Berlinul renunta la axa satelitilor de spionaj

de | ian. 10, 2011 | Alte regiuni, Știri, Uncategorized @ro | 0 comentarii

Germania a renunţat la intenţia de a cofinanţa un proiect comun cu SUA de creare a unei reţele de sateliţi de spionaj, care a provocat dezacorduri cu Franţa, relatează săptămânalul Der Spiegel, citat de agentia de presa KARADENIZ PRESS.

Germania renunta momentan la proiectul satelitilor spion

Germania renunta momentan la proiectul satelitilor spion

Germania a renunţat la intenţia de a cofinanţa un proiect comun cu SUA de creare a unei reţele de sateliţi de spionaj, care a provocat dezacorduri cu Franţa, relatează săptămânalul Der Spiegel, citat de agentia de presa KARADENIZ PRESS. Germania urma să contribuie cu câteva zeci de milioane de euro la proiectul HiROS, care prevedea amplasarea pe orbită a şase sateliţi de înaltă rezoluţie, capabili să identifice, de la înălţimi de 500 de kilometri, obiecte de 50 de centimetri, conform revistei germane, care citează surse apropiate de guvernul de la Berlin. Germania a decis însă, în vara anului trecut, să renunţe la proiect, deşi, conform documentelor obţinute de WikiLeaks, un colaborator al ambasadei SUA la Berlin conta, în februarie 2009, pe o finanţare germană de 100 – 200 de milioane de euro.

Acoperire oficiala

La nivel oficial, sateliţii ar fi avut utilizări comerciale şi ar fi urmat să fie folosiţi pentru prevenirea catastrofelor naturale, dar, în realitate, principalul utilizator ar fi fost serviciile secrete germane BND. “Decizia de a nu finanţa proiectul va permite şi evitarea nemulţumirilor Franţei, care intenţionează să lanseze propriul sistem”, adaugă Der Spiegel. Cu toate acestea, agenţia spaţială germană DLR, care a dezminţit că proiectul ar avea şi o componentă de spionaj, încă mai speră să obţină finanţare pentru reţeaua de sateliţi. “În domeniul aerospaţial, există numeroase proiecte care nu se concretizează de la prima încercare (…) Proiectul HiROS ar reprezenta o completare ideală pentru sistemul nostru radar şi căutăm încă modalităţi de a-l pune în practică”, a declarat Andreas Schutz, purtător de cuvânt al DLR.

Alianta secreta

Statele Unite si Germania dezvolta in comun si in secret, sub acoperirea unor activitati comerciale, noi sateliti de spionaj, in pofida opozitiei vehemente a francezilor, potrivit unor telegrame diplomatice obtinute de WikiLeaks, publicate recent de presa norvegiana. Proiectul, numit HiROS, consta in construirea unui numar nedeterminat de sateliti de observatie, de inalta rezolutie, capabili sa deosebeasca obiecte de 50 de centimetri, sa trimita imagini catre Pamant mult mai rapid decat satelitii actuali sau sa realizeze fotografii in infrarosu, pe timpul noptii. In mod oficial destinate unor scopuri de protectia mediului in domeniul civil – 70% din capacitatea satelitilor va fi vanduta unor actori privati -, programul ar fi, de fapt, „sub controlul complet” al serviciilor secrete germane (BND) si Agentiei Spatiale Germane (DLR). Notele Ambasadei Statelor Unite la Berlin, citate de presa norvegiana, acopera perioada februarie 2009-februarie 2010.
De asemenea, rezulta ca anumite tari, „mai ales Fanta”, au incercat sa submineze proiectul, prin orice mijloace. Dar opozitia franceza a fost indepartata de oficiali germani care, tot potrivit notelor, s-ar fi saturat „sa fie manipulati de Franta”, criticandu-i practicile comerciale indoielnice si politica de subventii ascunse. „Absolut nicio cooperare nu este prevazuta cu Franta sau orice alt stat din Uniunea Europeana (UE) pentru proiectul HiROS”, ar fi declarat un oficial din cadrul Agentiei Spatiale Germane, Andreas Eckart, citat in limba norvegiana de Aftenposten. Potrivit presei, cu un cost total de 1,6 miliarde de coroane (peste 205 milioane de euro), urmeaza sa intre in exploatare in 2012-2013. In mod oficial, Franta si Germania sunt angajate in programul comun de imagerie spatiala MUSIS (Multinational Space-based System), alaturi de Belgia, Spania, Grecia si Italia. Ambasada Statelor Unite la Oslo a refuzat sa comenteze orice informatie legata de WikiLeaks, iar Ambasada Germaniei a redirectionat agentia franceza de stiri catre Guvernul german, pentru orice comentariu.

Share our work

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *