Bastion aerian-2023, summit paneuropean sub pază

de | mai 25, 2023 | Știri | 0 comentarii

Forțele militare din Republica Moldova participă la „Bastion Aerian – 2023”, exerciţii de apărare antiaeriană, organizate împreună cu Franţa, Marea Britanie, România şi SUA pentru a asigura securitatea celor aproape 50 de lideri care vor participa pe 1 iunie la cel de-al doilea summit al Comunităţii Politice Europene (EPC). Exercițiile, care vor implica peste 200 […]
Foto: Wikipedia

Forțele militare din Republica Moldova participă la „Bastion Aerian – 2023”, exerciţii de apărare antiaeriană, organizate împreună cu Franţa, Marea Britanie, România şi SUA pentru a asigura securitatea celor aproape 50 de lideri care vor participa pe 1 iunie la cel de-al doilea summit al Comunităţii Politice Europene (EPC). Exercițiile, care vor implica peste 200 de militari, vor dura până în data de 2 iunie, reuniunea urmând să fie organizată la doar câțiva kilometri de regiunea separatistă transnistreană, unde se află câteva mii de soldați ruși și paramilitari transnistreni.

Foto: Wikipedia
Foto: Wikipedia

„Instruirea face parte din eforturile coordonate ale instituţiilor din domeniul securităţii şi apărării naţionale necesare bunei desfăşurări a summitului EPC din 1 iunie şi menţinerii măsurilor de securitate şi protecţie pe întreg teritoriul ţării noastre”, precizează Ministerul Apărării de la Chişinău.

Un număr de 47 de şefi de stat şi de guvern, dintre care 46 şi-au confirmat deja prezenţa, precum şi preşedinţii Consiliului European, Comisiei Europene şi Parlamentului European, au fost invitaţi la summitul care va avea loc la Castelul Mimi din Bulboaca, la 35 de kilometri de Chişinău.

Autoritatea Aeronautică Civilă din Republica Moldova (AAC) a anunţat din februarie că va închide parţial spaţiul aerian în perioada 1 – 2 iunie din cauza summitului.

Intenţia Republicii Moldova este de a avertiza cetăţenii cu privire la aceste mişcări, pe fondul războiului din Ucraina vecină şi al tensiunilor cu Rusia în legătură cu teritoriul separatist moldovenesc Transnistria şi cu politica pro-europeană a actualului guvern al fostei republici sovietice. 

Share our work

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *