Belarusul acuza Romania de subminare a puterii lui Lukasenko

, , ,
 

Seghei Molunov

Insarcinatul cu afaceri al Belarusului la Bucuresti Serghei Molunov

Relatiile bilaterale ar putea sa intre intr-un con de umbra dupa ultimul incident diplomatic desfasurat, miercuri, cand insarcinatul cu afaceri al Belarusului la Bucuresti Sergei Molunov, a criticat decizia Romaniei de participare la Conferinta Donatorilor pentru Belarus, apreciind ca este un gest neprietenos prin care Bucurestiul ia asupra sa responsabilitatea pentru eventuala inrautatire a relatiilor bilaterale. “Probabil ca stiti ca astazi la Varsovia are loc Conferinta donatorilor pentru Belarus, la care ia parte si ministrul roman al Afacerilor Externe, Teodor Baconschi. Scopul acestei conferinte este de a strange bani pentru a finanta opozitia din Belarus. Nu stiu, poate ca in Romania este totul foarte bine, asa incat Romania poate sa ofere bani pentru finantarea opozitiei belaruse. Dar nu cred ca opozantii belarusi, care, pe banii contribuabililor romani isi vor asigura traiul, se vor odihni in diferite statiuni, nu cred ca ei vor spune multumesc poporului roman pentru aceasta finantare”, a spus miercuri insarcinatul cu afaceri, intr-o conferinta de presa. El a adaugat ca Belarusul respecta decizia de participare a Romaniei la aceasta conferinta, pe care o considera insa un gest neprietenos. Ministrul de Externe, Teodor Baconschi a participa, miercuri, la conferinta internationala a donatorilor pentru Belarus, de la Varsovia, a precizat marti MAE, adaugand ca Romania se alatura efortului de asistenta anuntat de organizatori si de donatori prin exprimarea sprijinului pentru societatea civila.

Sprijin pentru societatea civila

Obiectivul conferintei il reprezinta reinnoirea angajamentului statelor donatoare fata de societatea civila din Belarus si marcarea inceputului unei noi etape a acestui parteneriat. Totodata, in cadrul conferintei va fi discutat sprijinul pe care comunitatea internationala il poate oferi Belarusului. Pe agenda vor figura teme precum: drepturile omului, organizatiile societatii civile, sprijinul financiar si legislativ pentru trusturile media, programele de schimb pentru studenti si alte initiative in domeniul educatiei, se arata in comunicatul MAE. Romania se alatura efortului de asistenta anuntat de organizatori si de ceilalti donatori prin exprimarea sprijinului pentru societatea civila. MAE va continua sa invite reprezentanti ai societatii civile din Belarus la Forumul ONG-urilor la Marea Neagra, aflat in 2011 la cea de-a patra editie, preciza sursa citata.

Chemat la explicatii

Intr-un comunicat al MAE, remis joi, institutia anunta ca insarcinatul cu afaceri al R. Belarus la Bucuresti, Serghei Molunov, a fost convocat imediat dupa ce a facut acele afirmatii la Ministerul Afacerilor Externe. Partea romana a aratat ca afirmatiile sunt nepotrivite, pozitia Romaniei in contextul evenimentelor post-electorale din R. Belarus reflectand si fiind pe deplin consonanta cu punctul de vedere impartasit de toate Statele Membre ale Uniunii Europene. Conduita Romaniei este fundamentata pe necesitatea garantarii, prezervarii si apararii libertatii de intrunire pasnica si a exprimarii neingradite a convingerilor. Totodata, partea romana a subliniat ca va sprijini in continuare aspiratiile catre democratie ale societatii din R. Belarus, mai anunta MAE.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *