Bombe artizanale, detonatoare, arme si cocktailuri Molotov, descoperite la Chisinau

, , , ,
 

genistPolitia din Chisinau a gasit mai multe materiale explozive, detonatoare si telefoane mobile, dar si arme, in mai multe locuri din capitala Republicii Moldova. Zeci de cocktailuri Molotov, bombe artizanale, arme si detonatoare au fost depistate de politie in doua cladiri din Chisinau — una situata chiar in centrul istoric, iar alta in sectorul Botanica. Intr-o prima etapa, fortele de ordine si genisti au efectuat verificari in trei cladiri, iar operatiunea inceputa miercuri dupa-amiaza urma sa continue timp de 72 de ore. Politia a declansat o ancheta penala in aceste cazuri. “Am luat personal masura de a intreprinde in intreg municipiul Chisinau verificari masive in toate cladirile nefinisate, podurile, beciurile fara stapan. Acest lucru se face pentru a nu mai admite astfel de situatii”, a declarat seful adjunct al IGP, Gheorghe Cavcaliuc. Reamintim ca 11 persoane suspecte de simpatii pentru gruparea jihadista Statul Islamic, dar ministrul de Interne, Oleg Balan, a spus ca a dispus anchete care vor stabili cine se afla la originea acestor incidente. Fostul ministru adjunct de interne, Ghenadie Cosovan, nu a exclus, intr-o declaratie televizata, pregatirea unor actiuni de destabilizare a situatiei in Republica Moldova dupa scenariul din Ucraina si din alte foste republici sovietice.

Verificari langa Ambasada Romaniei

Politia a facut verificari si in apropierea Ambasadei Romaniei, dar nu au gasit nimic suspect. Iulian Caraman, seful serviciului antitero din cadrul Serviciului de Informatii si Securitate (SIS), a declarat ca obiectele depistate in cele doua cladiri parasite nu sunt caracteristice gruparilor teroriste. “Teroristii de obicei opereaza cu obiecte mai sofisticate. Mai degraba obiectele gasite urmau a fi utilizate pentru destabilizarea situatiei in cadrul unor intruniri”, a spus Caraman. Reprezentantul SIS a declarat ca in Republica Moldova nu exista organizatii teroriste, dar sunt cateva grupari radical-extremiste. Totodata, Republica Moldova a devenit tara de tranzit pentru reprezentanti ai organizatiilor teroriste internationale.

“Pozitia geografica a Republicii Moldova este una comoda pentru tranzitare. Noi depunem eforturi de a depista aceste persoane si in cele din urma le expulzam. insasi prezenta lor pe teritoriul Republicii Moldova reprezinta pericol pentru securitatea statului”, a adaugat Caraman. Cei doi oficiali s-au plans in cadrul emisiunii ca populatia nu este receptiva si nu colaboreaza cu politia atunci cand detine informatii despre persoane suspecte sau pastrarea de munitii.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *