Curtea Constituțională de la Chișinău „demantelează” planurile populiste ale lui Dodon privind referendumul pentru sporirea propriilor prerogative

de | iul. 27, 2017 | R. Moldova, Știri, UE | 0 comentarii

Curtea Constituțională a declarat, joi, drept neconstituțional decretul prin care Dodon a stabilit organizarea unui referendum pe 24 septembrie, care conținea mai multe întrebări și aveau legătura cu platforma sa politică și a PSRM. Curtea Constituțională relevă că președintele Dodon nu are drept de abrogare asupra unei legi votate în parlament. În partea de dizolvare […]

Judecătorii Curții Constituționale de la Chișinău dau verdictul de neconstituționalitate pentru referendumului lui Igor Dodon

Curtea Constituțională a declarat, joi, drept neconstituțional decretul prin care Dodon a stabilit organizarea unui referendum pe 24 septembrie, care conținea mai multe întrebări și aveau legătura cu platforma sa politică și a PSRM. Curtea Constituțională relevă că președintele Dodon nu are drept de abrogare asupra unei legi votate în parlament. În partea de dizolvare a Parlamentului, judecătorii CC au precizat că șeful statului nu poate modifica Constituția și că nu se poate dizolva Parlamentul printr-o astfel de măsură. „Dreptul președintelui trebuie văzut ca un instrument de contrabalanță, nu de dezechilibru”, a precizat CC.

Mai mult, judecătorii mai spus că acest instrument de dizolvare a Parlamentului nu poate fi folosit în interes de partid, fapt ce schimbă rolul neutru al președintelui, fapt ce nu este compatibil cu regimul parlamentar al țării. Cu privirea la „Istoria Moldovei”, acest lucru trebuie stabilit de experți și savanți, nu de politicieni și că acest lucru nu trebuie politizate, au mai precizat judecătorii CC. Potrivit Curții, întrebările la care urmau să răspundă cetățățenii depășesc competențele șefului statului, iar prin semnarea decretului respectiv Igor Dodon a încălcat legea fundamentală.

Reacție neîntârziată

Președintele prorus Igor Dodon a reacționat imediat joi, după verdictul Curții Constituționale legat de neconstituționalitatea referendumului. Acesta a scris pe pagina sa de Facebook că verdictul dat de judecătorii CC este „o sfidare în adresa cetățenilor”. „Decizia Curții Constituționale este o sfidare în adresa cetățenilor și a libertății lor de a se expune pe subiecte de interes național. La modul practic, CC-ul a redus rolul cetățenilor statului la nivel de simpli alegători, cu utilitate strict electorală, fără capacitate de a interveni și de a se manifesta prin plebiscit în perioada dintre scrutine”, a declarat acesta.

De altfel, Dodon nici nu s-a ascuns că va acționa împreună cu PSRM în acest caz, deși Constituția spune că președintele trebuie să fie apolitic și nu poate face parte din niciun partid, și va face proteste în stradă. „Convocăm mâine ședința Consilului Republican al PSRM unde vom lua o decizie în această privință. Nu exclud acțiuni în masă în luna septembrie pe 24, în susținerea inițiativei președintelui”, scris Dodon.

Ghimpu se declară mulțumit

La rândul său, liderul PL, Mihai Ghimpu, unul dintre inițiatorii plângerii la CC pe acest subiect, a spus că decizia de astăzi a CC „este o decizie corectă, motivată și bine argumentată”. „Sunt foarte mulțumit de această hotărâre a Curții Constituțională, deoarece este argumentată, chiar mai mult decât am cerut noi. Domnul președinte trebuie să înțeleagă că cel care se opune legii este strivit și aruncat la coșul cu gunoi, ca să nu spun la tomberon. Nu poți schimba legile după cum își vine pofta”, a declarat el.

Share our work

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *