Basescu: "Maine poate ne trezim la masa cu Smirnov"

de | mai 26, 2011 | R. Moldova, România, Știri, UE, Uncategorized @ro | 0 comentarii

Presedintele Traian Basescu a explicat joi, la postul public de radio, ca Romania nu participa la reuniunea de la Varsovia pentru ca ar insemna sa stea la masa cu reprezentantul unui stat pe care nu-l recunoaste, creandu-se precedentul ca pe viitor sa se trezeasca la reuniuni unde sta la masa cu Igor Smirnov.
basescu la RRAPresedintele Traian Basescu a explicat joi, la postul public de radio, ca Romania nu participa la reuniunea de la Varsovia pentru ca ar insemna sa stea la masa cu reprezentantul unui stat pe care nu-l recunoaste, creandu-se precedentul ca pe viitor sa se trezeasca la reuniuni unde sta la masa cu Igor Smirnov. „Polonia a recunoscut Kosovo, Romania n-a recunoscut Kosovo. Polonia, ca tara organizatoare si care a recunoscut Kosovo, poate sa invite alt stat pe care l-a recunoscut, chiar daca acest stat nu este recunoscut la ONU, pentru ca ONU are circa 190 de state si doar 65 de state din lumea asta au recunoscut Kosovo. Deci inca nu este un stat ONU, un stat recunoscut la ONU, dar cei care l-au recunoscut isi pot lua libertatea sa-i invite. Romania nu poate sta la aceeasi masa cu un stat care nu este recunoscut de ea insasi. Cand Kosovo va fi recunoscut de ONU, vom vedea ce pozitie va adopta Romania, dar nu vom fi printre cei care vor vota pentru recunoastere, asta in mod cert”, a explicat presedintele.
OK cu SUA

Seful statului a fost intrebat daca nu creeaza un disconfort in relatia cu SUA neparticiparea Romaniei la Varsovia. „Nu poate sa creeze nici un fel de disconfort, atata timp cat in politica externa esti predictibil. Noi nu ne-am trezit acum ca nu venim la masa cu Kosovo. Toti aliatii nostri stiu din „95, noi am dus o adevarata campanie de explicare a faptului ca nu recunoastem Kosovo. stiu din 2005 acest lucru. Ne vom mentine pozitia si nu vad de ce ar trebui sa ne-o schimbam pentru ca un stat sau altul doreste acest lucru. Sigur, exista si alta propunere, Kosovo sa nu aiba steagul pus, dar presedintele Kosovo sa fie la masa. Pai, la masa aia rotunda, tara nu e reprezentata de steag, ci de presedinte. Deci, din acest motiv, Romania nu poate sa mearga si acest artificiu nu ni se pare un artificiu pe care Romania sa-l poata accepta. Creand acest precedent maine, s-ar putea sa ne trezim ca o tara organizatoare ne invita sa venim si in stanga mea e Smirnov, presedintele auto-intitulat al Transnistriei. Cum? Romania nu ar fi consecventa, nu ar fi serioasa, n-ar fi credibila”, a conchis Basescu.

Share our work

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *