Basescu goneste trupele rusesti din Transnistria

de | oct. 11, 2011 | Federatia Rusa, R. Moldova, România, Știri, Ucraina, UE, Uncategorized @ro | 0 comentarii

Preşedintele roman Traian Băsescu a reiterat, luni, la Adunarea Parlamentara a NATO, susţinerea României pentru integritatea teritorială a Republicii Moldova şi respectarea angajamentelor internaţionale privind retragerea forţelor militare staţionate în Transnistria.

Soldatii rusi dislocati in Transnistria ameninta securitatea NATO

Soldatii rusi dislocati in Transnistria ameninta securitatea NATO

Preşedintele roman Traian Băsescu a reiterat, luni, la Adunarea Parlamentara a NATO, susţinerea României pentru integritatea teritorială a Republicii Moldova şi respectarea angajamentelor internaţionale privind retragerea forţelor militare staţionate în Transnistria. „Încurajăm, de asemenea, Republica Moldova să-şi întărească cooperarea cu NATO, în cadrul instrumentelor parteneriale pe care Alianţa le pune la dispoziţie, aceasta contribuind, între altele, la avansarea procesului de reformă internă şi a procesului de modernizare”, a declarat Traian Băsescu, citat de Mediafax.
El a reafirmat susţinerea României pentru integritatea teritorială a Republicii Moldova. „Reiterăm, în acest context, susţinerea noastră pentru integritatea teritorială a Republicii Moldova şi respectarea angajamentelor internaţionale privind retragerea forţelor militare staţionate în Transnistria”, a conchis şeful statului.

Razboi cibernetic

De asemenea, şeful statului a încurajat, luni, statele membre NATO să ratifice Convenţia de la Budapesta din 2001 privind criminalitatea informatică, pentru a contribui la „consolidarea credibilităţii Alianţei ca organizaţie cu agendă ambiţioasă în domeniul securităţii cibernetice”. „Evoluţiile mediului de securitate ne impun să acordăm atenţie sporită unor ameninţări de tip nou, precum atacurile cibernetice. (…) În continuare este esenţial să ne concentrăm asupra implementării măsurilor convenite la nivel aliat pentru a asigura capacitatea NATO de a gestiona ameninţările de tip cibernetic”, a declarat Traian Băsescu.

Istorie impartasita

Presedintele roman a mai precizat că România ‘împărtăşeşte istorie’ cu Ucraina, Republica Moldova, Balcanii de Vest, şi doreşte să intensifice dialogul deschis şi cooperarea cu aceşti parteneri, pentru a construi o comunitate de democraţie şi prosperitate. ‘Pentru România, conceptul de regiune extinsă a Mării Negre este nu doar un decupaj geografic, ci un concept politic cuprinzător care desemnează actorii din regiune, animaţi de o puternică dorinţă de cooperare. Angajamentul sincer al ţărilor din această regiune, pentru cooperare şi dezvoltare, ca de altfel şi implicarea mai mare a unor organizaţii internaţionale, îndeosebi NATO şi UE, reprezintă singurele modalităţi prin care se poate construi un viitor mai bun, mai sigur, pentru această regiune’, a completat Băsescu.
El a subliniat că România este interesată să promoveze întărirea cooperării regionale, prin intermediul diverselor formate de parteneriate ale Alianţei. ‘Dezvoltarea unor legături mai puternice între comunitatea euro-atlantică şi regiunea extinsă a Mării Negre ar putea deveni, în viitor, o investiţie eficientă pentru toţi cei implicaţi. Premisele acesteia merită să fie dezvoltate, prin proiecte vizionare, orientate spre obţinerea de rezultate concrete’, a conchis preşedintele, conchide agentia de presa AGERPRES, citata de mass-media regionala.

Share our work

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *