Autoritatiile romane si oficiali americani au dat, luni, startul celui mai complex proiect militar de aparare din istoria Romaniei. Lucrarile principale de constructie la Facilitatea de aparare antiracheta din Baza militara Deveselu au fost inaugurate luni, evenimentul fiind marcat printr-o ceremonie oficiala la care au participat presedintele Traian Basescu, ministrul Apararii, Mircea Dusa, adjunctul secretarului apararii al SUA pentru politica de aparare, James Miller, secretarul general adjunct al NATO, Alexander Vershbow, secretarul de stat in MAE Bogdan Aurescu si alti oficiali romani, precum si oficiali americani si reprezentanti ai NATO. Presedintele Traian Basescu a subliniat importanta evenimentului care arata si faptul ca tarile membre NATO au capacitatea de a-si apara cetatenii de orice tip de amenintare. „Faptul ca SUA si NATO sunt reprezentate la un nivel atat de inalt este pentru noi semnul importantei pe care o dati evenimentului de astazi. Pentru noi, pentru romani, evenimentul de astazi poate are o semnificatie mai adanca, iar aceasta semnificatie este integrarea Romaniei in sistemele si structurile NATO. Romania intra in clubul statelor membre NATO care vor asigura una din cele mai perfectionate solutii de protejare a cetatenilor europeni si a cetatenilor americani impotriva amenintarilor reale pe care-l reprezinta atacul cu rachete balistice. Semnificatia evenimentului de astazi arata ca aliatii au capacitatea sa isi apere cetatenii de orice tip de amenintare”, a spus Basescu, in discursul sustinut la ceremonia de la Deveselu. La randul sau, ministrul Apararii Nationale, Mircea Dusa, a declarat luni la Deveselu ca valoarea cheltuielilor pe care le va derula partea romana pentru baza militara pana la operationalizarea acesteia se ridica la aproximativ 40 de milioane lei, din care in cursul acestui an au fost cheltuite aproximativ 5 milioane de lei, dar urmeaza sa se mai faca si alte cheltuieli.
Relatii bilaterale intarite
De aceleasi cuvinte s-a folosit si delegatia americana. James Miller, adjunctul secretarului Apararii al SUA pentru politica de aparare, a declarat ca inaugurarea lucrarilor de constructie la Facilitatea antiracheta de la Deveselu reprezinta inceputul unei noi etape pentru relatiile dintre Statele Unite si Romania si pentru Alianta Nord-Atlantica. „Participam astazi la un nou inceput, la propriu si la figurat. Lucrarile de constructie care incep odata cu aceasta ceremonie marcheaza inceputul unei noi etape pentru relatiile dintre Statele Unite si Romania si pentru Alianta Nord-Atlantica”, a spus dr. John Miller, cu ocazia ceremoniei de la Deveselu. El a mai declarat ca inceperea lucrarilor la Baza Deveselu reflecta, de asemenea, „puternicul si durabilul parteneriat strategic pe care Romania il are cu Statele Unite” si ca Washingtonul vede un mare potential in constructia pe viitor a acestei relatii. in opinia sa, atunci cand Etapa a doua a EPAA va fi finalizata, in orizontul de timp 2015, Europa va beneficia de mai multa securitate, fortele Statelor Unite vor fi mai bine protejate, iar Alianta NATO va deveni mai puternica. La evenimentul de la Deveselu a participat si Sorin Ducaru, asistent al secretarului general al NATO pentru amenintari emergente de securitate. Au fost prezenti, de asemenea, reprezentanti ai Ministerelor Afacerilor Externe din Polonia si Turcia, state care gazduiesc sau vor gazdui componente ale sistemului american de aparare impotriva rachetelor balistice si care contribuie, astfel, la sistemul antiracheta al NATO. La inaugurarea lucrarilor principale de constructie la Facilitatea de aparare antiracheta de la Deveselu a fost prezent si secretarul de stat in MAE Bogdan Aurescu, precum si alti oficiali romani.
Rusia nu vrea sa renunte la negocieri pe scut
In timp oficialii romani si americani inaugurat lucrarile la baza de la Deveselu, Rusia preciza ca nu va renunta la ideea unui compromis cu Washingtonul pe acest proiect. Moscova este dispusa sa aiba un dialog constructiv cu SUA si NATO pentru a ajunge la un compromis in ceea ce priveste proiectul scutului antiracheta in Europa, a declarat luni ministrul rus de externe Serghei Lavrov. Noi suntem gata pentru un dialog constructiv cu SUA si NATO si suntem deschisi pentru gasirea unui compromis, dar nu ne vom preface ca suntem satisfacuti de afirmatiile invariabile prin care se asigura ca nimic nu trebuie modificat in aceasta schema (a scutului) creata de americani si ca aceasta nu este indreptata impotriva Rusiei”, a declarat seful diplomatiei ruse, cu prilejul unei reuniuni a Comisiei ruso-ucrainene pentru cooperare internationala, informeaza RIA Novosti. Moscova, a adaugat ministrul Lavrov, este interesata de consolidarea tuturor aspectelor privind stabilitatea strategica si regionala si de neutralizarea amenintarilor prin mijloace politice si diplomatice.
0 Comentarii