Bosnia. Rezultat incert al alegerilor locale din Srebrenica

, ,
 

Primele rezultate ale alegerilor locale din Bosnia indicau duminică seară o situaţie dificilă la Srebrenica.
La încheierea votului, Comisia electorală centrală a făcut cunoscut că “nu dispune de rezultate pentru Srebrenica” şi a anunţat organizarea unei conferinţe de presă, luni, la ora 13.00 GMT. Preşedintele Comisiei electorale din Srebrenica, Nemir Alivukovic, a declarat însă că pe primul loc se află candidata sârbă, precizând că mai trebuie numărate o treime din voturi. La rândul său, candidatul musulman şi-a anunţat victoria, afirmând că restul voturilor ce au rămas de numărat vin de la musulmanii din diaspora.
“Este o luptă între politica dusă de cei care neagă genocidul şi cea a victimelor care nu vor ca această dramă să fie uitată”, a declarat după ce a votat Camil Durakovic, 33 de ani, primarul musulman în exerciţiu şi candidat la propria succesiune.
Puţini musulmani s-au întors la Srebrenica după războiul din perioada 1992-1995, însă legea permitea până în prezent ca persoanele care au fugit din oraş să voteze şi să menţină o majoriate pentru alegerea unui primar musulman, chiar dacă locuiau în altă parte în Bosnia. În acest an, partidele sârbe s-au opus prelungirii acestei reguli speciale, iar comunitatea internaţională a refuzat să se amestece. Astfel că duminică au putut vota numai persoanele cu domiciliul în Srebrenica.
Schimbarea a deschis calea ca în acest oraş comunitatea sârbă să preia puterea pentru prima dată de la încheierea războiului. Candidata sârbilor, Vesna Kocevic, refuză să pronunţe cuvântul “genocid”, dar ea s-a declarat în favoarea unei “justiţii totale”. “Musulmanilor nu trebuie să le fie frică dacă eu voi câştiga. Sunt convinsă că sunt capabilă să fac mai multe decât predecesorii mei pentru a restabili încrederea între cel două comunităţi”, a declarat ea.
În cursul masacrului de la Srebrenica, forţele sârbilor bosniaci au ucis circa 8.000 de bărbaţi şi au expulzat întreaga populaţie musulmană. Înainte de conflict, în Srebrenica locuiau aproximativ 37.000 de persoane, dintre care 73% musulmani şi 22% sârbi. Oraşul numără în prezent mai puţin de 6.000 de locuitori, sârbii fiind de departe cei mai numeroşi.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *