Bill Gates, acuzat de escrocherii cu complicitatea fortelor de securitate ruse

, ,
 

pirateterie soft
Magnatul american Bill Gates este acuzat, impreuna cu compania pe care o conduce, ca ar ar ajuta autoritatile ruse in campaniile acestora de intimidare a ONG-urilor independente si a ziarelor opozitiei din Rusia, dezvaluie New York Times. Gates este acuzat de extorcare de bani, in cadrul unor operatiuni derulate impreuna cu fortele de securitate ruse. Mai multe organizatii printre care Transparency International si Memorial (ale militantilor pentru drepturile omului din Rusia – n.r.) sustin ca unii dintre avocatii angajati de Microsoft pentru a activa in Rusia ar fi in complicitate cu politisti corupti, pe care i-au ajutat in unele cazuri sa stoarca bani de la oameni de afaceri locali. Pretext pentru extorcare serveau de regula suspiciunile de utilizare a unor software fara licenta. ONG-urile amintite sustin ca zeci de oameni de afaceri rusi au reclamat in legatura cu astfel de practici din partea reprezentantilor Microsoft.

Microsoft se disculpa

Compania americana respinge acuzatiile, dar reprezentantii sai nu exclud implicarea in astfel de cazuri a unor avocati trimisi in teren pentru a combate actele de piraterie. Mai mult, subliniaza in acest context ziarul citat, autoritatile ruse recurg la “serviciile avocatilor Microsoft” in noua lor tactica de combatere a opozitiei: confisca – in cadrul unor raiduri ale mascatilor – calculatoarele ONG-urilor sau publicatiilor indezirabile, sub pretextul verificarii daca software-ul Microsoft este sau nu piratat. Potrivit The New York Times, zeci de astfel de raiduri au fost intreprinse in ultimii ani in Rusia, iar avocatii Microsoft au avut un cuvânt greu de spus in fiecare din aceste cazuri.

Raiduri mascate

In luna ianuarie, politia a confiscat calculatoarele organizatiei “Valul ecologic al Baikalului” din Irkutk, care s-a opus initiativei premierului Vladimir Putin de a redeschide combinatul de celuloza si hârtie din zona, ce polueaza de multa vreme lacul considerat cea mai mare rezerva de apa dulce din lume, circa 23000 km3. Staff-ul organizatiei a demonstrat cu chitante achizitionarea legala a programelor Microsoft, cu toate acestea ofiterul politiei criminale a scris in dosar ca “au fost descoperite softuri fara licenta”, ceea ce impune “confiscarea computerelor”. In 2007, politia din Samara a incercat sa impiedice protestele prin sechestrarea calculatoarelor mai multor ONG-uri, intre care si “Golos”, organizatie specializata in monitorizarea alegerilor si respectarii drepturilor omului, precum si ale editiei locale a bisaptamânalului Novaia Gazeta. In 2009, fortele de ordine au confiscat calculatoarele unui ziar al opozitiei din Samara. Redactorul-sef al publicatiei, Serghei Kurt-Adjiev, a declarat ca avocatul Microsoft a depus marturie ca toate calculatoarele plasate sub sechestru dispuneau de software fara licenta, desi mai târziu s-a dovedit ca acestea nici macar nu fusesera verificate. In urma acestor acuzatii, directorul pentru relatii cu publicul de la Microsoft, Kevin Kutz, a avertizat ca Microsoft va rupe orice contract cu avocatii angajati de companie pentru combaterea pirateriei in cazul in care se vor adeveri toate aceste acuzatii.

Pirateria in Rusia

China si Rusia sunt tarile in care se inregistreaza pierderile cele mai mari datorita pirateriei, potrivit unui raport al IIPA (Alianta Internationala pentru Proprietatea Intelectuala. Totodata, China si Rusia s-au aflat in 2006 la conducerea topului in care se inregistreaza cele mai mari pierderi datorita pirateriei, ambele cu peste 2 miliarde dolari americani pierderi estimate. La inceputul acestei luni, politia rusa a deschis o ancheta impotriva gigantului sud-coreean LG Electronics pentru utilizarea de programe piratate, o premiera in Rusia, potrivit unui comunicat postat pe site-ul Departamentului rus de lupta impotriva crimei economice. In timpul perchezitiilor, a fost stabilit ca 60 de colaboratori ai acestei companii utilizau pentru activitatea lor comerciala programe piratate, indica departamentul, potrivit AFP. Peste 60 de calculatoare au fost confiscate. Pierderile financiare cauzate de utilizarea acestor programe se ridica la doua milioane de ruble (51.000 euro), conform aceleiasi surse. Gigantul american al informaticii Microsoft a estimat in 2009 la peste un miliard de dolari pe an pierderile sale cauzate de pirateria software in Rusia. Programele piratate se vând pretutindeni in Rusia, chiar si in marile magazine si numai pentru câtiva euro.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *