BERD: Crestere economica pentru Republica Moldova

, ,
 

Economiştii de la Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare BERD constată o încetinire a creşterii economice din Republica Moldova şi prognozează că în acest an PIB-ul va creşte cu 2,5%, fiind în scădere cu 1,5 puncte procentuale faţă de prognoza din luna mai 2012.
“Pe termen scurt, perspectivele de creştere economică sunt nesigure şi depind de evoluţia exporturilor, a transferurilor băneşti de peste hotare şi a investiţiilor străine, inclusiv după alegerile recente ale preşedintelui”, se menţionează în analiza BERD citată de ziarul Economist de la Chişinău. În spaţiul post-sovietic, regiune din care face parte Republica Moldova, BERD vede o incertitudine mare a perspectivelor economice pe termen scurt, atât ca urmare problemelor din zona euro, cât şi a preţurilor la materiile prime, precum şi a derapajelor de politică internă.
Prognoza de creştere economică a României pentru acest an a fost diminuată de la 1,2% la 0,8%, în timp ce în 2013 avansul va fi de 1,8%, comparativ cu 2,6% prognozat în mai, BERD avertizând că situaţia externă dificilă şi criza politică internă ar putea afecta negativ creşterea pe termen scurt. Rusia va înregistra în acest an o creştere de 3,1%, faţă de estimarea anterioară de 4,2%, ca urmare a impactului cererii mai reduse pentru materii prime, potrivit analizei BERD. În luna mai şi Fondul Monetar Internaţional (FMI) prognoza o încetinire a creşterii economice a Republicii Moldova de la 6,5% în 2011 la 3% în acest an, în condiţiile crizei economice care afectează regiunea. Din cauza veniturilor sub aşteptări, guvernul a revizuit bugetul pentru anul curent, reducând din cheltuieli. Pentru anul 2013 este prevăzută majorarea mai multor taxe şi accize.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *