Comisia de la Veneția nu recomandă schimbarea actualului sistem de vot în R. Moldova

, ,
 

Comisia de la Veneția a publicat, luni, avizul cu recomandările pe schimbarea sistemului de vot din Republica Moldova și a oportunității amendării actualei legi electorale. Experții Comisiei de la Veneția opinează că orice „orice amendament la scară largă privind schimbarea legislației electorale are nevoie de o dezbatere publică și consultare, nu numai în rândul partidelor politice reprezentate în Parlament, dar și în rândul actorilor relevanți din afara Parlamentului și a societății civile, fapt ce trebuie să ducă la un consens larg”, scrie EvZ Moldova. Aceștia mai susțin că orice modificări majore trebuie făcute cu mai bine de un an înaintea viitoarelor alegeri parlamentare, iar în cazul alegerilor anticipate, acest sistem să fie introdus la următorul rând de de astfel de scrutine.

Experții mai scriu că nu a existat un consens larg în Parlament, acolo unde au fost partide care s-au opus. De asemenea, dezbaterile publice s-au făcut numai despre avantajele sau dezavantajele acestui sistem și că nu s-a ajuns la un larg consens cu actorii relevanți din afara Parlamentului. În timp ce alegerea sistemului electoral este decizia suverană a oricărui stat, amendamentele propuse în „draft” țintesc la schimbarea de la un sistem de vot proporțional spre unul mixt, fapt ce ridică „îngrijorări semnificative”, mai spun cei de la Comisie:

-În actualul context din R. Moldova, propunerea de reformă ar putea avea un impact negativ la nivelul circumscripțiilor, acolo unde candidații majorității ar putea dezvolta legături sau ar putea fi influențați de oameni de afaceri sau alți actori care își urmărește propriile interese în mod separat

– Responsabilitatea cu care este învestit CEC pentru a stabili circumscripții de un singur mandat pentru componenta majoritară este bazată pe criterii vagi care reprezintă un risc de influențare politică pe acest aspect al muncii CEC-ului.

-Nu sunt stipulate detalii și criterii atotcuprinzătoare pentru stabilirea circumscripțiilor din regiunea transnistreană a R. Moldova și pentru cețătenii din diaspora.

-Pragurile electorale (de 6% – n.r.) pentru reprezentarea parlamentară în sistemul proporțional rămân foarte ridicate.

-Schimbările propuse (de vot mixt -n.r.) nu vor spori reprezentarea femeilor și a minorităților în Parlament și nici nu sunt introduse măsuri adiționale care ar putea compensa acest lucru.

„În lumina acestor îngrijorări și în ceea ce privește lipsa de consens pe această chestiune polarizantă, așa o schimbare fundamentală, chiar dacă este o prerogativă suverană a țării, NU ESTE RECOMANDATĂ ÎN PREZENT”, concluzionează experții Comisiei de la Veneția. Documentul are 20 de pagini și conține 78 de puncte, niciunul favorabil schimbărilor pe care mizează PSRM-PD, susținute de PPEM.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *