Berlinul impune taxa bancara anti-criza

, , ,
 

Criza financiara a provocat proteste violente in Grecia

Criza financiara a provocat proteste violente in Grecia

Ministrul german de finante, Wolfgang Schauble, are in vedere sa impuna, cu ajutorul Frantei, proiectul sau de taxa asupra bancilor la nivelul intregii Uniuni Europene, pentru a stabiliza economia blocului comunitar in cazul unei noi crize mondiale financiare, relateaza mass-media internationala, citata de agentia de presa KARADENIZ PRESS. Miscarea ar avea ca efect si refacerea unitatii cuplului franco-german, zdruncinat in ultima vreme de divergentele in legatura cu criza elena, considera expertii citati. Astfel, pentru a reincalzi relatiile cu Parisul, Berlinul vrea sa colaboreze cu Franta pe tema proiectului taxei asupra bancilor. “Am convenit cu colega mea franceza Christine Lagarde ca vrem sa adaptam o astfel de solutie intr-un cadru european”, a afirmat Schauble, pentru cotidianul die Welt.

Axa bancara

Miercuri, ministrul francez al economiei urmeaza sa participe la sedinta guvernului de la Berlin, in care se va discuta despre taxarea bancilor germane, proiect ce presupune crearea unui fond pentru a ajuta bancile in cazul unei noi crize. Dincolo de proiectul national, “propunerile franco germane pe aceasta tema” vor fi pe agenda sedintei de guvern, iar “sansele de a crea o structuri europeana sunt destul de bune”, a apreciat Schauble, care a subliniat ca “axa franco-germana s-a dovedit din nou foarte importanta pentru Europa” prin adoptarea ajutorului pentru Grecia in reuniunea de joi a liderilor europeni.
In februarie 2010, guvernele din Franta si Germania au decis sa dea posibilitatea ministrilor din cele doua state de a participa individual la sedintele de guvern din cealalta tara. Christine Lagarde ar fi ministrul care foloseste pentru prima data aceasta posibilitate.
Reamintim ca  Germania a injectat masiv fonduri publice pentru a sustine bancile in 2008 si 2009 si vrea sa evite o noua contributie din partea contribuabililor in cazul unei noi crize, impunand bancilor sa plateasca din banii lor. Alte state, inclusiv SUA, studiaza modele similare. Schauble a admis, insa, ca nu poate garanta ca bancile nu vor transfera costul taxei asupra clientilor, prin majorarea comisioanelor sau dobanzilor la credite.

Taxa de un miliard

Dupa ce, la inceputul anului, Elvetia a cerut Uniunii Europene instituirea unei taxe bancare in toate tarile membre, dupa modelul SUA, iar premierul britanic, Gordon Brown, a sugerat o astfel de taxa pe operatiuni financiare globale, autoritatile germane considera ca prin introducerea unui impozit pe banci, bugetul german ar putea castiga cel putin 1 miliard de euro pe an.
Banca centrala germana (Bundesbank) si autoritatea de supraveghere financiara (BaFin) de la Berlin au calculat suma la peste 9 miliarde de euro pe an, daca se folosesc criteriile de calcul prevazute in SUA, unde au fost vizate marile institutii financiare, acuzate de declansarea crizei globale. Recent, Parlamentul de la Berlin a ratificat legislatia aprobata  de cabinetul cancelarului Angela Merkel vizand crearea unui fond care sa fie alimentat din respectiva taxa.
Potrivit cotidianului „Frankfurter Allgemeine Zeitung”, citat de mass-media internationala, volumul acestui fond ar trebui sa fie cuprins intre 1% si 2% din Produsul Intern Brut (PIB) al Germaniei, adica intre 25 si 50 mld. euro. Mai multe personalitati germane au dat de inteles in ultimele zile ca bancile care isi asuma un plus de riscuri, vor fi si cele mai impozitate. Publicatia mai precizeaza, in acelasi timp, ca asiguratorii vor fi exceptati de la aceasta taxa. Berlinul doreste ca bancile sa plateasca de pe acum pentru eventualele situatii de forta majora.

Contraatac german

Germania a raspuns dur criticilor la adresa surplusului sau comercial, ministrul de Externe Guido Westerwelle declarând ca Berlin nu isi va cere scuze pentru modelul sau de export de succes, relateaza mass-media de la Bucuresti, citata de agentia de presa KARADENIZ PRESS. “Nu ne vom cere scuze pentru ca avem succes. Consideram aceasta ca motivatie pentru ca altii sa intre in concurenta sanatoasa cu noi” a declarat acesta. “Nu ar trebui criticati cei care aduc avantaje. Intrebarea este mai mult ce se poate face pentru a crea o Europa mai competitiva. Europa merge bine cu o Germanie puternica si de succes”.
Reamintim ca saptamana trecuta ministrul francez de finante Christine Lagarde a declarat ca suplusul Germaniei, rezultat al unui export mai mare decât importurile, nu poate fi sustinut de partenerii Germaniei din zona Euro. “Ar putea cei cu un surplus sa faca ceva? Este nevoie de doi pentru tango,” declara Lagarde pentru Financial Times. “Evident ca Germania a facut o treaba groaznica in ultimii 10 ani in imbunatatirea concurentei, punând mare presiune pe costurile muncii,” arata aceasta. “Nu stiu sigur daca este un model de sustinut pe termen lung pentru intreg grupul. Evident ca avem nevoie de o convergenta mai buna.”
La randul sau, comisarul european pentru Concurenta, Joaquin Almunia, declara la Madrid ca este important sa se acorde atentie dezechilibrelor comerciale si “de asemenea statelor care au surplusuri”
Germania, cea mai mare economie din Europa si exportatorul numarul doi la nivel mondial dupa China, a fost in trecut criticata si de SUA pentru surplusul sau comercial.
Pe de alta parte, Westerwelle a respins si comentariile ca moneda comuna europeana a devenit mai slaba si instabila din cauza crizei datoriei din Grecia. “Se uita cum era inainte de euro. A uittat toata lumea de fluctuatiile valutare si cum au afectat nu doar statele orientate spre export? Euro este puternic si va ramâne astfel. Nu am indoilei despre acest model de succes,” .

Statele-infractor, date afara din Euroland

Cele 16 state din zona euro ar trebui sa aiba posibilitatea de a expulza un membru din club daca un stat incalca in mod repetat regulile, a declarat cancelarul german Angela Merkel, citata de mass-media internationala. Având in vedere criza fiscala din Grecia, Europa are nevoie de “un tratat cadru in care sa fie posibil ca ultima varianta sa excludem o tara din euro daca incalca conditiile in mod repetat pe termen lung” declara anterior aceasta.
Ea sublinia ca actualele reguli din Pactul pentru Crestere si Stabilitate al UE nu mai sunt suficiente pentru a aborda criza curenta, pe care a descris-o ca cea mai mare provocare a euro. “Nu am crezut ca am putea ajunge in situatia in zona euro in care o tara sa fie amenintata cu falimentul,” declara cancelarul in timpul unor dezbateri din parlament. Oricum ea a subliniat ca “nicio tara nu ar trebui lasata singura”.
Indreptându-se spre criza din Grecia, Merkel declara ca “sprijinul rapid” nu este raspunsul potrivit si problema trebuie “atacata de la radacina”. “Un spectacol de sprijin rapid nu poate fi solutia corecta…. nu ar trebui sa oferim un ajutor prematur, ci sa rezolvam toate lucrurile. Orice altceva ar fi un dezastru”. Merkel este de parere ca Europa trebuie sa evite un ajutor in graba, “ce nu ar rezolva chestiunile pe termen lung, ci de fapt ar slabi euro”.
Ministrii europeni de finante au sustinut masurile de austeritate ale Atenei si au subliniat ca planul de rezerva de a salva Grecia de la faliment cu un imprumut de urgenta este doar o masura prudenta si este putin probabil sa fie pus in aplicare.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *