Bilant tragic in Europa: peste 112.000 de oameni au murit in catastrofe naturale in ultimii 20 de ani

de | dec. 21, 2010 | România, Știri, UE, Uncategorized @ro | 0 comentarii

Peste 112.000 de persoane au murit in Europa in catastrofe naturale determinate de fenomene meteorologice, in ultimii 20 de ani, a anuntat recent la Bonn, Organizatia Mondiala a Sanatatii, citata de agentiile de presa internationale. Astfel, numai valul de arsita din 2003 a costat viata a cel putin 70.000 de oameni pe batranul continent,

Organizatia Mondiala a Sanatatii, ingrijorata de efectele catastrofelor naturale din Europa

Organizatia Mondiala a Sanatatii, ingrijorata de efectele catastrofelor naturale din Europa

Peste 112.000 de persoane au murit in Europa in catastrofe naturale determinate de fenomene meteorologice, in ultimii 20 de ani, a anuntat recent la Bonn, Organizatia Mondiala a Sanatatii, citata de agentiile de presa internationale. Astfel, numai valul de arsita din 2003 a costat viata a cel putin 70.000 de oameni pe batranul continent, a precizat un purtator de cuvant al OMS in cadrul unui congres cu privire la schimbarile climatice, congres ce coincide cu debutul summit-ului de la Cancun consacrat aceleiasi probleme.
De asemenea, temperaturile neobisnuit de ridicate inregistrate in vara acestui an in Rusia si care au provocat zeci de incendii au facut un numar de morti inca nestabilit exact, dar estimat intre 30.000 si 50.000, potrivit aceleiasi surse. Expertii in meteorologie, sanatate si politica reuniti la Bonn, la apelul Secretariatului pentru schimbari climatice al Organizatiei Natiunilor Unite, discuta despre consecintele pe care le are asupra sanatatii procesul de incalzire climatica. Directorul adjunct al Serviciilor meteorologice germane, Paul Becker, a amintit in cadrul congresului ca situatiile meteorologice extreme, cum sunt valurile de canicula, ploile torentiale si furtunile violente vor deveni tot mai frecvente, drept consecinta a acestui proces de incalzire.

Esec rasunator

La un an dupa esecul rasunator de la Copenhaga in incercarea de a incheia un acord global privind reducerile emisiilor de gaze cu efect de sera, reprezentanti ai aproape 200 de state si ai unor organizatii regionale si internationale se reunesc luni in cadrul Conferintei ONU de la Cancun, in Mexic, dar inca persista numeroase semne de intrebare. Principalii actori internationali in acest dosar se tem ca, daca in cele 12 zile de negocieri de la Cancun nu se vor depasi divergentele de pana acum, atunci toate eforturile coordonate de ONU in acest domeniu vor fi amenintate, a relatat luni EUObserver. Intr-un raport publicat saptamana trecuta, Programul Natiunilor Unite pentru Mediu a avertizat ca planeta nu-si va atinge obiectivele stabilite la Copenhaga impotriva incalzirii climatice daca promisiunile nu vor deveni fapte la conferinta de la Cancun.
”Summitul de la Copenhaga nu va mai fi inutil daca mergem inainte si punem in practica obiectivele sale”, a declarat presei la Helsinki subsecretarul general al ONU si director al PNUE, Achim Steiner, la publicarea raportului sau privind reducerea emisiilor cu efect de sera. Pentru a-si atinge obiectivele de reducere cu doua grade pana in 2020, planeta trebuie sa-si reduca emisiile anuale de CO2 la 44 miliarde de tone, potrivit ONU.

2009, un an plin de catastrofe

Ori de cate ori statele membre se confrunta cu catastrofe naturale, UE intervine pentru a coordona masurile de asistenta si pentru a finanta reconstructia infrastructurii de baza. In timp ce multi dintre noi ne bucuram de sezonul estival, incendiile forestiere si inundatiile au transformat vara intr-un cosmar pentru numerosi oameni din Europa centrala si din regiunea mediteraneana, anunta in 2009 UE. La sfarsitul lunii iunie, ploile abundente au cauzat inundatii grave pe arii extinse din Bavaria, Austria, Republica Ceha, Ungaria si Polonia. Dunarea si afluentii sai s-au revarsat. In aceeasi perioada, Portugalia, Spania, Franta, Italia si Grecia se confruntau cu o cu totul altfel de problema: incendiile.
Intr-un efort coordonat la nivel european, Franta, Spania si Cipru au trimis in zona Atenei avioane Canadair pentru stingerea incendiilor. Rezerva strategica a UE pentru lupta impotriva incendiilor forestiere include doua astfel de avioane cu baza in Corsica. Acestea deservesc intreaga regiune mediteraneana. In acelasi timp, UE administreaza un sistem european de informare privind incendiile forestiere . Acesta furnizeaza date cu privire la incendii, transmise de sateliti, harti detaliate ale zonelor afectate, precum si previziuni pe 6 zile care permit detectarea timpurie a pericolelor.
Tarile care s-au confruntat cu inundatii in cursul verii anului 2009 nu au solicitat ajutor extern. In trecut insa, zonele afectate au primit, prin intermediul mecanismului de protectie civila al UE, barci, pompe, generatoare, echipament de purificare a apei si de interventie de urgenta. Fondul de solidaritate al UE poate veni, de asemenea, in ajutor, suportand o parte din costurile masurilor de urgenta precum refacerea infrastructurii, furnizarea de adaposturi temporare si protejarea patrimoniului cultural.

Mecanism pentru interventie rapida

UE are nevoie de un mecanism de avertizare timpurie si interventie rapida in caz de catastrofe naturale. Comisarul european Kristalina Georgieva a vorbit despre acest subiect in conferinta de presa de la Bruxelles, din august 2010. Europa, crede comisarul pentru asistenta umanitara, Kristalina Georgieva, are nevoie de o retea care sa asigure o mai rapida si mai eficienta interventie in cazuri de catastrofe naturale. Este vorba, a explicat comisarul european, despre un sistem de avertizare, care sa permita acordarea de ajutor in interval de ore de la declansarea starii de necesitate – atat in interiorul Uniunii Europene cat si in afara spatiului comunitar, scria atunci DW. Georgieva a discutat despre acest subiect cu reprezentantii statelor membre ale Uniunii: „Ne trebuie o imagine mai clara a capacitatilor de care dispune fiecare membru pentru a interveni atunci cand o tara nu poate face singura fata situatiei. Trebuie sa stim exact pe ce specialisti si pe ce tehnica ne bazam”.
Comisarul Bulgariei a dat ca exemplu experienta acumulata de Italia in administrarea situatiilor post-seism si, respectiv, de Polonia sau Romania in managementul de criza in caz de inundatii. In contextul cresterii riscului de catastrofe naturale, amplificat de modificarile climatice, statelor europene le este necesar un mecanism operativ de cooperare intru preventia crizelor. Bruxelles-ul a refuzat sa dea insa curs invitatiei presedintelui francez, Nicolas Sarkozy, de constituire a unei forte militare rapide de interventie in zone calamitate.
In schimb, Comisia Europeana a anuntat o cvasi-dublare a contributiei financiare la reconstructia Pakistanului. Daca initial a fost vorba despre 40 de milioane de euro ce urmau a fi donati, Georgieva – care se va afla in Pakistan pe 23 august – a vorbit, miercuri, despre 70 de milioane puse la dispozitie pentru asistenta de urgenta a zonelor afectate de inundatii in statul asiatic. „Este vorba despre bani pentru ajutorul umanitar imediat. Nu ajunge, insa, pentru a repune Pakistanul pe picioare”, a explicat responsabilul european, apreciind ca Uniunea isi propune sa coordoneze un sprijin de durata, lansat cu ocazia unei conferinte a donatorilor. Conform estimarilor Natiunilor Unite, inundatiile din Pakistan au afectat in jur de 20 de milioane de oameni. Aceeasi organizatie estimeaza necesarul financiar la aproximativ 460 de milioane de dolari.

Share our work

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *