Borisov vrea întărirea relațiilor turco-bulgare și redeschide biserica bulgară Sfântul Stefan din Istanbul

, , , ,
 

Premierul turc Binali Yildirim și omologul său bulgar, Boiko Borisov, în cadrul unei întâlniri la Istanbul, photo credit: Anadolu

De la preluarea șefiei rotative a UE, premierul bulgar Boiko Borisov a efectuat prima vizită în afara țării în Turcia, acolo unde a avut, duminică, o întrevedere cu cu omologul său turc, Binali Yildirim. Premierii au vorbit preț de oră în spatele ușilor închise din Palatul Dolmabahce, acolo unde a avut un prânz de lucru, relatează Anadolu, preluată de Karadeniz Press.

Cei doi oficiali au discutat despre „Dezvoltarea durabilă şi stabilă a relaţiilor bilaterale” bulgaro-turce și că acest lucru este o prioritate pentru Sofia. Cei doi premieri au descris ca fiind o ocazie minunată evenimentul desfăşurat, duminică, la Istanbul, care a adunat în acelaşi loc reprezentanţi ai Bulgariei şi Turciei, creştini şi musulmani, şi au comentat că dacă în trecut pe Bosfor s-au purtat războaie, acum Istanbulul şi Sofia sunt oraşe-simboluri ale unităţii culturilor şi religiilor.

Borisov a mai precizat că Turcia este un aliat al NATO şi un partener important în domenii precum migraţia, combaterea terorismului, energia, agricultura, creşterea animalelor, comerţul şi altele. Potrivit premierului Yildirim, Bulgaria şi Turcia au demonstrat în ultimii ani că problemele nu le separă, ci le unesc.

Vizita lui Borisov în Turcia are loc în contextul redeschiderii, duminică, la Istanbul, a Bisericii bulgare Sfântul Stefan, cunoscută şi sub denumirea de Biserica bulgară de Fier . Aceasta a fost renovată recent. Patriarhul Ecumenic Bartolomeu a oficiat slujba de sfinţire, la care au fost prezenţi Patriarhul bulgar Neofit, prim-ministrul Bulgariei, Boiko Borisov, preşedintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, şi alți demnitari de rang înalt din cele două țări. Biserica ortodoxă bulgară se află cartierul istoric Balat pe malurile golfului Cornul de Aur al Istanbului.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *