Basescu la Chisinau

de | ian. 22, 2010 | R. Moldova, România, Știri, Uncategorized @ro | 0 comentarii

Presedintele Traian Basescu a confirmat, miercuri, 20 ianuarie 2010, ca prima vizita oficiala pe care o va efectua in strainatate la inceputul celui de-al doilea mandat de sef al statului va fi in Republica Moldova, in perioada 27-28 ianuarie 2010.

Presedintele roman Traian Basescu va face o noua vizita la Chisinau

Presedintele roman Traian Basescu va face o noua vizita oficiala la Chisinau

Presedintele Traian Basescu a confirmat, miercuri, 20 ianuarie 2010, ca prima vizita oficiala pe care o va efectua in strainatate la inceputul celui de-al doilea mandat de sef al statului va fi in Republica Moldova, in perioada 27-28 ianuarie 2010. „Cu totii cunoasteti relatia speciala dintre Romania si vecinul sau din est. Ne leaga o istorie comuna, avem aceeasi limba si aceeasi cultura. Romanii traiesc pe ambele maluri ale Prutului, iar aceasta realitate face din sustinerea aspiratiilor europene ale Republicii Moldova – proiectul meu de suflet. Nu intamplator prima vizita pe care o voi efectua in strainatate la inceputul noului mandat va fi in Republica Moldova, peste exact o saptamana”, a declarat presedintele Traian Basescu, in cadrul intalnirii anuale cu sefii misiunilor diplomatice straine acreditati la Bucuresti, care a avut loc la Palatul Cotroceni.

Sprijin politic

Seful statului roman a reiterat cu acest prilej sprijinul Romaniei pentru Republica Moldova in cadrul Uniunii Europene. „Dupa o perioada in care bunavointa noastra a fost pusa la incercare, exista acum premisele pentru reconstruirea unei relatii bazate pe incredere, solidaritate si nazuinte comune, nucleu pe care nu vom pregeta sa il valorificam in interes reciproc. In ce ne priveste, ne vom manifesta activ in interiorul UE, pentru includerea Chisinaului in spatiul unde, istoric vorbind, ii este locul. Un obstacol care trebuie depasit este conflictul transnistrean, dosar in care Uniunea poate avea, credem noi, o implicare mai sustinuta”, a precizat Traian Basescu. El a evidentiat ca politica externa a Romaniei in statele din vecinatatea estica si sud-estica implica solidaritate si valorificarea oportunitatilor.
Reamintim ca presedintele interimar al Republicii Moldova, Mihai Ghimpu, sef al Parlamentului de la Chisinau i-a transmis, pe 30 decembrie anul 2009, sefului statului roman invitatia de a efectua o vizita oficiala la Chisinau. Vizita are loc in contextul ameliorarii relatiilor dintre cele doua tari, dupa schimbarea guvernararii de la Chisinau, in toamna anului 2009, in urma unor alegeri repetate.

Deranjamente bilaterale

Anterior anuntului oficial privind vizita presedintelui Basescu la Chisinau, premierul Republicii Moldova, Vlad Filat, s-a declarat ‘deranjat un pic’ de faptul ca nu toate intelegerile pe care le-a avut cu Bucurestiul se realizeaza si asteapta vizita presedintelui Romaniei, Traian Basescu, pentru a face o noua trecere in revista a acestora. Oficialul moldovean a mai spus ca asteapta decizia finala si in ce priveste ajutorul promis de 100 milioane de lei romanesti. Este unul necesar, atat ca importanta in conditiile prin care trece Republica Moldova, dar si ca gest. Probabil in urma exercitiului bugetar aceasta problema se va rezolva, a mentionat Filat, citat de mass-media.
Referindu-se la faptul ca Traian Basescu a promulgat Acordul privind micul trafic la frontiera, seful executivului de la Chisinau a subliniat ca prin actul respectiv au fost finalizate toate procedurile interne si urmeaza sa intre in vigoare peste 30 de zile. In aceasta perioada mai trebuie sa fie determinata procedura, deoarece, pentru a beneficia de aceste drepturi, cetatenii din Republica Moldova urmeaza sa primeasca permise speciale, care vor fi eliberate la consulate. In context, Filat a declarat ca a inteles ca Romania inca nu este pregatita sa deschida consulatul de la Cahul, dar locatia va fi prezentata in timpul vizitei lui Traian Basescu la Chisinau.

Vizita cu repetitie

In istoria recenta a intalnirilor joi, 21 ianuarie 2010, se implinesc 5 ani de la prima vizita oficiala efectuata de Traian Basescu, dupa preluarea mandatului de presedinte al Romaniei, in ianuarie 2005. Prin acea vizita era relansata relatia bilaterala, pe doua coordonate: dimensiunea europeana, avand la baza obiectivul strategic al ambelor state, la acea vreme, de integrare in Uniunea Europeana, respectiv afirmarea caracterului special conferit de istoria comuna a celor doua state. Doi ani mai tarziu, pe 16 ianuarie 2007, seful statului roman efectua prima vizita oficiala in afara granitelor dupa aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, la 1 ianuarie 2007, reiterand si cu acel prilej sprijinul tarii noastre pentru destinul european al Republicii Moldova. Reamintim ca regimul comunist de la Chisinau a continuat sa promoveze o politica agresiva fata de Romania, introducand unilateral regimul de vize pentru cetatenii romani, in urma evenimentelor sangeroase din aprilie 2009, cand administratia Voronin a acuzat Romania de sprijinire a protestelor provocate de fraudarea masiva a alegerilor.

Share our work

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *