Basescu sustine la NATO integritatea R. Moldova si rezolvarea conflictului transnistrean

, , , , ,
 

basescu la nato

NATO isi asuma responsabilitatea pentru integritatea teritoriala a Republicii Moldova si a Georgiei, a anuntat presedintele Romaniei, Traian Basescu, intr-o conferinta de la finele summitului NATO desfasurat la sfarsitul acestei saptamani, la Lisabona. “Si alte obiective ale Romaniei au fost atinse prin noul concept strategic, dar si prin declaratia politica adoptata. NATO isi asuma responsabilitatea, isi asuma angajamentul pentru integritatea teritoriala a Republicii Moldova si a Georgiei”, a declarat seful statului roman. Acesta a mai precizat ca un alt obiectiv deosebit pentru Romania, abordat in cadrul Summitului, il reprezinta precizarea importantei strategice a regiunii extinse a Marii Negre, “lucru reconfirmat dupa Summitul de la Bucuresti”, unde a fost introdus acest concept pentru prima data in documentele finale ale NATO. “Din punctul nostru de vedere, putem sa fim multumiti si cu faptul ca NATO reafirma promovarea politicii usilor deschise, ceea ce inseamna ca sunt fezabile obiectivele de securitate ale Romaniei de a avea, intr-un viitor pe termen mediu, integrate in NATO toate statele din Balcanii de Vest, si de asemeni ramane usa deschisa pentru Georgia si Ucraina, ca perspectiva”, a mai afirmat Basescu.

Apel la “dezghet”

De asemenea, Basescu a afirmat sambata ca, in cadrul Consiliului NATO-Rusia, a facut un apel catre Dmitri Medvedev ca Rusia sa probeze in fapte declaratiile de bune intentii, rezolvand conflictele inghetate din vecinatatea estica a Romaniei. “Extrem de buna a fost ultima actiune a acestui Summit, Summitul NATO-Rusia. Discutiile au fost extrem de deschise, inclusiv interventia noastra a vizat vecinatatea, securitatea noastra, dar si a statelor din vecinatate a noastra. Ceea ce spun acasa sau in alte imprejurari am spus si avandu-l pe presedintele Medvedev in stanga mea, adica nevoia de solutionare legala din punct de vedere al dreptului international a problemei din Transnistria si a situatiei din Georgia, cu afirmatia clar facuta ca declaratiile de bune intentii trebuie confirmate prin fapte. Cooperarea cu Rusia este mult mai larga, nu se refera strict la Georgia si Transnistria (…) Rusia este un partener cu care NATO, implicit Romania, poate lucra in proiecte de securitate (…) Sunt domenii in care Rusia coopereaza foarte bine cu NATO, implicit cu Romania. Dar in vecinatatea noastra estica, exista conflicte inghetate in care Rusia are o responsabilitate consistenta si apelul meu a fost ca Rusia sa probeze in fapte declaratiile de bune intentii”, a afirmat presedintele.

Angajament ferm

Basescu a mai facut referire si la tema Afganistanului, in privinta caruia actualul Summit a stabilit trecerea la “etapa de tranzitie”. “In niciun caz 31 decembrie 2014 nu e un termen la care indiferent in ce situatie ar fi Afganistanul, noi ne luam militarii si plecam acasa. Fortele NATO vor ramane pana cand Afganistanul este deplin securizat”, a subliniat seful statului.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *