Bicolor versus tricolor: Comunistii si socialistii agita apele la Chisinau

, ,
 

Pentru că alegerea preşedintelui Nicolae Timofti prefigura apariţia unei perioade de relativ calm în societatea atât de agitată a Republcii Moldova, socialiştii şi comuniştii, la ordinul Moscovei, au pus la cale un plan de destabilizare: schimbarea tricolorului cu un bicolor cu cap de bour.
Astfel, socialistul Igor Dodon propune comuniştilor lui Voronin organizarea unui referendum pentru înlocuirea tricolorului R Moldova cu “drapelul lui Ştefan cel Mare”. Potrivit liderului socialiştilor Igor Dodon, PSRM optează pentru oficializarea “simbolicii tradiţionale moldoveneşti”. “Drapelul lui Ştefan cel Mare este arborat pe toate sediile Partidului socialiştilor, pentru a sublinia caracterul moldovenesc al istoriei noastre, al statului şi al poporului. De aceea, le propunem colegilor din PCRM să accepte iniţiativa socialiştilor de a organiza un referendum naţional privind schimbarea simbolicii de stat”, a afirmat joi Igor Dodon. “Socialiştii sunt gata să convingă moldovenii de oportunitatea istorică a acestui gest”, a adăugat Dodon.
La rândul său, liderul PCRM, Vladimir Voronin, confirmă intenţia comuniştilor de a forţa modificarea simbolicii statale a Republicii Moldova. Declaraţia, făcută joi la Publika TV, se pliază şi pe preconizatul referendum în această chestiune.  “Este un analfabetism total. Am mers cu acest drapel la proteste, iar oamenii s-au bucurat şi au început să îl răspândească în toată ţara. Acest bicolor este de pe timpurile lui Ştefan cel Mare sau un pic mai încoace. Noi l-am folosit ca un simbol al societăţii, al marşurilor Haraldica noastră trebuie schimbată”, a declarat Voronin.

Interzicerea unionismului

De asemenea, grupul socialiştilor din Parlamentul Republicii Moldova a înregistrat joi o iniţiativă legislativă prin care cere să fie interzisă organizarea manifestaţiilor care “pun în pericol integritatea ţării”, cu referire directă la marşul unionist care a avut loc duminică la Chişinău.
“Scopul iniţiativei legislative este de a interzice partidele politice să organizeze acţiuni şi manifestaţii ce ar pune în pericol integritatea naţională, precum Marşul Unirii”, a declarat Dodon. El s-a arătat convins că mai multe partide politice îl vor susţine.
“Cei ce se declară statalişti ne vor susţine. Cu atât mai mult cu cât asemenea manifestări contravin articolului 41 din Constituţie. Articol ce prevede că partidele şi alte organizaţii social-politice care, prin scopurile ori prin activitatea lor, militează împotriva pluralismului politic, a principiilor statului de drept, a suveranităţii şi independenţei, a integrităţii teritoriale a Republicii Moldova, sunt neconstituţionale”, a adăugat Igor Dodon.

Deputaţi AIE sesizează Procuratura Generală

Mai mulţi deputaţi din AIE au cerut la finele şedinţei plenare de joi Procuraturii Generale să verifice legalitatea deciziilor unor consilii locale de a arbora bicolorul promovat de PCRM. Deputatul PL Valeriu Saharneanu a făcut o interpelare către PG să verifice dacă prin decizea de a arbora steagul roşu-albastru, consiliile locale încalcă articolul 12 din Constituţie ce prevede repectarea simbolurilor statului. “Se încearcă subminarea statalităţii şi profanarea simbolurilor de stat”, a afirmat Saharneanu.
Interpelările deputaţilor vin după ce astăzi Consiliul Municipal Bălţi a decis să ceară Comisiei de heraldică înregistrarea drapelului bicolor promovat de forţe politice de stînga.
Procuratura Generală a răspuns foarte prompt, afirmând că contestă deciziile ilegale privind arborarea steagurilor bicolore. “În rezultatul investigaţiilor efectuate de procuraturile teritoriale s-a constatat că, la indicaţia unor partide politice, în baza deciziilor administraţiei publice locale, pe instituţiile de stat din mun. Bălţi şi alte localităţi din nordul şi sudul republicii, au fost arborate mai multe steaguri roş-albastre. Aceste acţiuni sunt calificate drept profanare a Drapelului de Stat al R. Moldova, care contravin Constituţiei Republicii Moldova, Legii privind Drapelul de Stat, altor legi şi urmează a fi supus răspunderii penale în baza prevederilor art. 347 Cod penal “Profanarea simbolurilor naţional-statale” sau art. 322 din Codul contravenţional Încălcarea modului de folosire a simbolurilor de stat”, se precizează într-un comunicat al instituţiei amintite.
De asemenea, Procuratura Generală menţionează că procuraturile teritoriale vor contesta deciziile ilegale adoptate de către administraţiile publice locale privind arborarea steagurilor menţionate.

Filat: Ultimele zvâcniri ale comuniştilor

Prim-ministrul de la Chişinău, Vlad Filat, califică drept ilegale deciziile unor consilii locale de a oficializa drapelele bicolore, promovate de Partidul Comuniştilor. Referindu-se la deciziile de joi ale Consiliului municipal Bălţi şi ale Consiliului orăşenesc Cahul de a oficializa drapelele respective, Filat a declarat că acestea urmează să fie abrogate.
Premierul Republicii Moldova a mai adăugat că acestea au fost promovate de consilierii comunişti, calificându-le drept ultimele “zvâcniri” ale acestui partid. “Sunt ultimele zvâcniri ale PCRM, care vor urgenta trecerea în istorie a acestui partid, împreună cu secera şi ciocanul”, a declarat Vlad Filat.

Comisia de heraldică: Profanare a drapelului de stat

Comisia naţională de heraldică de la Chişinău afirmă că arborarea drapelului roş-albastru în faţa sediilor autorităţilor publice din R Moldova constituie o profanare a drapelului de stat.
“Utilizarea publică a drapelului bicolor în context cu Drapelul de Stat al Republicii Moldova poate fi calificată drept un act de profanare a Drapelului de Stat şi de incitare la abolirea acestuia”, se spune într-o notă oficială a Comisiei de heraldică. Aceasta mai constată că steagul bicolor “a fost utilizat în ultimii ani în cadrul unor acţiuni cu caracter politic, organizate de Partidul Comuniştilor, fiind declarat fals drept drapel al Moldovei medievale”.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *