Basescu sprijina integrarea Chisinaului in UE si securitatea la Marea Neagra in fata Comisiei Trilaterale

, , , , , ,
 

the_great_seal of trilateral commision

Seful statului roman, Traian Basescu, a declarat la finalul saptamanii trecute, la dineul oferit participantilor la cea de a XXXIV-a Reuniune Europeana a Comisiei Trilaterale, ca Republica Moldova trebuie sa reprezinte o prioritate pentru UE si sa fie inclusa in grupul viitoarelor state care vor adera la UE din zona Balcanilor de Vest. “Afinitatile Romaniei fata de Republica Moldova nu constituie un secret. Suntem o singura natiune, cu o istorie comuna pana in 1940, care traieste in doua tari, vorbeste aceeasi limba si isi extrage seva din aceeasi cultura. Continuarea avansului Republicii Moldova catre Uniunea Europeana depinde in mod crucial de mentinerea la putere a Aliantei pro-europene, dupa alegerile din luna noiembrie a acestui an”, a subliniat presedintele. Seful statului a mai adaugat ca interesul pentru zona Marii Negre trebuie sa fie unul sporit pentru a asigura securitatea integrii europene din perspectiva unor conflicte inghetate ce ar putea izbucni oricand. “Cuvantul cheie in ducerea la bun sfarsit a acestui demers este cooperarea. (…) Cooperarea defineste si abordarea Romaniei fata de vecinatate, care este o prioritate a politicii sale externe. Interesul primordial al Romaniei in propria regiune consta in stimularea dezvoltarii unor societati democratice, prospere si stabile, capabile sa gestioneze in mod eficient provocarile actuale. Astfel de societati nu se pot dezvolta in mod autarhic, ci numai prin cooperare cu partenerii externi, in special cu statele vecine. Prin pozitia sa geografica, Romania este obligata sa dovedeasca mai multa creativitate in politica regionala decat, de pilda, tarile din centrul Uniunii Europene. Proximitatea noastra este complexa si eclectica: ne invecinam atat cu state membre, cat si cu zone inca incomplet stabilizate, care ridica numeroase provocari legate de slaba guvernanta, identitati nationale fragile si, mai ales, conflicte inghetate – o reala amenintare la adresa stabilitatii europene. Solutionarea acestor conflicte este esentiala pentru integritatea si stabilitatea tarilor afectate si trebuie sa reprezinte o preocupare imediata a Uniunii Europene”, a mentionat presedintele, citat de cotidianul “Gandul”.

Lobby energetic

Pe langa mesajele politice, seful statului a vorbit si de importanta portii de acces via Romania a Europei catre bogatele rezerve de hidrocarburi din zona Caucazului si Asia Centrala si a rutelor de transport ale acestora. El a mai adaugat ca stabilitatea Europei nu poate fi abordata decat din prisma unui echilibru politico-economic in zona Balcanilor. “In acelasi timp, mentinerea Balcanilor de Vest intr-un areal de incertitudine in lipsa unor perspective clare de aderare la structurile europene perpetueaza focare de instabilitate cu potential de amplificare in regiune”, a afirmat presedintele Basescu. El a subliniat ca Romania sustine si va continua sa sustina continuarea procesului de extindere a Uniunii Europene in vecinatatea sudica si estica, apreciind ca, in mod natural, urmatorul val de extindere trebuie sa vizeze restul tarilor europene din sudul Uniunii, si anume Albania, statele din Balcanii de Vest, Republica Moldova si Turcia. Traian Basescu a mentionat ca Romania are un interes major in sustinerea parcursului european al Republicii Moldova si Serbiei, tari cu care se invecineaza direct, aratand ca ambele provin din destramarea unor foste tari multinationale, URSS si, respectiv, Iugoslavia, ambele au cunoscut, relativ recent, efectele dramatice ale razboiului si ambele se confrunta cu problema separatismului. “Ambele au trecut printr-o dictatura. si, in sfarsit, ambele sunt guvernate, astazi, de regimuri democratice pro-europene si se bucura de un masiv sprijin popular pentru integrarea europeana”, a adaugat el.

Normalizarea relatiilor UE-Rusia, UE-Turcia

In paralel, UE trebuie sa-si consolideze rolul in regiunea Marii Negre si sa-si echilibreze dialogul cu cele doua puteri regionale, Federatia Rusa si Turcia. “Aceasta abordare ar oferi celorlalte state riverane sansa de a-si solutiona in mod echitabil problemele de interes national”, a mai spus Basescu. Seful statului a subliniat ca, pentru Romania, vecinatatea reprezinta atat o provocare, cat si o oportunitate, mai ales in domeniul economic. “Prin urmare, politicile Uniunii Europene trebuie directionate atat in ceea ce priveste consolidarea democratica a statelor din regiune, cat si spre sustinerea eforturilor noastre in domeniul asigurarii securitatii energetice. Atragerea resurselor nu poate fi materializata in conditii de eficienta si predictibilitate atata timp cat tarile de origine sau de tranzit sunt marcate de insecuritate”, a precizat el.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *