Blogger rus, acuzat de instigare la violentele de la Chisinau din aprilie 2009

, , ,
 

Baghirov 64364In urma cu circa doi ani de zile Moscova a sustinut constant ca Romania este sursa provocarilor care au condus la protestele si violentele din aprilie 2009. Cu toate acestea, bloggerul rus Eduard Baghirov, care a fost retinut la Chisinau pentru implicare in evenimentele din 7 aprilie 2009, a fost acuzat in acest dosar, a anuntat luni Procuratura Generala a R. Moldova. Aparatorul lui Baghirov a cerut eliberarea cetateanului rus, dar Curtea de Apel a respins cererea. De asemenea, justitia de la Chisinau a emis un mandat de arestare pentru 30 de zile. Cetateanul rus se afla in izolatorul de detentie preventiva al Ministerului Afacerilor Interne, informeaza Publika TV. La 17 iunie, portalurile de stiri din Rusia au anuntat ca scriitorul si bloggerul rus Eduard Baghirov, a carei fosta sotie este moldoveanca si care calatoreste des in R. Moldova, ar fi fost arestat la Chisinau, sub suspiciunea de participare si organizare a dezordinilor in masa din aprilie 2009. Ulterior, Procuratura Generala a R. Moldova nici nu a confirmat, dar nici nu a infirmat retinerea lui Baghirov. Presa a scris insa ca acesta a fost vizitat de diplomati ai Ambasadei Rusiei la Chisinau.

Lupu indeamna la calm

La randul sau, presedintele interimar al Republicii Moldova, Marian Lupu, a afirmat ca retinerea blogger-ului rus tine de competenta exclusiva a organelor de drept. „Ar fi incorect sa facem comentarii inainte ca circumstantele acestui caz sa fie clarificate de catre cei abilitati cu dreptul de a efectua ancheta. In acelasi timp, cei implicati nemijlocit in instrumentarea cazului trebuie sa fie constienti ca au o responsabilitate maxima”, a punctat Lupu. De asemenea, presedintele interimar al R. Moldova a adaugat ca se impune prezentarea in termen legal, dar cat mai restrans, a motivelor retinerii pentru a preveni orice speculatii si incitare a spiritelor. „R. Moldova tinde sa indeplineasca exemplar criteriile statului de drept, care protejeaza drepturile fundamentale, asigura egalitatea tuturor in fata legii si accesul la o justitie echitabila. Si in situatia de fata conteaza raporturile persoanei retinute cu legea si nu cetatenia, profesia sau ocupatiile pentru care este renumit”, a declarat presedintele interimar al R. Moldova, citat de Publika TV. Presa rusa nota ca Eduard Baghirov a scris, in primavara anului 2009, pe blogul sau, materiale de sustinere la adresa opozitiei de atunci si a jurnalistei Natalia Morari, care a fost printre initiatorii protestului pasnic din 6 aprilie 2009, cu lumanari in mana, in fata Guvernului. Baghirov chiar a afirmat, ulterior, ca a avut legatura cu manifestatiile din 7 aprilie, dar a refuzat sa comenteze despre ce fel de implicare este vorba.

Personaj controversat

Eduard Baghirov este o personalitate controversata la Moscova. A publicat trei romane care au provocat valva in capitala rusa. El este scenarist si fondator al unuia dintre cele mai cunoscute site-uri literare ruse, litprom.ru. Potrivit portalului Unimedia.md, pe blogul sau, el a dedicat multe postari situatiei politice din Republica Moldova, inclusiv evenimentelor din aprilie 2009, criticand guvernarea comunista, dar si cea a Aliantei pentru Integrare Europeana. Majoritatea postarilor sale abunda in limbaj necenzurat.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.