură că, dacă vom avea nevoie de câteva săptămâni în plus, atunci acest lucru este posibil”, a declarat Andrea Leadsom pentru BBC.
Răspunzând întrebării dacă acest lucru ar însemna extinderea perioadei de negociere aferente articolului 50, Leadsom a declarat pentru BBC: “Nu înseamnă în mod necesar asta. Cred că trebuie să ne gândim cu atenţie. Însă, aşa cum stau lucrurile, simt că noi putem, cu sprijinul celor două Camere – Camera Comunelor şi Casa Lorzilor – cu bunăvoinţă şi determinare, să adoptăm legislaţia în timp util”.

29 martie

Marea Britanie urmează să părăsească Uniunea Europeană pe 29 martie, însă acordul negociat de premierul Theresa May cu Bruxellesul a fost respins de parlamentari, lăsând deschisă posibilitatea unui Brexit fără acord.
Parlamentul britanic va vota în curând o serie de amendamente, în condiţiile în care Marea Britanie se confruntă cu cea mai gravă criză politică din ultima jumătate de secol, încercând să stabilească cum, sau chiar dacă, va părăsi proiectul european la care a aderat în 1973.
O purtătoare de cuvânt a cabinetului premierului May a declarat că poziţia guvernului nu s-a schimbat. “Nu avem în vedere o prelungire a articolului 50 şi suntem angajaţi să facem tot ce este necesar pentru a avea totul gata pentru momentul în care părăsim UE pe 29 martie”, a spus oficialul britanic.

Propunere europeană

Ministrul francez al afacerilor europene Nathalie Loiseau a estimat că ar putea fi luată în considerare o amânare a Brexit-ului, dar că aceasta nu poate fi o soluţie în sine, opinie exprimată în cadrul unei conferinţe de presă pe marginea unui forum la Strasbourg. ”Dacă un guvern britanic, susţinut de o majoritate în parlamentul (britanic) – ceea ce ar fi un adevărat progres -, ar veni cu noi idei privind viitorul relaţiilor dintre Regatul Unit şi Uniunea Europeană (…) şi noi am cere o amânare, acest lucru ar merita să fie luat în considerare”, a declarat dna Loiseau.
”O amânare nu este o soluţie, ci un mijloc pentru o soluţie”, a subliniat ministrul. ”Trebuie să existe un obiectiv politic nou şi credibil, adică trebuie ca un guvern britanic să propună o soluţie care nu deschide acordul privind retragerea (din UE) negociat timp de 17 luni”, a insistat dna Loiseau. ”S-a încheiat acest acord de retragere şi el nu este renegociabil”, a conchis ea.

Marea Britanie ştie că Uniunea Europeană este dispusă să amâne data la care ţara va ieşi din Blocul comunitar, preferabil nu mai târziu de luna mai, când sunt programate alegerile din Parlamentul European, a declarat si cancelarul austriac Sebastian Kurz, citat de mass-media europeană, preluată de presa de la București. „Oficialii britanici ştiu că Uniunea Europeană este pregătită să facă orice pentru a evita un Brexit dur, de exemplu să amâne data de ieşire din Uniunea Europeană, dacă şi Marea Britanie doreşte acest lucru”, a declarat Sebastian Kurz în cadrul Forumului Economic Davos.
Conform declaraţiilor lui Kurz, Marea Britanie ar putea obţine o prelungire de aproximativ două luni, dar Brexitul ar trebui să aibă loc până la data în care sunt programate alegerile din Parlamentul European.
Liderii Uniunii Europene ar accepta prelungirea negocierilor pe tema Brexit doar în anumite condiţii, pe termen limitat, a declarat miercuri și Michel Barnier, negociatorul Uniunii Europene, subliniind că Marea Britanie trebuie să ofere clarificări despre viitoarea relaţie bilaterală.
Eventuala “prelungire a negocierilor Brexit trebuie aprobată de liderii UE. Vor aproba acest lucru doar dacă vor exista răspunsuri la trei întrebări: prima şi a doua – de ce şi pentru cât timp? A treia – nu vor apărea probleme la organizarea alegerilor europarlamentare în luna mai? Eu încă nu am un răspuns juridic clar la a treia întrebare. Cu toate acestea, este important la procesele democratice din UE să nu fie afectate”, a declarat Michel Barnier pentru publicaţiile Luxemburger Wort, Le Monde şi Rzeczpospolita.

Alegerile pentru Parlamentul European, data limita oferita de liderii UE pentru un acord Brexit

Alegerile pentru Parlamentul European, data limita oferita de liderii UE pentru un acord Brexit

Regina anti-Brexit

Regina Elisabeta a II-a are una dintre rarele sale intervenții în viața politică din Marea Britanie. Într-un discurs susţinut la Women’s Institute din Norfolk, regina a cerut să se găsească soluții, iar țara să iasă din această criză profundă. Într-un discurs susţinut la Women’s Institute din Norfolk, regina Elizabeth, în vârstă de 92 de ani, nu a menţionat explicit subiectul Brexit – programat pentru 29 martie -, însă a vorbit despre faptul că fiecare generaţie se confruntă cu “provocări şi oportunităţi noi”.
“În timp ce căutăm noi răspunsuri în epoca modernă, eu, una, prefer reţete testate şi încercate, de exemplu, să vorbeşti de bine de celălalt şi să respecţi puncte de vedere diferite; să colaborezi pentru a găsi un teren comun, să nu pierzi niciodată din vedere situaţia în ansamblu”, a mai spus regina.
Comentariile sale au fost interpretate drept un semnal codificat adresat clasei politice. Publicaţia The Times a titrat “Puneţi capăt Brexit-ului, le-a spus regina politicienilor”, iar cei de la BBC au spus că, fără îndoială, aceasta transmite un mesaj.

Un nou referendum

Tony Blair estimează că există peste 50% şanse să se organizeze al doilea referendum pe tema Brexitului. Şansele să aibă loc al doilea referendum pe tema Brexitului sunt, în prezent, mai mari de 50%, a mai spus recent, fostul premier laburist britanic. ”Eu cred că dacă va avea loc al doilea referendum, acesta va clasa afacerea”, a declarat pentru televiziunea Reuters Blair, un susţinător al rămânerii Regatului Unit în Uniunea Europeană, la forumul Economic Mondial (WEF) de la Davos.
”Eu cred că dacă ne retragem din UE fără să ne întoarcem în faţa poporului, cu cearta actuală şi în aceste circumstanţe, asta ar semăna o disensiune şi mai mare”, a adăugat el. ”Mi-ar părea absolut iresponsabil să ieşim din UE fără acord şi sunt sigur că Parlamentul nu o va permite”, a adăugat el.
Referendumul de la 23 iunie 2016 a degajat o majoritate de 51,9% din voturile exprimate în favoarea Brexitului, ceea ce a declanşat procesul retragerii regatului din Uniune, aflat în haos în prezent, după ce deputaţii din Camera Comunelor au respins masiv acordul retragerii încheiat de Guvernul Theresei May cu UE.

Proteste anti-Brexit

Manifestanţi au blocat sâmbătă un drum care asigură o legătură între Irlanda şi Irlanda de Nord, construind un zid de beton şi false baraje militare, pentru a ilustra ceea ce va însemna un Brexit dur în această regiunea fragilă, relatează AFP preluată de mass-media de la București. Această acțiune vine să confirme avertismentele analiștilor politici privind declanșarea unor proteste masive în regiunile unde majoritatea a respins Brexitul, precum Irlanda de Nord, Scoția, Țara Galilor, etc.
Locuitori din regiune au folosit bariere de beton şi au instalat un birou vamal, apărat de un fel de turn de observaţie, cu falşi militari purtând uniforma britanică – o scenă menită să amintescă cele trei decenii de violenţe.
”Este vorba despre a aminti generaţiei noastre mai tinere care era situaţia în urmă cu 25 de ani”, a declarat John McNamee, un activist din cadrul Comunităţilor frontaliere împotriva Brexitului (BCAB – Border Communities against Brexit). ”Aşa era situaţia şi noi nu vrem cu adevărat să redevină aşa”, a adăugat activistul, deghizat în vameş.
În cazul în care Regatul Unit părăseşte Uniunea Europeană la 29 martie fără acord, frontiera între Irlanda şi provincia britanică Irlanda de Nord va deveni o frontieră extermă a UE, unde se vor efectua controale vamale. (M.B.)

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *