Basescu despre Palestina si Israel – “Solutia corecta este: doua state care sa traiasca unul langa celalalt, in pace si securitate”

, , ,
 

abbas-base

“Am analizat posibilitatea reluarii negocierilor directe, intre Palestina si Israel, lucru pe care noi il incurajam foarte puternic si il sustinem, nu numai in relatia cu cele doua state, ci si in interiorul aliantelor din care facem parte. Consideram ca solutia corecta este: doua state, care sa traiasca unul langa celalalt, in pace si securitate”, a declarat luni seara presedintele Traian Basescu, dupa intalnirea de la Palatul Cotroceni, cu presedintele Autoritatii Nationale Palestiniene, Mahmoud Abbas.
“Baza negocierilor directe, consideram noi, ca trebuie sa fie “foaia de parcurs” a Cvartetului si initiativa araba de pace. De asemenea, consideram absolut necesara o optiune clara a Hamas pentru organizarea de alegeri asa cum propune, ca mediator, Egiptul. O propunere acceptata de Guvernul palestinian si care, in opinia noastra, este bine sa fie acceptata si de Hamas, care controleaza Gaza. In opinia noastra, Hamas are o ocazia extraordinara, de a contribui la consolidarea statului palestinian, acceptand propunerile asa cum ele au fost mediate de Egipt”, a Basescu. Presedintele Romaniei s-a referit si la semnarea  unui acord interguvrnamental care va permite ca, incepand cu anul universitar 2011 – 2012, sa se acorde din nou burse ale statului roman pentru tinerii palestinieni: 10 burse pentru Facultatea de Medicina, 10 burse pentru inginerie si 10 pentru Aparare Civila la Academia de Politie. De asemenea, va continua  programul inceput in 2009, prin care experti in politica externa din Romania s-au deplasat la Ramallah, unde au organizat cursuri de pregatire a tinerilor diplomati palestinieni.

“Apreciez pozitia Romaniei si suntem increzatori ca aceasta va actiona, atat individual, cat si in cadrul parteneriatului sau, din cadrul Uniunii Europene, pentru a impulsiona procesul de pace. I-am spus domnului Presedinte ca suntem gata sa mergem la negocieri directe in momentul in care vom primi semnale pozitive ca se poate realiza un progres prin intermediul acestor negocieri. In pozitia noastra, pe care am avut-o fata de convorbirile care au avut loc recent intre partea israeliana si America, ne bazam pe cele prevazute in „foaia de parcurs”. Facem tot ce ne sta in putinta pentru a asigura unitatea poporului palestinian si am dori ca si Hamas sa semneze documentul egiptean pentru a se putea merge mai departe pe calea organizarii alegerilor”, a declarat, la randul sau, presedintele Autoritatii Nationale Palestiniene, Mahmoud Abbas, care, in incheiere, a tinut sa exprime condoleante si compasiune  pentru victimele inundatiilor catastrofale care au lovit Romania.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *