Bosnia. Erdogan a facut apel la unitate si fraternitate in Balcani

de | sept. 17, 2012 | Balcani, Știri, Turcia, Uncategorized @ro | 0 comentarii

Premierul Turciei, Recep Tayyip Erdogan, a făcut sâmbătă, la Sarajevo, apel la "unitate" între diferitele comunităţi etnice din Bosnia şi la "fraternitate" în Balcani, regiune pe care oficialul turc ar dori să o vadă în întregime în NATO, garantul securităţii şi stabilităţii statelor din regiune.

Premierul Turciei, Recep Tayyip Erdogan, a făcut sâmbătă, la Sarajevo, apel la „unitate” între diferitele comunităţi etnice din Bosnia şi la „fraternitate” în Balcani, regiune pe care oficialul turc ar dori să o vadă în întregime în NATO, garantul securităţii şi stabilităţii statelor din regiune.
„Obiectivul eforturilor noastre este o Bosnie-Herţegovina puternică în unitatea ei. Etniile din Bosnia  nu trebuie să se privească între ele cu suspiciune. Dorim ca ele să se preocupe de încrederea lor mutuală”, a declarat Erdogan, într-un discurs susţinut la Universitatea din Sarajevo. „Nimeni nu trebuie să se îndoiască de integritatea Bosniei-Herţegovina”, a subliniat liderul turc, care a efectuat o vizită de două zile la Sarajevo, unde s-a întâlnit cu responsabili politici a trei comunităţi locale, inclusiv cu membri ai preşedinţiei tripartite.
„Lăsaţi la o parte îndoielile istorice şi tot ce este negativ şi priviţi spre viitor”, a îndemnat Erdogan. De asemenea, premierul turc a făcut apel la „fraternitate, prietenie şi cooperare în cel mai bun mod posibil” în Balcani, exprimându-şi dorinţa de a vedea această regiune integrată în NATO, o cale, potrivit lui Erdogan, spre „securitate, stabilitate şi dezvoltare economică”.
După războiul intercomunitar din Bosnia (1992-1995), această fostă republică iugoslavă rămâne divizată în două entităţi, sârbă şi croato-musulmană, reunite de un guvern central slab. Unitatea ţării, garantată de Acordul de pace de la Dayton, este pusă adesea la încercare de lideri ai sârbilor bosniaci. La 17 ani după războiul care a făcut 100.000 de morţi, societatea bosniacă rămâne foarte divizată între cele trei comunităţi principale.

Share our work

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *