Blindate americane pentru militarii romani din Afganistan

, , ,
 

MRAP, arma secreta a SUA impotriva talibanilor

MRAP, arma secreta a SUA impotriva talibanilor

Fortele militare romanesti din teatrul de operatii din Afganistan au inceput implementarea programului de utilizare a vehiculelor blindate rezistente la mine si protejate impotriva ambuscadelor (MRAP), concomitent cu instruirea mecanicilor conductori romani. Primele opt vehicule MRAP au intrat in dotarea Batalioanelor 811 Manevra “Dragonii Transilvani” si 812 Manevra “Soimii Carpatilor” dislocate in Provincia Zabul. Mijloacele blindate fac parte dintr-un lot de 60 de vehicule MRAP oferite de Statele Unite ale Americii pentru utilizare de catre trupele romanesti dislocate in Afganistan, in baza unei solicitari adresata secretarului de stat american al apararii, Robert Gates, de catre ministrul apararii nationale Gabriel Oprea. Vehiculele MRAP, echipate complet cu tehnica necesara indeplinirii misiuni, ofera o mobilitate si o viteza superioara de deplasare si posibilitatea angajarii luptei pentru o perioada mai lunga de timp. Militarii batalioanelor 811 Manevra “Dragonii Transilvani” si 812 Manevra “Soimii Carpatilor” vor beneficia, prin utilizarea MRAP, de autovehicule blindate care ofera un nivel de protectie sporita a personalului la atacurile cu dispozitive explozive improvizate si cu armament de calibru mic, fiind superioare in configuratia blindajului fata de HUMVEE.
In prezent, Armata Romaniei are dislocati in teatrul de operatii din Afganistan peste 1.600 de militari. Majoritatea fortelor romanesti din Afganistan sunt dislocate in Provincia Zabul din sudul Afganistanului. Militarii romani participa la misiuni ce au ca obiective asigurarea securitatii zonelor de responsabilitate si reconstructia Afganistanului, instruirea armatei nationale afgane si actiuni de sprijin umanitar al populatiei locale.
In luna mai, oficiali ai Pentagonului, citati de cotidianul USA Today, afirmau ca fortele coalitiei internationale din Afganistan, care au nevoie urgenta de protectie impotriva dispozitivelor explozive montate pe carosabil, au achizitionat sute de blindate fabricate in Statele Unite ale Americii, cunoscute si sub numele “Mine Resistant Ambush Protected Vehicles” (MRAP). Pentagonul a furnizat 581 de blindate noi sau in uz unor state aliate precum Romania, Polonia, Cehia, Iordania si Georgia. Alte tari, inclusiv, Marea Britanie, cumpara aceste vehicule cu un grad sporit de protectie direct de la producatorii americani. In februarie, ministrul american apararii, Robert Gates, s-a angajat sa-i ajute pe aliatii din NATO sa se protejeze de dispozitivele explozive improvizate, in conditiile suplimentarilor de trupe anuntate in cursul anului pe frontul afgan. Nevoia de protectie fata de dispozitivele explozive improvizate este mereu in crestere.

Tehnica americana

“Statele Unite ale Americii ofera spre utilizare 60 de vehicule blindate rezistente la mine si protejate impotriva ambuscadelor (MRAP) trupelor terestre romane desfasurate in Afganistan. Primele 40 de vehicule vor sosi in Afganistan in scurt timp, celelalte 20 urmand a ajunge in toamna. Dupa verificare, vehiculele vor fi predate trupelor romane, urmand a fi folosite de acestea pentru antrenament si misiuni in teatrul de operatiuni, pe durata prezentei in Afganistan”, anunta Ambasada SUA, la sfarsitul lunii iulie 2010. Ministrul Apararii Nationale, Gabriel Oprea, a salutat decizia Statelor Unite ale Americii. Utilizarea de catre militarii romani a vehiculelor blindate tip MRAP, puse la dispozitie de catre SUA, a fost una din temele abordate de catre Presedintele Traian Basescu si ministrul Gabriel Oprea, in timpul intalnirii cu comandantii americani ai ISAF, in cadrul vizitei efectuate in Afganistan, in 4 martie 2010, preciza atunci MApN. Aceste vehicule, superioare in configuratia blindajului fata de HUMVEE, vor asigura o protectie sporita a militarilor la atacurile cu dispozitive explozive improvizate si cu armament de calibru mic. Ministrul Apararii Nationale a dispus, de asemenea, masuri ca, in acest an, achizitiile de tehnica militara si armament sa se faca prioritar pentru dotarea trupelor din teatrele de operatii si pentru cresterea gradului de protectie a militarilor romani. Vehiculele blindate MRAP sunt variante ale vehiculului MaxxPro, menite sa reduca numarul de raniti si sa asigure supravietuirea soldatilor in urma exploziilor minelor, a dispozitivelor explozibile improvizate si a atacurilor cu armament de calibru mic. Caroseria in forma de V protejeaza echipajul de impactul exploziei.
„Asigurarea protectiei tuturor aliatilor nostri este una dintre prioritatile noastre. Romania este un aliat ferm al Statelor Unite, trupele terestre romane luptand alaturi de noi in provincia Zabul si in alte zone din Afganistan”, a declarat Ambasadorul SUA, Mark Gitenstein. „Aceste vehicule blindate MRAP vor fi de mare ajutor soldatilor romani in misiunile lor de patrulare, protejandu-i de bombele improvizate plasate pe drumuri.” Fiecare dintre tarile care sustin misiunea NATO in Afganistan are responsabilitatea de a oferi trupelor sale cel mai bun echipament si cele mai bune mijloace de protectie. Ca si in Irak, in Afganistan, Statele Unite ale Americii fac eforturi substantiale pentru a sprijini toate tarile partenere in operatiuni si pentru a suplini lipsa de echipament si de mijloace de protectie. SUA au furnizat deja acestora vehicule blindate Humvee, iar cele de tip MRAP vor asigura protectie sporita soldatilor, se precizeaza intr-un comunicat al Ambasadei, care accentueaza ca Romania este un valoros partener si aliat in cadrul NATO, iar trupele sale isi indeplinesc misiunile din Afganistan in mod remarcabil.

1.800 de militari romani in Afganistan

Romania a contribuit la procesul de stabilizare a Afganistanului inca din 2002, cand tara noastra s-a alaturat coalitiei conduse de SUA, avand ca scop reinstaurarea libertatii in Afganistan si inlaturarea terorismului din aceasta tara. Dupa preluarea de catre NATO a operatiei ISAF in 2003, Romania si-a sporit gradual contributia la efortul Aliantei, in paralel cu continuarea participarii la operatia “Enduring Freedom”, condusa de SUA. Cei aproximativ 1.800 de militari romani contribuie la realizarea obiectivelor NATO in Afganistan de sprijinire a extinderii si exercitarii autoritatii guvernului afgan pe tot teritoriul tarii si de furnizare a climatului de securitate necesar pentru activitatile de stabilizare si reconstructie.
Prezenta ANA se face simtita acum in aproape fiecare provincie actionand in cooperare cu fortele NATO/ISAF/PRT in misiuni specifice de patrulare dar si cu fortele locale de politie pentru sprijinul actiunilor acestora din urma. Fiecare batalion ANA beneficiaza de o echipa de mentori pentru instruire. Iar plata salariilor se face prin aportul financiar, in cea mai mare parte, al SUA. Nivelul de pregatire si echipare nu permite inca unitatilor ANA sa execute misiuni majore fara asistenta fortelor de coalitie, mai ales la nivel mai mare de batalion.
Responsabilitatea majora instruirii armatei afgane revine echipelor de insotire, Embaded Training Teams (ETT), echipelor operationale de consiliere si legatura, Operational Mentoring Liaison Teams (OMLT) si echipelor de sprijin logistic, Logistic Support Teams (LST).

Mentorii “dardamandari” romani din Afganistan

In pofida presiunilor economice, Romania isi respecta angajamentele luate de aliati, inclusiv in Afganistan, unde armata romana are desfasurate cateva echipe OMLT. Putini stiu insa ca OMLT este acronimul “Operational Mentoring Liaison Teams”, mai exact, “Echipa Operationala de Consiliere si Legatura”. Pe scurt, “mentorii”.
Cu se ocupa “mentorii” romani? In primul rand, cu consilierea ANA, un alt acronim: Afghan National Army (Armata Nationala Afgana). Asta presupune instruirea personalului pe domenii specifice de activitate: executarea de operatiuni de asistenta umanitara si cu tenta medicala, in cooperare cu ANA; evaluarea si evidenta nivelului de instruire si capacitatii de reactie, intocmirea si transmiterea rapoartelor; realizarea legaturii intre ANA si celelalte forte ale Coalitiei; executarea de patrule impreuna cu militarii ANA pentru supervizarea actiunilor acestora si castigarea increderii; consilierea militarilor ANA pe linie de operatii de protectie a bazei.
In presa din Romania au aparut materiale legate de echipele OMLT, fara a se cunoaste, insa, foarte multe detalii despre modul in care militarii romani colaboreaza cu cei afgani. Iar putina lumina poate face Observatorul Militar cu un interviu (n.red. – realizat de capitanul Sorin Lungu) cu lt.col. Walli Mohammad Ahmadzai, comandantul Batalionului 2 Infanterie ANA, care lucreaza “de ceva timp cu echipele OMLT romanesti”. Walli Ahmadzai are 27 de ani de experienta in confruntarile cu armata sovietica, cu talibanii si insurgentii actuali si este absolvent al Academiei Militare din Rusia.

Un colonel afgan se destainuieste

“Am avut placerea sa lucram cu aceste doua echipe din cadrul armatei romane si suntem foarte bucurosi de aceasta colaborare. Militarii OMLT au desfasurat o activitate extraordinara in cadrul batalionului afgan. Atat echipa precedenta, cat si aceasta au executat misiuni complexe cu militarii afgani in toata aria de responsabilitate, inclusiv in districtele Mizan, Arghandab si Tarnak wa Jaldak, pe rute greu accesibile si in zone periculoase. Atunci cand am fost atacati de insurgenti, militarii romani au actionat cu curaj, luptand impreuna cu militarii afgani. In semn de respect pentru modul cum au luptat cu inamicul, noi le-am spus „darmandari” (oameni curajosi). Relatiile interumane au fost, de asemenea, extraordinare. Activitatile in comun, pe timp de zi si pe timp de noapte, in conditii meteo vitrege, precum si situatiile dificile aparute au cladit relatii de prietenie deosebite intre militarii afgani si cei romani. Relatiile profesionale intre cele doua structuri au fost excelente, in special gratie capitanului Valentin Butea, loctiitorul comandantului”, a declarat locotenent colonelul Walli Mohammad Ahmadzai.
“Din vara anului 2009, unitatea pe care o comand a fost consiliata de doua echipe OMLT. Conceptul de echipa de consiliere si legatura este o idee foarte buna, aceasta echipa ajutand comanda batalionului si a subunitatilor sale sa invete si sa aplice proceduri NATO de planificare, organizare si executare a procesului de instructie si, mai ales, a actiunilor militare. Implicarea acestor ‘mentori’ este utila in cadrul compartimentelor batalionului si in cazul comandantilor de subunitati. Cu ajutorul militarilor OMLT, nivelul instructiei a crescut, prin executarea modulelor de instructie tactica, instructia tragerii, C-IED, combat life saver, topografie militara. Pe timpul planificarii si executarii actiunilor militare, am cooperat pentru a stabili cursul optim de actiune necesar indeplinirii misiunii”, a continuat ofiterul afgan.
“Suntem recunoscatori militarilor OMLT pentru modul in care au luptat alaturi de noi si apreciem efortul depus de acestia pentru ridicarea nivelului de instruire al Batalionului 2 Infanterie ANA. De asemenea, militarii afgani si populatia locala va multumesc pentru activitatea desfasurata in provincia Zabul. Militarilor OMLT care urmeaza sa soseasca le transmitem un camaraderesc „bun venit” in Afganistan si speram sa continuam relatiile cordiale stabilite cu militarii romani din precedentele echipe OMLT, astfel incat sa fim o forta impotriva inamicului”, a mai spus Ahmadzai.

Domnia razboiului

Cu toate acestea, comandantul Batalionului 2 Infanterie ANA are o rugaminte catre Romania: “echipele OMLT, ca parte a Fortelor de Coalitie, au nevoie de mai mult sprijin logistic. Avand in vedere ca Batalionul 2 Infanterie ANA are subunitati in cinci FOB-uri (Forward Operating Base- Baza Inaintata de Operatii) si cinci puncte de control pe Autostrada A 1 (n.red. – cosmarul patrulelor de militari ai Coalitiei, din cauza IED/DEI -dispozitive explozive improvizate), echipele de mentori care vor fi dislocate in aceste locuri vor trebui sa fie inzestrate corespunzator din punct de vedere logistic. Deoarece majoritatea misiunilor presupune intalnirea cu populatia locala, aceste echipe trebuie sa aiba posibilitatea de a oferi sprijin medical localnicilor pentru a le castiga increderea in fortele de securitate afgane si, mai ales, in cele de coalitie”.
“In prezent, razboiul inca domneste in Afganistan. Este o situatie instabila, dar, cu ajutorul Fortelor de Coalitie, incercam sa restabilim pacea in tara. Armata afgana, politia afgana, politia de frontiera si Serviciul de Informatii trebuie sa actioneze unitar pentru stabilirea unui curs optim de actiune care sa blocheze intrarea insurgentilor in Afganistan, sa le interzica libertatea de miscare si sa stopeze actiunile acestora. Din pacate, trebuie sa luptam impotriva unui inamic ce evita confruntarea directa, tactica favorita a acestuia ramanand atacurile cu dispozitive explozive improvizate. In provincia Zabul, vor avea loc, in perioada urmatoare, alegeri parlamentare, iar insurgentii vor incerca sa impiedice desfasurarea acestora prin intimidarea populatiei locale in exprimarea votului. Va trebui ca fortele de securitate afgane si cele de coalitie sa-si uneasca eforturile pentru a asigura desfasurarea democratica a acestor alegeri”, a incheiat lt.col. Walli Mohammad Ahmadzai.

Noua echipa OMLT

O echipa formata din 40 de militari romani s-a deplasat in teatrul de operatii din Afganistan pentru a participa la instruirea militarilor Armatei Nationale Afgane (ANA) si ii vor consilia pe acestia in linia planificarii operationale si a intrebuintarii fortelor in diferite tipuri de actiuni militare, urmarind obtinerea unui nivel de operationalizare care sa permita ANA executarea misiunilor independent, fara asistenta militarilor din Forta Internationala de Asistenta de Securitate (ISAF), informeaza un comunicat de presa al Ministerului Apararii, preluat de KARADENIZ PRESS. Ceremonia militara de plecare in teatrul de operatii din Afganistan a unei Echipe Operationale de Consiliere si Legatura (OMLT), tip batalion, a avut loc in data de 30 iulie 2010, la sediul Comandamentului Brigazii 1 Mecanizata “Vasile Lupu”, in prezenta ministrul Apararii, Gabriel Oprea care le-a urat succes militarilor in misiunea incredintata si le-a cerut sa abordeze fiecare misiune cu seriozitate, cu deplina responsabilitate si cu profesionalism, si sa actioneze in baza mandatului primit. “Echipa OMLT tip batalion se afla la a treia rotatie, fapt care demonstreaza profesionalismul si determinarea personalului diviziei si brigazii din care faceti parte, dar este, mai ales, o dovada ca Armata Romaniei isi respecta angajamentele asumate in cadrul NATO, cu rezultate remarcabile”, a declarat ministrul Oprea. De asemenea, ministrul Apararii Nationale le-a transmis militarilor echipei OMLT ca, la finalul celor sase luni de consiliere si instruire, misiunea acestora va contribui la ridicarea nivelului de pregatire a militarilor Armatei Nationale Afgane, astfel incat misiunile incredintate fortelor romanesti, afgane si aliate sa fie indeplinite in conditii foarte bune. Ministrul i-a asigurat ca acasa familiile militarilor vor beneficia de tot sprijinul colegilor din brigada, iar in teatrul de operatii le vor fi asigurate conditiile corespunzatoare ducerii la bun sfarsit a mandatului incredintat.

Zi negra pentru Armata

Luna octombrie, care pentru militarii romani ar trebui sa fie una de sarbatoare, a inceput cu veste proasta pentru Armata Romana. Vineri, 1 octombrie, in jurul orei 10.30 (ora Romaniei), sergentul major Marius Florin Sfeches si soldatul Cristian-Petru Filip au cazut la datorie, in timpul executarii unei misiuni in Afganistan, in urma unui atac cu un dispozitiv exploziv improvizat asupra vehiculului HUMVEE in care se aflau acestia. Atacul s-a produs in Provincia Zabul, la aproximativ 40 de km nord-est de Qalat, in urma exploziei fiind ranit si caporalul Vasile Zbanca. Militarul ranit a fost transportat, conform procedurilor, cu un elicopter de evacuare medicala la spitalul militar din Baza Lagman, in prezent starea acestuia fiind stabila.
Militarul ranit si cei doi militari care si-au pierdut viata faceau parte din Batalionul 812 Manevra “Soimii Carpatilor”. Sergentul major Marius Florin Sfeches avea 25 de ani si era necasatorit. Soldatul Cristian-Petru Filip avea 26 de ani si era necasatorit.
Ministrul apararii nationale Gabriel Oprea a semnat ordinele de avansare la gradul de sublocotenent post-mortem a celor doi militari care si-au sacrificat viata sub culorile Drapelului national, savarsind acte de devotament exceptional in timpul executarii misiunii in teatrul de operatii din Afganistan. De asemenea, ministrul apararii a inaintat Presedintelui Romaniei propunerile de decorare a sublocotenentilor post-mortem Marius Florin Sfeches si Cristian-Petru Filip cu Ordinul National Steaua Romaniei in grad de Cavaler, pentru militari, cu insemn de razboi.
Ministrul apararii nationale Gabriel Oprea si seful Statului Major General, amiralul Gheorghe Marin, isi exprima profundul regret pentru pierderea vietii celor doi camarazi si sunt alaturi de familiile greu incercate, urmarind cu atentie evolutia starii de sanatate a caporalului Vasile Zbanca, adauga surse oficiale, citate de agentia de presa KARADENIZ PRESS.

In Afganistan din luna august

In luna august, in baza romaneasca din provincia Zabul (Afganistan) a avut loc ceremonia militara prilejuita de transferul de autoritate pentru partea de nord-est a zonei de responsabilitate a structurilor romanesti prezente in Afganistan, intre Batalionul 33 Manevra POSADA si Batalionul 812 Manevra SOIMII CARPATILOR. La activitate au fost prezenti, alaturi de militarii celor doua batalioane, colonelul James Blackburn, comandantul Combined Team Zabul, colonelul Nicolae Ciocoiu, reprezentantul Statului Major General, comandantii structurilor militare romanesti din provincia Zabul, precum si reprezentanti ai autoritatilor publice locale afgane si comandanti ai structurilor din cadrul Fortelor Nationale de Securitate Afgane. Ceremonia a cuprins intonarea imnului national al Romaniei, raportul celor doi comandanti, locotenent-colonelul Costel Ionescu, comandantul Batalionului 33 Manevra si locotenent-colonelul Cornel Scurt, comandantul Batalionul 812 Manevra si oficierea serviciului religios.
Batalionul 812 Manevra SOIMII CARPATILOR s-a alaturat Batalionului 811 Manevra DRAGONII TRANSILVANI, aflat in Afganistan de aproximativ doua luni. Ambele batalioane fac parte din Brigada 81 Mecanizata „General Grigore Balan” din Bistrita, care este si principalul generator al componentei de comanda, control si stat major Combined Team Zabul.
Brigada 81 Mecanizata din Bistrita este prima mare unitate din Armata Romaniei care are dislocate in teatrul de operatii, in acelasi timp, doua batalioane de manevra si o componenta de comanda si stat major de nivel brigada. Militarii brigazii au la activ numeroase misiuni externe, fiind prezenti in teatrele de operatii din afara tarii din anul 1996. Ei au participat la misiunile asumate de Armata Romaniei in Angola, Kosovo, Irak si Afganistan.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *