Boris Nadejdin continuă să lupte pentru a-și oficializa candidatura în alegerile prezidențiale

de | feb. 8, 2024 | Știri | 0 comentarii

În cadrul sesiunii de evaluare a potențialilor candidați pentru alegerile din Federația Rusă, Comisia Electorală Centrală (CEC) a emis o decizie cu privire la validitatea semnăturilor depuse de către potențialii candidați Serghei Malinkovich, liderul partidului comunist din Rusia, și Boris Nadejdin, singurul politician rus anti-război. Conform anunțului oficial al CEC, s-a stabilit că aproximativ 15% […]

În cadrul sesiunii de evaluare a potențialilor candidați pentru alegerile din Federația Rusă, Comisia Electorală Centrală (CEC) a emis o decizie cu privire la validitatea semnăturilor depuse de către potențialii candidați Serghei Malinkovich, liderul partidului comunist din Rusia, și Boris Nadejdin, singurul politician rus anti-război. Conform anunțului oficial al CEC, s-a stabilit că aproximativ 15% din semnăturile prezentate de cei doi candidați nu corespund criteriilor de validitate.

Potrivit declarațiilor lui Serghei Malinkovich, într-un comunicat emis în urma deciziei CEC, s-a constatat că din totalul de 60.000 de semnături verificate, 8979 au fost declarate neconforme, în urma procesului de validare efectuat de către autoritatea electorală. Liderul comunist a afirmat că nu va contesta verdictul instituției, argumentând că:„…acum suntem în perioada unei Operațiuni Militare Speciale și nu vrem să perturbăm stabilitatea.”

Boris Nadejdin, singurul politician anti-război, a adus în prim-plan un nou episod în procesul de validare a candidaturilor pentru alegerile în curs. Confruntat cu decizia Comisiei Electorale Centrale (CEC) de a respinge înregistrarea sa pe buletinele de vot, Nadejdin anunță intenția sa de a contesta această hotărâre.

Potrivit datelor din protocolului final de verificare din cele 60.000 de semnături verificate – 9.209 au fost considerate nevalabile din cauza unor abateri sau discrepanțe identificate. În ciuda acestei decizii, Nadejdin se arată determinat să-și revendice semnăturile, subliniind că recunoașterea a doar 4.500 de semnături din cele respinse ar fi suficientă pentru a atinge pragul minim necesar pentru înregistrare.

Boris Nadejdin intenționează să conteste decizia. În cazul său, Comisia Electorală Centrală a refuzat înregistrarea sa pe buletinele de vot, deoarece consideră că 9.209 semnături din cele 60.000 verificate prezintă abateri: „Avem de gând să ne revendicăm semnăturile. Este suficient să fie recunoscute 4.500 de semnături din cele 9.209 semnături recunoscute ca nevalabile. Dacă Comisia Electorală Centrală refuză să mă înregistreze, voi face apel la Curtea Supremă”. Acesta a depus 105.000 de semnături, peste minimul de 100.000 pentru a anticipa un asemenea scenariu.

Conform protocolului final de verificare, aproape jumătate din semnăturile lui Boris Nadejdin (4442) au fost respinse pe baza concluziilor unui grafolog, precizându-se că numele sau data nu au fost introduse de alegători cu propriul scris de mână. Alte 858 de semnături au fost respinse de Ministerul Afacerilor Interne, calificând informațiile despre alegători drept nesigure. Pe canalul său de Telegram, politicianul a publicat câteva poze, accentuând motivele pentru care Ministerul de Interne din Rusia consideră anumite informații nesigure. Motivele prezentate sunt nefondate sau chiar absurde. De exemplu, instituția consideră neconforme semnăturile persoanelor care au greșeli gramaticale în adresă. În unele cazuri secțiunea „motiv” este pur si simplu goală. Acțiunile întreprinse de către autorități, în special numărul limitat de semnături declarate nevalabile, sugerează o reticență evidentă din partea autorităților actuale de a permite înregistrarea unui candidat care ar putea reprezenta o alternativă autentică pentru viitorul cetățenilor ruși.

În data de 6 februarie, Boris Nadejdin a trimis o scrisoare oficială către CEC, prin care solicită amânarea ședinței privind înregistrarea sa de pe data de 7 pe data de 10 februarie. În această scrisoare, Nadejdin a subliniat dificultatea de a examina și de a răspunde tuturor obiecțiilor prezentate de către CEC într-un interval atât de scurt de timp, având în vedere complexitatea și importanța acestei chestiuni. Nadejdin a evidențiat necesitatea unei analize riguroase și a unei pregătiri adecvate a argumentelor pentru a contracara eventualele probleme ridicate cu privire la validitatea semnăturilor: „Este imposibil să cercetezi toate obiecțiile CEC timp de o zi și o noapte, înainte de dimineții zilei de 7 februarie.

Potrivit datelor sondajului realizat de Russian Field, peste 10% din alegătorii ruși manifestă intenția de a vota pentru Boris Nadejdin în cadrul alegerilor prezidențiale. Rezultatele sondajului arată că aproape 79% dintre cetățenii ruși au exprimat intenția de a participa la vot, în timp ce puțin peste 16% plănuiesc să boicoteze alegerile prezidențiale și aproximativ 5% încă nu au decis ce vor face. Sondajul a fost efectuat în rândul cetățenilor ruși aflați pe teritoriul Federației Ruse, prin intermediul convorbirilor telefonice, într-o perioadă cuprinsă între 27 ianuarie și 30 ianuarie. În total, 1600 de persoane au participat la acest sondaj. Notabil este faptul că ratingul opozantului rus, Boris Nadejdin, a început să crească semnificativ în perioada colectării semnăturilor pentru înscrierea în cursa electorală. Acest fenomen a fost acompaniat de scene impresionante, în care mii de cetățeni ruși s-au strâns în cozi lungi în mai multe orașe din Rusia, pentru a susține un candidat anti-război.

Punctele centrale ale programului politic al lui Boris Nadejdin vizează: încheierea războiului din Ucraina, scoaterea Federației Ruse din izolare și eliberarea prizonierilor politici. Pe 31 ianuarie, acesta a depus la Comisia Electorală Centrală semnăturile necesare pentru înscrierea în calitate de candidat. Echipa sa a reușit să colecteze într-o lună de zile peste 200.000 de semnături, cetățeni care au curajul să își manifestă deschis dorința de a alege pentru o altă orientare politică decât cea propusă de regimul actual.

Share our work

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *