Blackwater ramane pe pozitii în Irak

, ,
 

Firma americana de securitate Blacwater, tinta unor acuzatii frecvente

Firma americana de securitate Blacwater, tinta unor acuzatii frecvente

Sute de angajaţi ai firmei Blackwater, interzisă în Irak pentru că a deschis focul asupra unor civili în 2007, au continuat să lucreze pentru alte companii responsabile cu securitatea diplomaţilor americani, potrivit unei telegrame publicate de WikiLeaks, relatează mass-media regionala. Irakul anunţa în ianuarie 2009 că nu avea să mai reînnoiască licenţa prin care Blackwater opera în această ţară, după ce la 16 septembrie 2007 gărzi din cadrul acestei societăţi, care protejau un convoi diplomatic american, au deschis focul în Piaţa Nissur din Bagdad, omorând cel puţin 14 civili irakieni.
Departamentul de Stat american a hotărât atunci să nu mai continue contractul cu Blackwater, care ulterior şi-a schimbat numele, devenind Xe. Însă telegrame diplomatice publicate de WikiLeaks confirmă că foşti angajaţi au continuat să lucreze în Irak pentru alte firme de securitate. “Sunt mulţi foşti (agenţi ai) Blackwater care sunt angajaţi de alte companii, mai ales Triple Canopy şi DynCorp, care ne asigură securitatea”, se arată într-o telegramă expediată la 4 ianuarie 2010 de ambasada americană la Bagdad, publicată la 30 august.
O altă telegramă din 11 ianuarie 2010 exprima îngrijorarea faţă de eforturile irakiene de a înlătura din ţară foştii angajaţi ai Blackwater, notând că acest lucru risca să diminueze capacitatea firmei Triple Canopy de a asigura securitatea ambasadei. “Ambasada crede că Triple Canopy a angajat sute de foşti angajaţi ai Blackwater”, afirmă această telegramă, publicată tot la 30 august. “În plus, DynCorp, compania de securitate care ne furnizează o susţinere aeriană, a angajat, de asemenea, zeci de foşti angajaţi ai Blackwater”, continuă telegrama. “Dat fiind că numeroşi foşti angajaţi ai Blackwater sunt angajaţi, în prezent, la Triple Canopy, există probabilitatea serioasă ca cererea (Guvernului irakian) de a părăsi Irakul să diminueze capacitatea acestei companii de a îndeplini condiţiile de securitate cerute de ambasadă”, mai precizează această telegramă.
În pofida temerilor americane, Ministerul irakian de Interne anunţa în februarie 2010 că a acordat un termen de şapte zile unui număr de 250 de foşti angajaţi ai Blackwater pentru a părăsi Irakul şi că le va confisca permisul de şedere, “în legătură cu ceea ce s-a întâmplat în Piaţa Nissur”. Nu este clar dacă cei 250 de angajaţi reprezintă o parte sau toţi foştii angajaţi ai Blackwater care lucrau în Irak.

1 răspunde

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *