Basescu, asteptat la Casa Alba

de | ian. 26, 2010 | Federatia Rusa, R. Moldova, România, Știri, Uncategorized @ro | 0 comentarii

Ministrul Afacerilor Externe de la Bucuresti, Teodor Baconschi, a declarat intr-un recent interviu acordat agentiei de presa MEDIAFAX, si preluat de mass-media de la Bucuresti, ca Ambasada Romaniei la Washington este optimista in privinta unei vizite oficiale a presedintelui Traian Basescu in SUA in acest an

Casa Alba, destinatie strategica pentru presedintele roman Traian Basescu

Casa Alba, destinatie strategica pentru presedintele roman Traian Basescu

Ministrul Afacerilor Externe de la Bucuresti, Teodor Baconschi, a declarat intr-un recent interviu acordat agentiei de presa MEDIAFAX, si preluat de mass-media de la Bucuresti, ca Ambasada Romaniei la Washington este optimista in privinta unei vizite oficiale a presedintelui Traian Basescu in SUA in acest an. Noul ministru roman de Externe a mai declarat ca trebuie inceputa o noua relatie cu Federatia Rusa, fapt ce ar duce inclusiv la o crestere a actiunilor Romaniei in cadrul UE, si precizeaza ca s-au inceput tatonari pentru contacte la nivel inalt – „fie o vizita a presedintelui Romaniei la Moscova, ar fi de dorit, fie o vizita a presedintelui Medvedev la Bucuresti”.
Teodor Baconschi a subliniat ca nu a gasit „o situatie institutionala admirabila” la MAE si adauga ca doreste reorganizarea acestei institutii pe probleme, nu pe arii de competenta georgrafica. „Nu as putea spune ca am gasit o situatie institutionala admirabila. Am dat deja explicatii pe subiectul acesta, au fost la sefia diplomatiei romanesti nu mai putin de cinci titulari succesivi in cinci ani, cu mandate din ce in ce mai scurte, ceea ce a dus la o slabire a leadership-ului si la o anumita dezarticulare institutionala dublata de pana la urma explicabila demotivare a diplomatilor romani care s-au aflat cateodata in centrul razboiului politic intern, desi vocatia lor este aceea de a face politica externa a Romaniei. Acestor imprejurari, pe care sper sa le pot corecta, li s-au adaugat si austeritatea bugetara, o planificare financiara probabil defectuoasa soldata cu restrangerea schemelor la principalele misiuni. Au fost suprimate anul trecut 59 de posturi in exterior si cu mai putini bani pentru actiuni concrete, de la cele de reprezentare, pana la investitii si cheltuieli materiale. Sigur ca bugetul de anul acesta este asemanator cu cel din 2009, asa incat vom lucra sub semnul aceleiasi austeritati” a mai spus seful diplomatiei de la Bucuresti.

Design institutional

„Nu sunt directii care functioneaza si altele care nu functioneaza ci mai degraba as vrea sa fac un nou design institutional printr-o noua organigrama care va fi promovata cat de curand prin hotarare de guvern si care se inspira din organigramele ministerelor de externe din Germania si Franta in special. Asa cum am mai spus e vorba de a stabili o legatura vizibila, usoara, intre diversele departamente, compartimentele ministerului si cele din ministerele de externe ale altor state” a declarat Baconschi, citat de mass-media.” (…) va fi o organizare mai rationala, mai degraba pe un decupaj problematic decat pe criteriul geografic si sigur ca sediul fiecarei materii va fi concentrat intr-un mod mai rational. Urmeaza sa fie facuta publica dupa adoptarea ei aceasta organigrama, nu va fi o revolutie, pur si simplu incercarea de a rationaliza si pe orizontala legatura dintre diferite directii si ierarhia ministerului” a adaugat acesta.
„O reforma retorica a statului, a Ministerului de Externe ca parte componenta a administratiei publice centrale a fost evocata de foarte mult timp si n-as vrea sa anunt lucruri nerealizate mai apoi. O sa facem analize sectoriale pe fiecare segment al ministerului si vom incerca sa dinamizam si Institutul Diplomatic Roman, sa cream o revista de studii de relatii internationale, de nivel european, sa facem parteneriate cu principalele multinationale prezente in Romania, sa stabilim un set de parteneri din zona ONG-urilor specializate in relatii internationale si studii strategice. Adica pana la urma ideea dominanta pentru a face lucrurile sa evolueze un pic este aceea de deschidere, de dialog, de transparenta” a conchis noul ministru.

Relatii strategice

„(…) suntem stat membru in Uniunea Europeana si avem obligatia de a ne consolida profilul de tara in cadrul Uniunii. Obligatia de a face lobby mai eficient pe proiecte si dosare care ne intereseaza pe obligatia de a articula aliante ad-hoc cu geometrie variabila de la caz la caz cu toti partenerii nostri sau cu anumiti parteneri pe anumite subiecte, e un sport de echipa apartenenta la Uniunea Europeana si trebuie sa iesim din izolare, dintr-un anumit provincialism intelectual si din capacitatea asta remarcabila de a ramane limitati la subiecte romano-romane. Trebuie sa ne dam seama ca suntem acum intr-o mare organizatie internationala de care depinde dezvoltarea economica a Romaniei, progresul ei social, vizibilitatea ei internationala si ca trebuie sa fructificam aceasta sansa la nivelul intregului Executiv, bineineteles cu varf de lance in Ministerul Afacerilor Externe. Dar intr-un fel afacerile europene sunt afaceri interne de acum si trebuie sa le tratam ca atare” a declarat Baconschi. „Apoi am vorbit despre o serie de parteneriate strategice, sigur expresia risca se se devalorizeze pentru ca s-a abuzat de ea. Dar o sa facem un inventar si vom incerca sa consolidam ce avem pana acum. Am anuntat deja doua noi deschideri la acest nivel, relatia privilegiata cu Polonia si cu Turcia” a adaugat ministrul de Externe.
„(…)In rest, sigur ca ne vom ocupa de vecinatatea Romaniei, pentru ca este un subiect de perena actualitate. Avem interesul de a consolida schimbarile democratice, nu numai din Republica Moldova, dar sa vedem ce se intampla dupa alegerile din Ucraina. Va trebui sa continuam acest bun exercitiu al sedintelor comune de guvern, cel putin cu Ungaria, si, probabil, cu Republica Moldova in acest an. Va trebui sa facem mai departe pledoarii consistente pentru accelerarea calendarului de integrare a statelor din Balcanii Occidentali. Va trebui sa ne imbunatatim relatia si cu vecinii bulgari, deci cu toata lumea avem un spatiu de cooperare nu numai transfrontalier, ci si de la stat la stat, de la guvern la guvern, de la societate civila la societate civila. Sunt toate aceste paliere care trebuie umplute cu proiecte, cu oameni care se pot ocupa, la inaintare, de noi contacte, de noi idei. Avem nevoie dramatica de idei si de resurse umane calificate” a specificat seful diplomatiei romanesti. „Si al treilea orizont, obligatoriu pentru orice diplomatie nationala, este acela legat de securitatea nationala. Deci toate problemele care vor permite cetatenilor romani sa traiasca intr-un mediu economic, social, cultural si geo-politic stabil, predictibil, astfel incat sa putem conserva toate progresele pe care le-am facut in ultimii ani si pe care le continuam” a mai declarat acesta.

Spatiul Schengen

„(…) Este o temere sau, mai exact, dorinta ca martie 2011 sa ramana data la care vom adera intr-adevar la spatiul Schengen. Pe partea MAE ne-am facut temele. Ce inseamna politica de vize sau evaluari, la Chisinau si Istanbul am iesit foarte bine. Prin facilitatea Schengen urmeaza sa facem investitii suplimentare de infrastructura si de actualizarea standardelor intr-o serie de alte consulate din reteaua noastra externa. Bineinteles ca este un efort inter-institutional, aplicarea completa a acquis-ului se va face numai dupa integrare, deci dupa martie 2011” a declarat Baconschi. „ Dar exista partea de frontiera, de gestionarea securitatii frontierei, partea de cooperare politieneasca, partea de protectia datelor personale, in care sunt implicate alte ministere. Eu sunt convins ca in format interministerial, prin coordonare continua, vom reusi sa mentinem acest termen, pentru ca este extrem de important pentru noi toti. Integrarea va fi completa doar cu aceasta etapa si cu adoptarea euro” a mai adaugat acesta.

Consulate peste Prut

MAE va ma deschide cateva consulate, a specificat ministrul de Externe, citat de mass-media. „(…)O sa mai deschidem la Almeria si Ciudad Real in Spania, la Bologna, avem Cahul si Balti, care se vor inaugura in cateva luni – ne gasim acum sediile, le vom echipa. Deci lucrurile, din punctul de vedere al Ministerului de Externe, sunt in grafic. Nu ma ingrijorez”, a spus acesta, subliniind ca in sase luni vor fi operationale si consulatele de la Cahul si Balti, din Republica Moldova. „(…) Vor fi primele institutii al unui stat membru UE, in afara capitalei Republicii Moldova si cred ca vor juca si rolul de releu pentru ambasadele altor state” a conchis subiectul Baconschi.
Facand referire la relatiile Romaniei cu Federatia Rusa, Baconschi a declarat ca „trebuie sa incepem o noua relatie cu Rusia. E important sa nu ramanem la clisee legate de Razboiul Rece, cu care, de altfel, eram aliati in cadrul Pactului de la Varsovia. Trebuie sa privim lucrurile asa cum sunt. Rusia e o putere regionala, in acelasi timp un furnizor strategic de materii prime pentru o mare parte a statelor europene. Intuitia mea este ca o ameliorare a relatiei romano-ruse ne-ar creste actiunile in Uniunea Europeana si trebuie sa vedem ce putem face pentru convenirea unor contacte politice la nivel inalt – fie o vizita a presedintelui Romaniei la Moscova, ar fi de dorit, fie o vizita a presedintelui Medvedev la Bucuresti” a mai adaugat acesta. „Vom tatona disponibilitatea partii ruse in aceasta directie. Desigur ca trebuie sa facem o agenda a acestor contacte, cat mai substantiala. Exista deschideri economice pe care domnul ministru Videanu le-a facut deja in trecut pe foarte multe subiecte comune. Important este sa n-ajungem in situatia de a nu mai vedea padurea din cauza copacilor. Vorbeam de niste teme de blocaj, care nu trebuie sa blocheze ansamblul relatiei. Daca avem anumite subiecte in litigiu sau ceva mai sensibile, le putem pune la frigider, macar un an-doi, pentru a evolua in schimburi economice, in marile contracte economice, in apropierea celor doua comunitati de afaceri, a celor doua culturi, societati. Traim in secolul 21 si Rusia e un partener inconturnabil atat al Uniunii Europene, cat si al NATO, care au subiecte comune, atat pe securitate globala cat si in termeni economici” a mai declarat acesta, precitan ca „ asteptam reactia Moscovei”.

Basescu la Obama

„Relatia cu SUA este absolut fundamentala (…), nimic nu se va schimba in aceasta privinta. (…) Ambasada noastra la Washington pare optimista cu privire la realizarea unei a doua vizite in SUA a presedintelui Basescu anul acesta si am si eu speranta ca voi putea pregati respectiva vizita prin propria mea vizita la Washington, poate in primul trimestru” a declarat Baconschi, refuzand sa confirma si o posibilia vizita a presedintelui francez Sarkozy la Bucuresti. „Cred ca realist si dezirabil ar fi sa avem o vizita a primului-ministru francez, domnul Francois Fillon, la Bucuresti, anul acesta, pentru a putea aduce la zi foaia de parcurs a parteneriatului strategic intr-un fel de mini-seminar interguvernamental” a declarat acesta. Noul ministru a mai declarat ca urmareste revitalizarea relatiei cu „Brazilia si alte cateva tari latino-americane pentru ca acolo nu s-a mai intaplat nimic de foarte multi ani”.

Share our work

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *