Barroso la Chisinau: Acordul de Asociere nu va afecta relatia cu Rusia

, , , ,
 

barroso leanca

Bruxelles-ul da asigurari ca Republica Moldova nu trebuie sa se teama de Rusia in relatia viitoare pe care o va avea cu Uniunea Europeana. Asta dupa ce numarul doi al diplomatiei ruse, Grigori Karasin, a declarat in urma cu cateva zile ca semnarea documentelor dintre UE si Republica Moldova va afecta serios relatia cu Moscova. Semnarea Acordului de Asociere dintre R. Moldova si Uniunea Europeana nu va afecta relatiile economice cu Rusia, a declarat, joi, la Chisinau, presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso. “Categoric nu este intentia noastra. Stiu ca au fost anumite contacte intre autoritatile de la Chisinau si cele ruse cu scopul de a explica acest lucru. Relatiile comerciale trebuie vazute ca un joc cu castig mutual. Trebuie sa separam relatiile comerciale de anumite consideratii negative”, a afirmat Jose Manuel Barroso. El a mai cerut joi Rusiei sa nu se opună parcursului european al Republicii Moldova, în contextul în care aceasta și Georgia intenționează să semneze la 27 iunie Acorduri de asociere cu Uniunea Europeana.

Declaratia intervine in conditiile in care Rusia a avertizat ca semnarea Acordului de asociere a Republicii Moldovala Uniunea Europeana risca sa complice relatiile de cooperare economica intre Moscova si Chisinau, inclusiv in cadrul Comunitatii Statelor Independente. In replica, autoritatile din Republica Moldova au asigurat ca nu intentioneaza sa iasa din CSI si au subliniat ca doresc dezvoltarea relatiilor economice cu Rusia si dupa semnarea Acordului de Asociere cu UE.

Pe de alta parte, presedintele Comisiei Europene a semnat, joi, la Chisinau, cu premierul Iurie Leanca, patru acorduri de finantare in valoare de peste 50 de milioane de euro. Banii urmeaza sa fie investiti in domeniile afacerilor interne, dezvoltarii zonelor rurale si in sectorul energetic. Presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, se afla miercuri si joi intr-o vizita in Republica Moldova, in cadrul unui turneu care include si Georgia, in contextul in care cele doua tari urmeaza sa semneze la 27 iunie Acordul de Asociere cu Uniunea Europeana. Republica Moldova si Georgia au parafat Acordul de Asociere cu UE la summitul Parteneriatului Estic de la Vilnius, in noiembrie anul trecut. Dupa semnare, Acordul de Asociere urmeaza sa fie ratificat de parlamentele celor 28 de state membre UE si de Parlamentul European, inainte de a intra in vigoare.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *