Ban Ki-moon debarca in Cipru

, , ,
 

Secretarul general al ONU, asteptat in Cipru

Secretarul general al ONU Ban Ki-moon, asteptat in Cipru

Secretarul general al ONU, Ban Ki-moon, va efectua o vizita oficiala de trei zile in Cipru la sfarsitul acestei saptamani, pentru a participa la discutiile intre partea greaca si cea turca, asupra unificarii insulei, relateaza presa turca cipriota, citata de agentia de presa KARADENIZ PRESS. „Membrii Natiunilor Unite sunt hotarati sa ii ajute pe conducatorii ciprioti in elaborarea unei solutii”, se arata intr-un comunicat al serviciului de presa al ONU, citat de mass-media. Potrivit comunicatului lansat de forul international, Natiunile Unite sunt hotarate sa sustina autoritatile cipriote in elaborarea unei solutii pentru conflictul de pe insula. Ban Ki-moon, care se va afla in Cipru intre 31 ianuarie si 2 februarie, va avea o intrevedere oficiala cu Demetris Christofias, presedintele Ciprului, si Mehmet Ali Talatcu, presedintele Republicii Turce a Ciprului de Nord (RTCN), recunoscuta doar de Ankara.
Vizita vine la scurt timp dupa ce presedintele Republicii Turce Ciprul de Nord, Mehmet Ali Talat, l-a invitat pe secretarul general al Organizatiei Natiunilor Unite, Ban Ki-moon, sa viziteze insula Cipru, acesta acceptand sa efectueze o vizita si in nordul insulei. Presedintele cipriot turc Mehmet Ali Talat a subliniat ca secretarul general ONU Ban Ki-mun a raspuns pozitiv la invitatia adresata pentru o vizita ın Cipru. Talat, care a tinut o conferinta de presa la intoarcerea in Republica Turca a Ciprului de Nord dupa intrevederile avute la Bruxelles cu presedintele Comisiei UE, Barroso, si la Ankara cu oficialii turci, a notat ca vizitele au fost extrem de productive. Participand la cea de-a doua Conferinta a Ambasadorilor turci ce a avut loc, in capitala turca Ankara, acesta a informat corpul diplomatic turc despre stadiul actual al negocierilor in problema cipriota si obstacolele ridicate de regimul neconstitutional grec de la Nicosia in calea demersurilor turcilor ciprioti pentru detensionarea situatiei. “Voi sunteti in lume glasul cipriotilor turci ce au fost izolati” a declarat Mehmet Ali Talat in fata ambasadorilor turci.

Demers diplomatic

Presedintele cipriot turc, Mehmet Ali Talat, citat de agentia de presa KARADENIZ PRESS, a afirmat ca intrevederile avute cu oficialii europeni si liderii ciprioti greci „sunt o buna ocazie (…) in directia solutionarii problemei”, insa pentru aceasta este necesar ca si regimul grec de la Nicosia „sa dea dovada de buna intentie”. In cadrul intalnirii avute cu oficialii europeni, Talat a declarat ca turcii ciprioti sunt gata de negocieri, insa pentru succesul acestora trebuie „sa fie pregatita si partea greaca”, care a blocat negocierile dintre cele doua parti. Amintind ca presedintelui Comieisi Europene Barrosso ii revine o sarcina si mai mare in solutionarea problemei cipriote, Talat a subliniat ca procesul de aderare a Turciei la UE nu trebuie sa constituie un obstacol ın procesul de solutionare a problemei cipriote.

Reuniune strategica

Premierul turc Recep Tayip Erdogan a participat la reuniunea ambasadorilor turci, reiterand ca „sensul politicii externe turce nu s-a schimbat”. Erdoğan a precizat ca „politica externa turca s-a extins,viziunea si orizontul ei s-au largit si avanseaza pe un drum ce se adreseaza tuturor statelor lumii.” Referindu-se si la situatia din Fasia Gaza, Erdoğan a subiniat ca „pozitia noastra fata de desfasurarile din Gaza nu este expresia unei schimbari a orientarii politicii externe ci o manifestare a sinceritatii,umanitatii si a constiintei. In prezent sustinerea echitatii, dreptatii a drepturilor si libertatilor umane nu inseamna oare o necesitate si pledarea pentru valorile universale? Turcia nu face altceva decat sa ocroteasca dreptul, echitatea si valorile umanitare”.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *