Belgia, raiul spionilor

, ,
 

Bruxelles, capitala europeana a spionajului

Bruxelles, capitala europeana a spionajului

Seviciile de securitate belgiene au arestat recent doi cetateni belgieni, originari din Kosovo, acuzati de spionaj in favoarea serviciilor de informatii de la Pristina si implicare in crima organizata, au declarat surse albaneze in exclusivitate pentru agentia KARADENIZ-PRESS. Actiunea in forta vine la cateva luni dupa arestarea altor sapte cetateni kosovari sub acuzatia de spionaj. Anterior Executivul Uniunii Europene a cerut intr-o nota interna confidentiala luarea unor masuri impotriva tentativelor din ce in ce mai numeroase de a se obtine documentatie „confidentiala si sensibila” referitor la angajatii institutiei. In textul acestei note se arata ca „unele tari, grupuri de presiune, jurnalisti si agentii private, cauta sa obtina informatii protejate”, iar „persoane aflate in legatura cu serviciile secrete” se dau drept bursieri, ziaristi, functionari din statele membre UE din randurile personalului Comisiei Europene si serviciilor tehnice, relateaza mass-media spaniola.
Comisia Europeana a difuzat recent o nota confidentiala interna, cerand luarea de masuri in fata tentativelor repetate si numeroase de a „obtine documentatia confidentiala si delicata” a activitatii executivului comunitar, relateaza cotidianul spaniol El Periodico, citat de mass-media de la Bucuresti. In nota se mai arata ca „unele tari, grupuri de presiune, ziaristi si agentii private incearca sa obtina informatii protejate”. Precizand ca „persoanele avand conexiuni cu serviciile secrete” actioneaza sub acoperire – „stagiari, ziaristi, functionari de stat ai Uniunii Europene (UE) sau tarilor membre” de pe langa Comisia Europeana si tehnicieni informatici”. Cu peste 56.000 de diplomati, 15.000 lobbisti, 1.200 de ziaristi si zeci de mii de traducatori si studenti straini, Bruxelles-ul este un loc ideal pentru exercitarea celei de-a doua profesii cea mai veche din lume si unde este foarte usor sa intri in contact cu un spion fara sa-ti dai seama, considera sursa citata.
„Bruxelles-ul este, alaturi de Washington si Geneva, unul din cele trei orase cheie pentru serviciile de spionaj din intreaga lume”, explica Kristof Clerix, autor al cartii „Serviciile secrete straine din Belgia”. „Metodele au ramas aceleasi ca in Razboiul Rece: castigarea increderii si apoi exploatarea increderii. Ceea ce s-a schimbat este utilizarea noilor tehnologii si importanta tot mai mare a chestiunilor economice”, este de parere Clerix, ziarist belgian acuzat anterior de relatii cu serviciile secrete belgiene. „Marile tari nu ezita sa utilizeze serviciile secrete pentru promova a-si apara interesele lor economice si industriale in lumea globalizata”, spune el. „In chestiuni politice si militare, Bruxelles-ul este chiar mai interesant pentru spioni decat in vremea Razboiului Rece”, mai explica Clerix. NATO nu se mai limiteaza doar la apararea aliatilor, ci a desfasurat operatiuni militare in Bosnia, Kosovo si Afganistan si si-a extins influenta in fostele republici sovietice din Asia Centrala. UE are competente in politica externa si aparare si dezvolta operatiuni militare si politice de anvergura (Bosnia, Kosovo, Macedonia, Congo, Somalia).

Bomba kosovara

Sapte cetateni albanezi si kosovari au fost retinuti anterior sub acuzatia de spionaj in favoarea Agentiei de Informatii a Republicii Kosovo, au declarat in exclusivitate pentru KARADENIZ-PRESS, surse din cadrul Ministerului Afacerilor Externe de la Pristina. Concomitent un diplomat din cadrul Ambasadei Republicii Kosovo la Bruxelles a fost fortat sa paraseasca Regatul Belgiei, fiind suspectat de participare la cea mai importanta operatiune de spionaj a serviciilor de informatii kosovare, descoperita pana in acest moment pe teritoriul unui stat membru al Uniunii Europene si al Aliantei Nord-Atlantice de catre serviciile de profil. Conform surselor citate in exclusivitate de agentia de presa KARADENIZ-PRESS, cei arestati sunt ofiteri activi in cadrul Agentiei de Informatii a Republicii Kosovo (Agjencinë Kosovare të Inteligjencës), principalul serviciu de spionaj al regimului albanez de la Pristina. Printre tintele acestora s-au numarat institutiile Uniunii Europene, NATO, precum si importantele comunitati sarba si albaneza rezidente in Regatul belgian. Pana in acest moment, atat MAE de la Pristina, cat si Agentia de Informatii a Republicii Kosovo, au refuzat sa confirme pentru KARADENIZ-PRESS arestarea de catre autoritatile belgiene a unor ofiteri de informatii kosovari.
Agentia de Informatii a Republicii Kosovo (Agjencinë Kosovare të Inteligjencës) este principalul serviciu de informatii al celui mai nou stat independent din lume, fiind condus de la inceputul lunii februarie 2009 de catre Bashkim Smakaj, fost membru al conducerii aparatului de contraspionaj al organizatiei teroriste albaneze UCK. Agentia kosovara a beneficiat de la infiintare, conform mass-media de la Pristina, de asistenta financiara si tehnica din partea Agentiei Centrale de Informatii (CIA) a SUA, Biroul Federal de Investigatii (FBI) american, precum si din partea Milli Istihbarat Teskilati, cel mai important serviciu de informatii al Republicii Turcia. Majoritatea cadrelor sale provin din randurile UCK, o parte fiind acuzati de crime de razboi impotriva populatiei civile sarbe si albaneze in timpul violentelor din regiune din deceniul trecut.

Tinte multiple

Conform cotidianului spaniol El Periodico, citat de mass-media romana, in afara de problemele politice si militare clasice, exista alti trei factori care intaresc interesul fata de Bruxelles al serviciilor de spionaj straine, precum prezenta in Belgia a centrelor tehnologice de uz spatial si militar, rolul tarii in ariergarda terorismului international si numeroasele comunitati imigrante de turci, marocani sau din Orientul Mijlociu, foarte active din puncte de vedere politic si care sunt supravegheate indeaproape de guvernele din tarile lor de origine.
„In ultimii 20 de ani, Belgia a jucat un rol important in terorismul international. Este o tara mica, din care este usor sa fugi, cu o importanta comunitate imigranta musulmana”, spune Clerix. „Primul manual al jihadului din UE a fost publicat in Belgia, asasinii liderului rebel afgan, Ahmed Shah Massoud aveau pasaport belgian iar cei care au realizat atentatele din 11 martie de la Madrid aveau conexiuni cu Belgia”, dezvaluie jurnalistul.

Ofensiva chineza

China este unul din protagonistii cei mai activi pe scena spionajului din Belgia, cu un interes marcant in obtinerea de informatii stiintifice si tehnologice, veghand totodata si asupra chestiunii tibetane, opozantilor politici si miscarii religioase Falun Gong. China este, de asemenea, specialista in folosirea studentilor pentru a obtine informatii. Dincolo de scandalul spionajului american asupra tranzactiilor bancare mondiale prin intermediul companiei Swift – care continua in ciuda scandalului – cel mai recent caz de spionaj a intervenit in Consiliul de Ministri ai UE in mod continuu timp de opt ani, pana la detectarea sa in 2003.
Un ansamblu de cinci cutii instalate in timpul constructiei cladirii permitea interceptarea convorbirilor telefonice ale delegatiilor Spaniei, Frantei, Germaniei, Italiei si Marii Britanii si Austriei. Surse diplomatice au responsabilizat Israelul, dar nimeni n-a indraznit sa formuleze o acuzatie oficiala impotriva serviciilor de informatii de la Ierusalim, iar anchetatori belgieni au primit instructiuni de a nu aprofunda prea mult subiectul, potrivit unor surse apropiate cazului.
Totodata si sectorul privat este victima reiterata a spionilor. In ultimi ani, de exemplu, noua companii ale parcului tehnologic din Liege a fost victima unui furt de hard discuri si computere cu date tehnice cheie, in conditiile in care hotii au neglijat sustragerea de echipamente mult mai valoroase.

Spionaj cu repetitie

Anterior, Executivul comunitar a anuntat ca si-a avertizat serviciile interne de securitate in legatura cu o “intensificare a activitatilor de spionaj”, desfasurate de tari membre ale Uniunii Europene, de grupuri de presiune si de jurnalisti “care cauta informatii sensibile”. Serviciile secrete belgiene estimau atunci la “cateva zeci” numarul spionilor care folosesc acoperirea de jurnalisti straini. Printre cei vizati in mod explicit de acuzatiile oficialilor de la Bruxelles sunt jurnalisti din Republica Belarus, Serbia, Republica Islamica Iran, Federatia Rusa, China si statele arabe.
“Pot sa confirm ca o nota a fost adresata tuturor directorilor pentru a-i informa in legatura cu aceste riscuri si pentru a cere sa fie luate masurile de precautie adecvate”, a declarat Valerie Rampi, purtatoare de cuvant a comisarului european insarcinat cu administratia. Ea a confirmat astfel o informatie data publicitatii de cotidianul german Frankfurter Allgemeine Zeitung, care a publicat si documentul. “Faptul ca aceasta nota a fost dezvaluita in exterior este suficient comentariu”, a subliniat ea. “Dar pot sa asigur ca nu exista un sentiment de suspiciune generalizata fata de jurnalisti”, a dat ea asigurari.
CE a subliniat in nota ca mai multe “cazuri recente arata ca amenintarea spionajului creste pe zi ce trece, unele tari, grupuri de presiune, jurnalisti si agentii private incercand sa obtina informatii sensibile si protejate”. Cautarea acestor informatii este facuta de “persoane care au legaturi cu serviciile de informatii, care actioneaza sub acoperire”, adauga nota, citand drept exemple “o stagiara, un membru al unei administratii nationale (din UE – n.red.) detasat (la Comisie – n.red.) si un informatician”. “Nota nu vizeaza numai jurnalisti”, a subliniat Valerie Rampi. “Poate fi vorba si de o stagiara tanara si draguta, cu picioare lungi”, a spus ea ironic.

Jurnalistii spioni

Serviciile de informatii belgiene suspecteaza prezenta unui numar “alarmant” de spioni in randul corespondentilor de presa straini acreditati la Bruxelles, pe langa institutiile comunitare, Alianta Nord-Atlantica si institutiile guvernamentale belgiene, informa  in primavara agentia austriaca de presa APA.
“Este alarmant cat de multi ziaristi chinezi si rusi se invart prin Bruxelles, in legatura cu care ne putem intreba pe drept daca au urmat vreodata vreo pregatire in jurnalism”, a declarat recent seful serviciului de informatii belgian, Alain Winants, audiat de comisia pentru justitie a Senatului belgian, conform relatarii cotidianului flamand “De Morgen”, citat de KARADENIZ-PRESS. Responsabilul belgian a estimat la “cateva zeci” numarul spionilor care folosesc acoperirea de jurnalisti straini.
Declaratiile sale intervin pe fondul discutarii unui proiect legislativ menit sa acorde autoritati sporite serviciilor de informatii belgiene. Proiectul prevede ca agentii acestor servicii sa poata folosi acoperirea de ziaristi in cursul anchetelor. Proiectul a fost sever criticat de Liga belgiana pentru drepturile omului si alte organizatii pentru apararea drepturilor omului, care se teme ca informatiile astfel obtinute vor putea fi folosite in justitie sau in investigatiile serviciilor de securitate belgiene. Conform surselor citate, Liga belgiana pentru drepturile omului mai protesteaza fata de posibilitatea ca aceste date sa fie folosite si de catre alte servicii straine de informatii, apartinand statelor aliate cu Belgia. La institutiile internationale de la Bruxelles sunt acreditati aproximativ 1.200 de corespondenti straini, ce formeaza cel mai numeros corp de presa alaturi de cel din capitala americana Washington.

Talibani de Bruxelles

In decembrie 2008, politia belgiana a arestat 14 suspecti, majoritatea de origine araba, care pregateau un atac terorist sinucigas. Arestarea s-a produs cu putin timp inaintea reuniunii Consiliului European de la Bruxelles. Politia judiciara belgiana a comunicat ca suspectii apartineau organiozatiei Al-Qaida. “Nu stim unde urma sa se comita atentatul sinucigas. Este posibil sa fi fost vorba despre o operatiune programata pentru Pakistan sau Afganistan, dar nu putem exclude varianta sa fi fost vizate Belgia sau o alta tara din Europa”, a declarat procurorul federal Johan Delmulle. Conform unor informatii oferite de anchetatori, suspectul sinucigas “primise aprobarea pentru executarea unei operatiuni si nu urma sa se razgandeasca. Si-a luat adio de la rude, fiindca dorea sa mearga linistit in paradis. Aceste informatii, coroborate cu faptul ca summitul european are loc in acest moment la Bruxelles, nu ne-au lasat alta optiune decat sa intervenim astazi”, a adaugat Delmulle. 242 de politisti au participat la 16 perchezitii la Bruxelles si una la Liege. Este considerata “cea mai importanta” operatiune de combatere a terorismului din Belgia. Islamistii din acest grup au facut antrenamente sau au participat la lupte in regiunea Afganistan-Pakistan, alaturi de “persoane importante” din Al-Qaida.

Bruxelles, un eldorado pentru spioni

In ultimele doua decenii, Bruxelles a devenit capitala mondiala a spionajului, un loc in care abunda agenti secreti de pe toata planeta, inclusiv din “tari prietene”. In cazul unora dintre aceste tari, activitatea de spionaj a atins un nivel nemaiintalnit de la sfarsitul razboiului rece incoace. Aceasta este concluzia unei anchete ample a lui Kristof Clerix, un ziarist belgian specializat in studiul activitatii serviciilor secrete, care tocmai a publicat o carte intitulata “Les Services secrets étrangers en Belgique. En toute impunité?” (“Serviciile secrete straine in Belgia. Fara nici o opreliste?”). Bruxelles a devenit atat de important pentru spionaj, spune Clerix, nu doar pentru NATO si UE, care sunt instalate acolo, dar si pentru faptul ca in Belgia functioneaza o serie de firme specializate in tehnologie spatiala, electronica si armament.
Apoi, pe langa institutiile europene si sediul civil al Aliantei Nord-Atlantice (NATO), Belgia mai adaposteste si cartierul general militar al NATO (SHAPE, in orasul Mons), precum si o serie de baze militare, dintre care cel putin una ascunde un depozit nuclear american. Toate acestea fac din “capitala Europei” unul dintre cele mai interesante locuri de pe planeta pentru oamenii din umbra. “Desigur, spune autorul, toti acesti agenti actioneaza in ascuns. Toti au nevoie de o acoperire, o slujba care sa le permita sa se apropie de sursele de informatii. Toti au cate o profesiune de fatada, atunci cand nu se imbraca pur si simplu cu o identitate falsa. Fatada cea mai banala este cea de jurnalist. Dupa asta vin in ordine descrescatoare functiile de diplomat, lobbyist si traducator.
Daca ne gandim ca in Bruxelles sunt acreditati permanent cel putin 1.000 de ziaristi si corespondenti, cam acelasi numar de traducatori care lucreaza pentru diferite institutii, plus zeci de mii de diplomati, va dati seama de dimensiunile problemei.” Intalnirea are loc intr-o cafenea belgiana tipica, printre lambriuri si nori de fum de tigari. El a ales locul intr-un mod aproape conspirational. Il intreb: “Cum stiti ca nu sunt un spion?”. “Pai, nu pot sti, raspunde imperturbabil Clerix, dar asta nu m-ar surprinde.” Incepe sa explice care sunt diferitele feluri si categorii de spioni, inclusiv cea mai jalnica, cea alcatuita din agenti secreti ai unor regimuri represive veniti sa-si supravegheze compatriotii care traiesc in Belgia. Este vorba in primul rand de China, tari africane sau din Europa, Bielorusia, Federatia Rusa.
Spionajul nu implica neaparat folosirea unei inalte tehnologii, explica Clerix, chiar daca in cazul spionajului industrial agentii urmaresc in primul rand obtinerea unor secrete tehnologice. Adevaratii profesionisti se ocupa de crearea unor relatii sociale. Nu e vorba de activitati ca in James Bond, ci mai mult de a putea iesi la baut cu unul sau altul dintre oamenii bine plasati de la care s-ar putea extrage informatii. “Daca, de pilda, cineva doreste sa afle cat mai mult despre planurile NATO in legatura cu viitorul fortelor occidentale din Afganistan, atunci acel spion va cauta, de pilda, sa-si inscrie copiii intr-una din scolile frecventate de odraslele inaltilor functionari ai Aliantei sau sa frecventeze anumite cluburi in care vin acestia s.a.m.d.” Desigur, nu numai tarile inamice se dedau spionajului.

CIA vs. MOSSAD

Serviciile secrete belgiene, precum si responsabilii politici locali stiu de multa vreme ca pe teritoriul Belgiei sunt activi un numar de agenti ai CIA si ai Mossadului, si nu intotdeauna din motive militare sau politice. Tarile prietene sunt la fel de active ca si cele inamice in cursa pentru obtinerea unor secrete industriale. Astfel, s-a descoperit recent ca firma belgiana SWIFT, care administreaza transferurile internationale de fonduri, precum si tranzactiile interbancare, si care e situata in Ter Hulpe, langa Bruxelles, le-a permis vreme de ani de zile serviciilor secrete americane sa aiba acces la baza de date a firmei. Tot asa, in urma cu 5 ani, s-a descoperit ca o serie de microfoane ultraperformante fusesera instalate in peretii cladirii securizate Justus Lipsius, unde se tin reuniunile ministeriale ale Uniunii Europene, dar si intalnirile sefilor de stat si de guvern ai celor 27 de state din UE.
Belgia mai este si o placa turnanta a terorismului islamic. De aici au plecat cei doi asasini sinucigasi care l-au omorat pe seful rezistentei afgane antitalibane Ahmed Shah Massud, doi asasini cu pasapoarte belgiene. Tot asa, prima femeie-kamikaze din Irak a fost o belgianca convertita la islam. Multe servicii secrete straine opereaza de altfel in Belgia, cautand sa supravegheze actiunile unor asemenea grupari fundamentaliste.
Belgia a devenit un magnet pentru spioni pe la inceputul anilor ‘60, spune Clerix, cand NATO a trebuit sa se mute de la Paris la Bruxelles. La inceput, majoritatea spionilor, care pe atunci lucrau mai ales prin ambasadele tarilor lor, proveneau din blocul comunist, din URSS, RDG sau Romania. “Au fost cazuri de secretare care lucrau la NATO si care s-au lasat seduse de vanjosi si chipesi diplomati rusi”, chicoteste el. “Iata cum cele mai vechi meserii din lume, prostitutia si iscodeala, s-au impletit in cadrul acestor activitati.”
“Serviciile secrete belgiene sunt una dintre putinele structuri care mai tin tara asta inchegata” mai considera Clerix. Reamintim ca Regatul Belgiei este scena unui intens razboi politic, constitutional si mediatic, purtat de formatiunile separatiste flamande, care doresc secesiunea nordului, si formarea unui stat independent flamand, cu o forma de guvernamant republicana.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *