Blocul estic al UE cere semnale clare de la Bruxelles pentru Republica Moldova

de | oct. 15, 2012 | R. Moldova, România, Știri, UE, Uncategorized @ro | 1 comentariu

Santajul energetic rusesc asupra Republicii Moldova a determinat o serie de state din partea rasariteana a UE sa ceara Bruxelles aprofundarea relatiei cu Chisinau prin semnale clare. O scrisoare initiata de Romania si co-semnata de ministrii de externe din Bulgaria, Cehia, Estonia, Ungaria, Letonia, Lituania si Slovacia, care va fi prezentata luni in cadrul Consiliului […]

Santajul energetic rusesc asupra Republicii Moldova a determinat o serie de state din partea rasariteana a UE sa ceara Bruxelles aprofundarea relatiei cu Chisinau prin semnale clare. O scrisoare initiata de Romania si co-semnata de ministrii de externe din Bulgaria, Cehia, Estonia, Ungaria, Letonia, Lituania si Slovacia, care va fi prezentata luni in cadrul Consiliului Afaceri Externe (CAE) apreciaza ca ‘este important pentru UE sa trimita un semnal clar si sa lanseze (in cazul R. Moldova) evaluarea conditionalitatilor din cea de a doua faza a Planului de Actiune privind liberalizarea vizelor’. Romania este reprezentata la CAE din Luxemburg de ministrul afacerilor externe, Titus Corlatean. ‘in timpul lui 2012, am observat cu satisfactie faptul ca Republica Moldova si-a consolidat pozitia de candidat de prim plan in cadrul Parteneriatului Estic. Autoritatile de la Chisinau au furnizat multe dovezi privind vointa si capacitatea lor de a progresa in domeniile unor reforme cheie conforme cu aspiratiile Republicii Moldova. in acelasi timp, R. Moldova a reusit sa realizeze progrese in negocierea viitorului acord de asociere cu UE si realizarea Zonei de liber schimb aprofundate si cuprinzatoare (DCFTA)’, se mentioneaza in documentul citat. in plus, se mentioneaza in scrisoarea initiata de Romania, ‘autoritatile de la Chisinau s-au concentrat asupra implementarii Planului de actiune pentru liberalizarea vizelor si a reformelor adiacente’. ‘Acest progres a fost reflectat de ultimul raport de tara din cadrul Politicii Europene de Vecinatate, salutate cu prilejul Consiliului de cooperare UE-R. Moldova din iunie, precum si in cadrul reuniunii ministeriale a Parteneriatului Estic din iulie. intr-o perioada scurta de timp, multumita eforturilor si mobilizarii sale, R. Moldova a realizat un progres constant in implementarea Planului de actiune privind liberalizarea vizelor primit de la UE in ianuarie 2011. Aceasta a fost capabila, in cele din urma, sa indeplineasca toate conditionalitatile prevazute de prima faza a Planului de actiune, dupa cum mentioneaza raportul Comisiei din iunie. De asemenea, acest raport concluzioneaza ca poate fi lansata evaluarea conditionalitatilor din a doua faza a Planului de Actiune’, se noteaza in documentul care va fi prezentat in reuniunea CAE.

Liberalizarea vizelor

De asemenea, scrisoarea mentioneaza faptul ca autoritatile de la Chisinau au reusit sa adopte reglementari legislative dificile, unele fara precedent in regiune, si ca au inceput deja implementarea conditionalitatilor care tin de faza a doua a Planului de Actiune. Cei opt ministri de externe care semneaza documentul sustin ca sunt ferm convinsi ca ‘este important pentru UE sa trimita un semnal clar si, in conformitate cu metodologia convenita, sa lanseze evaluarea conditionalitatilor din cea de a doua faza a Planul de Actiune privind liberalizarea vizelor’, precizand ca aceasta decizie ar putea fi comunicata in concluziile CAE din noiembrie 2012. ‘Recunoasterea progresului incontestabil al Republicii Moldova va furniza o parghie pentru viitoare reforme in tara si va servi drept exemplu atractiv pentru alti parteneri estici. Procedand astfel, ne vom onora angajamentul pentru o Politica de Vecinatate Europeana reinnoita si ambitioasa, ne vom respecta decizia de a ne stimula partenerii in primul rand in baza rezultatelor obtinute si vom avea o oportunitate solida de a pune in practica principiul ‘mai mult pentru mai mult”, mai apreciaza semnatarii scrisorii.

Share our work

1 Comentariu

  1. nuzzu

    Urgent hotar pe Nistru, sa oprim hoardele tataro-mongole! Moldovenilor de acolo se poate de construit case de la Soroca pana la Stefan Voda, asa cum s-au construit pentru cei de la Cotul Morii si Leuseni! In etapa a 2-a, facem Unirea cu UE si Romania!

    Răspuns

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *